Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Båt
  • Den kontroversiella frågan om ett register över fritidsbåtar är på tapeten igen, sedan Naturvårdsverket på regeringens uppdrag utrett ett system för att omhänderta uttjänta fritidsbåtar och spåra ägare till båtar som har övergetts i naturen. Resultatet blev ett förslag om båtregister, berättar R&D och TT har en notis om saken.

    Frågan är politisk kontroversiell eftersom ett register har setts som ett första steg i att införa en båtskatt. Samtliga borgerliga partier är emot ett båtregister.

    Därför tror jag att det knappast blir något den här gången heller.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Avgiften för en båtplats skiljer stort mellan landets kommuner enligt en undersökning som branschorganisationen Swedboat gjort, berättar GP i en artikel.

    Det kan handla om allt från en hundralapp till mer än 1600 kronor per bryggmeter och säsong. En normalstor båt behöver cirka tre bryggmeter, enligt GP.

    Dyrast är båtplatsen i Tanum, Stockholm och Malmö.

    GP har en lista över priserna i olika kommuner i undersökningen, där en tredjedel av alla kommuner deltar.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Båt, Skatter 19.11.2010 1 Kommentar

    Om man köper en båt i utlandet och seglar hem den själv ska man inte behöva betala svensk moms, hävdade en privatperson som nu fått sin sak prövad i EU-domstolen. Det ska du visst, slog domstolen fast som gick på Skatteverkets linje. Det berättar TT.

    Det har stor betydelse på hemmaplan. Enligt Skatteverkets momsexpert Christina Olsson ligger det en lång rad liknande mål i svenska domstolar och väntar på avgörandet i EU-domstolen, omkring 40-50 mål som snart kan börja avgöras. Det har också ekonomisk betydelse för både staten och köparna eftersom det ofta är dyra fordon det handlar om, skriver TT.

    Andra bloggar om: , ,

  • SvD har inför båtsäsongen haft en serie artiklar. En handlar om hur man kör båten miljövänligt, vilket också är plånboksvänligt. Mindre bränsleförbrukning är också bra för miljön, konstaterar tidningen.

    Det viktigaste tipset är att anpassa farten. Om man har en planande båt kör man miljövänligast genom att antingen hålla sig helt och hållet under, eller en bit över, den så kallade planingströskeln. Det vill säga den fartgräns där båten lägger sig på ytan och slutar ploga sig genom vattnet. Det är i själva planingsögonblicket som bränsleförbrukningen är som störst, berättar tidningen.

    Att dra av från toppvarv sparar också massor av bränsle. Dessutom sparar man motorn och ger den en längre livslängd.

    Tidningen tipsar också om att ha en ren båtbotten och välja rätt propeller. Har man en tvåtaktsmotor bör man, för miljöns skull, också välja alkylatbensin och rätt olja.

    Andra bloggar om: , ,

  • Motorbåt Så här på våren är det många som går i båtköpstankar, trots att det är billigare att köpa på hösten. Men en båt kan vara en rejäl investering, fullt i klass med en sommarstuga. Så det gäller att vara försiktig innan man slår till.

    Naturligtvis är båtar på tapeten i media. Jag har läst en artikel i SvD som delar ut goda råd. Det främsta gäller när man köper en större båt – anlita en besiktningsman. En sådan kan antagligen mycket mer om båtar än en självutnämnd båtexpert, och kan avslöja de fel som du själv skulle missa. Dessutom får man en ”second opinion” om priset.

    Andra bloggar om: ,

  • Motorbåt Äntligen skärps reglerna för sjöfylleri. Det är märkligt att det inte gjorts förut, med tanke på vad en full båtförare kan ställa till med. Från 1 juni kan den som har över 0,2 promille alkohol i blodet dömas för sjöfylleri, enligt ett beslut i riksdagen, berättar TT. För grovt sjöfylleri kan den dömas som har över 1,0 promille alkohol i blodet.

    Den som kan straffas är i första hand den som kör en båt som är minst tio meter lång eller har en motor som gör att båten kan köras i minst 15 knop, enligt TT.

