Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » februari
 • Enligt elbytarsajten elskling.se var spotpriset på el på den nordiska elbörsen Nordpool nio procent lägre i februari jämfört med januari. Snittpriset blev 56,8 öre per kilowattimme mot 62,2 öre föregående månad. Jämfört med de extremt höga priserna i februari i fjol, 93,1 öre i snitt, var elpriset alltså 64 procent högre än i år, berättar TT i flera tidningar.

  Anledningen är mildare väder i början av månaden och att kärnkraftverken har fungerat.

  Men marknaden väntar att priserna kommer att ligga högre än normalt framöver, framför allt beroende på att nivån i vattenkraftens magasin är lägre än normalt.

  Andra bloggar om: ,

 • I början av februari i år blev fyra personer i Stockholmsområdet magsjuka efter att ha tillagat musslor som ursprungligen kom från en odling på Västkusten. Det berättar GP och även SVT Västnytt har gjort ett inslag om saken som refereras av Ekot.

  – Förmodligen är det ganska vanligt i skaldjur som musslor och ostron. Problemet är att det inte har funnits fungerande metoder att diagnosticera detta virus hos leverantören. Men det kan finnas goda skäl att börja, säger epidemiologen Mona Insulander vid Smittskydd Stockholm till GP.

  Jag funderar på hur musslorna var tillagade. De flesta smittämnen, som detta, dör ju vid tillräcklig upphettning. Kräksjuka brukar oftast spridas via livsmedel som inte är tillagade, som ostron och hallon.

  Men producenterna har all anledning att börja se till att deras skaldjur inte innehåller viruset. Annars kan följden bli att konsumenterna undviker deras produkter.

  Mer information om viruset finns på Livsmedelsverkets webbplats.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Ungefär 20 procent av befolkningen bär på en speciell genvariant som gör att viruset som orsakar vinterkräksjukan inte får fäste. Nu kan du köpa ett speciellt gentest som visar om du har denna genvariant. Provet analyseras av ett Linköpingsföretag och efter ett par dagar kan du logga in och få ditt provsvar på nätet, berättar DN.

  Jag undrar om det här testet behövs. Kräksjukeviruset är så smittsamt att i stort sett alla har varit utsatta för det. Då borde alla som saknar den speciella genen ha insjuknat, åtminstone någon gång. Har du aldrig haft vinterkräksjuka har du antagligen den speciella genvarianten.

  Så varför lägga ner närmare fyra hundra spänn för testet?

  Andra bloggar om: ,

 • Efter flera års rusning efter eko-mat verkar nu försäljningskurvan att börja plana ut, berättar TT.

  – Det ökar inte riktigt lika mycket som tidigare. Det har bromsat upp, säger Per Rosengren, direktör för hållbar utveckling på KF Coop, till TT.

  Succén för mejeri och ägg fortsätter men alla ekologiska varor säljer inte lika bra. Kaffe och kött är två problemområden.

  Själv är jag lite skeptisk till eko-produkter, som jag berättat i en krönika. Fördelarna är nog inte så stora som många vill påstå.

  Uppdatering: GP har en egen artikel o detta.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • skidlift Nu under sportlovsveckorna finns det som mest skidåkare i backen, och det är högsäsong för skidtjuvar. De beräknas varje år sno utrustning värd 15 miljoner kronor, skriver TT.

  Det är när man ställt ifrån sig skidorna utanför restauranger, vid after ski och värmestugor som tjuvarna oftast slår till.

  På vissa ställen finns låsbara skidställ som man kan använda. Men om sådant saknas kan man alltid använda ett gammalt knep som jag lärde mig för många år sedan. Man ställer helt enkelt höger- och vänsterskidan på olika ställen. Då kan tjuven få svårt att hitta det kompletta paret.

  Det är även TT:s tips och de hävdar att försäkringen gäller om man gjort så.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Om Tele2:s kunder inte betalar mobiltjänster de har köpt via sin mobiltelefon hotas de med att få sina mobilabonnemang avstängda, trots att tjänsterna är köpta av andra företag än Tele2. Oskäligt och olagligt menar Konsumentombudsmannen, KO, som nu vill att Marknadsdomstolen förbjuder Tele2:s avtalsvillkor, skriver KoV i ett pressmeddelande.

  När en kund till Tele2 köper en ringsignal, ett spel eller någon annan tjänst till sin mobiltelefon betalar kunden via mobilräkningen som sen förmedlar betalningen vidare. Själva betalningskravet på ringsignalen eller spelet kommer dock från ett annat företag. Men Tele2 kräver betalning från kunden på samma sätt som om det var deras eget krav och hotar även kunderna med följder på ett sätt som om Tele2 var avtalspart.

