Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2016 » juni
 • SMS-lån, även kallade snabblån, är en märklig företeelse där lånebolag utnyttjar människor i trångmål. Följden är skyhöga kostnader för kunden. Men nu kommer förändringar gradvis, från den 1 juli blir det tuffare regler för bolagen och förslag på ytterligare skärpningar är på gång. DN sammanfattar förändringarna i en artikel.

  Nu har Finansinspektionen och Konsumentverket ansvar för tillsynen av bolagen. Tidigare krävdes inga tillstånd för att ge sådana lån. Men nu har reglerna ändrats och bolagen måste söka tillstånd hos Finansinspektionen. Hittills har 60 bolag blivit godkända i den nya prövning som görs, skriver DN.

  Men flera bolag har fått ändra sin hantering av kunderna för att få godkänt. Det gäller exempelvis kreditprövningar och klagomålshantering.

  Från den 1 juli i år skärps reglerna för de här företagen. Då kan Konsumentverket stoppa bolag direkt som missköter sig med sin marknadsföring. Tidigare har bolagen kunnat överklaga myndighetens beslut, skriver tidningen.

  – De har fortsatt med utlåningen tills beslutet vunnit laga kraft och det har kunnat ta ett år. Nu kan de överklaga vårt beslut men får inte fortsätta låna ut pengar, säger Anna Hult, jurist på Konsumentverket, till DN.

  I höst läggs också en utredning om snabblånen fram. Enligt direktiven handlar den om sanktionsregler när det finns brister i kreditgivningen. Att sätta ett tak för hur hög ränta bolagen får ta ut och ett tak för hur höga kostnaderna kan bli för lån är två andra punkter, enligt DN.

  Snaran dras åt om en bransch som länge varit oreglerad och i många fall oseriös.

  Andra bloggar om: ,

 • Jag har upptäckt att det är enorma skillnader i priser för utlandssamtal hos olika operatörer.

  Några exempel:

  Samtal till USA:
  Telenor 9,00 kr/minut
  Tele2
  Tre 4,25 kr/minut
  Telia 0,76 kr/minut
  Comviq 0,10 kr/minut

  Samtal till Pakistan:
  Telenor 22,50 kr/minut
  Tele2 7 kr/minut
  Tre 8,50 kr/minut
  Telia 8,76 kr/minut
  Comviq 0,75 / 0,95 kr/minut

  Samtal till Peru:
  Telenor 22,50 kr/minut
  Tele2 7 kr/minut
  Tre 8,50 kr/minut
  Telia 8,76 / 7,56 kr/minut
  Comviq 0,71 / 0,92 kr/minut

  Startavgifter tillkommer. Som ni ser är prisskillnaderna stora. Comviq, som har låga utlandspriser som affärsidé, är generellt billigast och Telia i särklass dyrast. Hur Telenor kan motivera mer än dubbelt så högt pris som närmaste konkurrent är en gåta. För USA är de 90 gånger dyrare än Comviq.

  Det gäller att hålla koll om du ska ringa till utlandet!

  Andra bloggar om: , , , , , , ,