    Reglerna för sjöfylla har diskuterats länge. Det förslag som nu klubbats är ganska urvattnat, bara större och snabbare båtar omfattas. Det verkar som om många politiker, och allmänhet, anser att båtar och alkohol hör ihop. Reglerna borde gälla alla flytetyg.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Motorbåt Nästa sommar blir det en ny gräns för sjöfylleri, berättar Ekot och TT i flera tidningar.

    En nedre gräns på 0,2 promille införs precis enligt vad som gäller för rattfylla. De tuffare kraven ska gälla både fritidsbåtar och yrkessjöfarten, men omfattar inte alla, utan bara båtar som är längre än tio meter eller som kan gå snabbare än 15 knop, berättar Ekot.

    Vad jag inte förstår är varför man ska kunna vara full när man kör en båt över huvud taget. Promillegränsen borde vara noll i alla lägen, även för båtar!

    Andra bloggar om: , ,

  • Nej, det är inget korrekturfel, det ska stå skiter – bokstavligt. Fritidsbåtar längs Sveriges kuster släpper ut uppskattningsvis 3,4 miljoner liter toalettavfall per år. Avfallet töms i snitt tre kilometer från land och 43 procent av båtägarna menar att det inte skadar miljön, visar en studie från Göteborgs universitet, som TT berättar om i en notis.

    Forskarna pekar på flera problem med toalettömningarna; Övergödning, algblomning, bajs och toapapper som flyter i land, försämrad badvattenkvalitet och smittorisker.

    Uppdatering: En statlig utredning föreslår ett förbud mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav och sjöar, berättar TT.

    Andra bloggar om: , ,

  • Båtsäsongen är här och försäljningsplatserna på nätet svämmas fullkomligen över av båtar. Det ligger exempelvis 40 procent fler båtar på Blocket nu jämfört med för ett år sedan. Det går att göra fynd, framför allt för den som har råd med de dyrare modellerna, läser jag på SvD:s ekonomisajt E24.

    – Antalet båtar till salu som ligger ute just nu är högre än föregående år. Vid samma tid förra året fanns det cirka 9 000 båtar till salu på Blocket, nu är det drygt 12 800. I år har vi haft en relativt sen vår och sett en stor annonsinströmning under april. Bara den senaste veckan har det lagts ut cirka 2 000 nya båtar till försäljning, säger Anna Björklund, marknadschef på Blocket, till E24.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Kristider innebär inte bara elände. För den som har pengar går det att göra fynd när försäljarna står med osålda varor. Här är några områden med konjunktursrea, tipsar DN.

    Båtbranschen har fått det kärvare när hushållen är oroliga för ekonomin.

    – Båttillverkarna sitter på stora lager som de måste bli av med, säger Paul Bogadir, chefredaktör för tidningen Vi båtägare.

    Prisnedgången på bostäder fortsätter. Mest faller priserna på bostadsrätter. På prisjämförelsesajten Booli bjuds de billigaste lägenheterna i Stockholms innerstad ut för 25.000 kronor per kvadratmeter.

    Enligt Eddy Löjdkvist, mäklare hos Svensk fastighetsförmedling, ska den som letar efter fyndpriser leta efter bostäder som inte säljs vid första försöket.

    David Larsson på IT-research tipsar om att priset på datorer och platt-tvapparater är lågt för tillfället.

    – För en 40 tums full-HD-tv har priset nästan halverats mot i fjol den här tiden, säger David Larsson.

    Den som vill köpa en begagnad bil har goda möjligheter att pressa priset. Allt om motor har gjort en genomgång av priserna och har sammanställt en topplista över modellerna som tappat mest i värde.

    Svenskarna beställer färre semesterresor i de oroliga tiderna. De tre största charterbolagen drar ned kapaciteten inför nästa sommar. Men innan det har slagit igenom finns det en viss överkapacitet som troligtvis kommer att behöva reas ut, enligt DN.

    Utan att ha undersökt saken skulle jag faktiskt gissa att det går att få ett bra pris på olika hantverkstjänster. Även där håller nog många igen. Dessutom vågar jag mig på att gissa att det blir fyndläge i årets julrea. De flesta butiker beställde nog sina julvaror innan krisen slagit till på allvar.

    Andra bloggar om: , , , , , ,