  Tele2 tar inte heller emot klagomål från kunderna, utan hänvisar dem vidare till företaget som tjänsten är köpt av.

  KO menar också att Tele2 ägnar sig åt inkassoverksamhet utan tillstånd genom att driva in andra företags krav med hot om att stänga av mobilabonnemanget.

  KO har försökt att få Tele2 att ändra sina avtalsvillkor på frivillig väg, men företaget har inte gått med på detta. Därför vill KO nu att Marknadsdomstolen ska tvinga Tele2 att ändra villkoren.

  – Det är märkligt att en av de största aktörerna på marknaden vägrar att ändra ett avtalsvillkor som så uppenbart bryter mot både lagstiftning och Marknadsdomstolens praxis, säger Agneta Broberg, ställföreträdande Konsumentombudsman.

  Uppdatering: Så småningom uppmärksammar även TT saken i en notis.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Roxette ska uppträda på Tivoli i Köpenhamn den 22 juli. Men nu går Tivoli ut och varnar för falska biljetter som säljs på nätet. Det finns nämligen inga speciella konsertbiljetter, konserten är gratis, berättar HD.

  – Tyvärr har jag fått höra om folk på Island och i Holland som redan köpt den här sortens biljetter. Det är mycket trist. Och det är därför som vi nu går ut och varnar, så att inte fler ska luras att köpa falska biljetter, säger Simon Verheij på Tivolis pressavdelning till HD.

  Roxettekonserten på Tivoli ingår i nöjesparkens sommararrangemang Fredagsrock. Till inga av dessa konserter tas det ut någon extra avgift utöver själva inträdet till Tivoli. Under sommaren kostar det 95 danska kronor att gå in på Tivoli, 125 dkr om man kommer efter kl 20 på kvällen. Barn under sju år går in gratis i målsmans sällskap, skriver HD.

  Andra bloggar om: , , ,

 • kaffebönor Vi kan se fram emot ännu dyrare kaffe. Dåliga skördar, råvaruspekulation och högre löner till odlarna får priserna att stiga, berättar TT i olika versioner och Sydsvenskan har en egen artikel.

  Höjningen har flera orsaker, bland annat dåliga skördar i Colombia, som står för en stor del av världens kaffe. En annan är världsmarknadens råvaruboom där i stort sett alla råvarupriser har dragit i väg under det senaste året, där en del är spekulationshöjningar, enligt TT.

  Har du andelar i råvarufonder, som spekulerar i råvarupriser, så kanske du ska tänka över det hela över en kopp dyrare kaffe.

  Andra bloggar om: , ,

 • Det kan ofta löna sig att jämföra priset på värktabletter. Men då ska du jämföra olika märken med som innehåller samma verksamma substans, till exempel acetylsalicylsyra, Paracetamol eller Ibuprofen. Prisskillnaden mellan olika märken kan nämligen vara stor.

  Själv köper jag alltid billigaste alternativet, eftersom jag får samma läkemedel, men till lägre pris. Men jag tänker åter på detta efter att ha läst en artikel i Metro, där priset på olika värktabletter jämförs.

  Deras jämförelse gäller tabletter med samma innehåll, men med olika varumärken, på en och samma apotekskedja.

  Som exempel kan vi ta en klassiker, acetylsalicylsyra med tillägget koffein, som de flesta brukar kalla magnecyl trots att även detta är ett varumärke. Under varumärket Treo får man betala 2,08 kronor per tablett medan samma tablett med varumärket Bamyl kostar 1,58 kronor. Skillnaden är alltså 25 procent.

  Nästa gång du handlar receptfritt på apoteket, fråga inte efter varumärket utan efter innehållet. Det kan du tjäna på, det är onödigt att betala mer för samma sak.

  Andra bloggar om: , ,

 • värmeljus Maud Olofsson är bättre på att dela ut tips till plågade elkonsumenter än att ta itu med höga elpriser. Men hon tycks ha missat ett tips som SvD:s ekonomisajt E24 kommer med, att använda värmeljus. Tipset kommer ursprungligen från tidningen Ny Teknik.

  Hundra värmeljus ger cirka 10 kW i energi. Med en brinntid på fyra timmar ger det 40 kWh. Ett hundrapack värmeljus kostar alltifrån 25 kronor och uppåt. Det innebär i runda slängar att den som värmer sitt hus med värmeljus kommer undan med en kostnad på så lite som 62,5 öre/kWh. Det är betydligt lägre än den elkostnad som elbolagen tar ut under riktigt kalla dagar, skriver E24.

  Tänk att Maud Olofsson missat detta! Hon kanske inte, trots allt, har svaret på alla frågor!

  Andra bloggar om: , , ,