Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » augusti
 • När jag fyllde jämnt hade min mor fört över familjens gamla smalfilmer till en VHS-kasset. Men numera är VHS ett föråldrat format så innehållet behöver föras över till dagens aktuella format – DVD-skivan. Jag tror att jag inte är ensam om att ha detta bekymmer.

  DN har en artikel om olika sätt att göra detta, med för- och nackdelar.

  Den kanske kan vara av intresse för fler än mig!

  Uppdatering: Även GP har en artikel om dettra ämne och har även kollat de lokala företaf som åtar sig konvertering.

  Andra bloggar om: , ,

 • Allmänt 29.08.2010 1 Kommentar

  På Råd&Röns Svarta lista hittar du företagen du inte vill göra affärer med. Det är företagen som inte vill finna sig i Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer och därför inte vill rätta till sina fel.

  Tvisterna rör allt möjligt. Felaktiga bilreparationer och inställda flyg. Hantverkare som vet att ta bra betalt men som inte utför sitt jobb på ett professionellt och fackmannamässigt sätt, eller mobiltelefoner som beställs och betalas men som kunden sedan aldrig får.

  Bäst att följa nämndens beslut den här gången är fastighetsmäklare och försäkringsbolag, det har samtliga anmälda företag gjort. Sämst är hantverkarna och bilhandlarna, vilka tillsammans svarar för nästan hälften av alla företag på listan, skriver Råd&Rön.

  Jag kan bara uppmana alla att ta en titt i svarta listan innan du gör affärer med ett företag. Om det finns där, och något går snett, riskerar du att inte få din rätt.

  Även GP har en artikel om den senaste listan.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Bensinpumpar Bensinpriset brukar vara högt under sommaren och gå ner under hösten. Men i år kommer nedgången att vara större än förra året, enligt en artikel på SvD:s webbplats E24.

  En anledning var förra årets lågkonjunktur, märkligt nog. Men när bensin framställs i raffinaderierna får man även andra produkter som används i industrin. När dessa inte efterfrågas går raffinaderierna på lågvarv och tillgången på bensin blir dålig.

  – I år är det ett mer normalt år och vi räknar med att priset på bensin fortsätter ned. Men sen kan utvecklingen av råoljepriset påverka bilden; stiger råoljepriset påverkas bensinpriset, säger Ulf Svahn , vd för Svenska Petroleuminstitutet (SPI), till E24.

  Branschen räknar med att priset blir lägre än dagens 12,58 kronor för en liter 95-oktanig bensin, skriver E24.

  Andra bloggar om: , ,

 • Jag har tidigare bloggat om företag som använder ROT-avdraget för att skoja till sig pengar. Men allt fler skojare åker fast, berättar TT i en artikel.

  Skatteverket avslöjar fler bedrägerier innan pengar betalats ut. Under sommaren stoppades 37 miljoner i avdrag för bluffjobb. Men fusk för många miljoner upptäcktes först när pengarna redan hamnat hos bedragare.

  Pia Blank Thörnroos på Skatteverket säger att det är myndighetens nya sätt att arbeta som ligger bakom ökningen.

  – I början av året fick vi många samtal från personer som hade fått kontrollbrev om jobb som aldrig utförts, de samtalen har nästan helt försvunnit nu när vi ändrat våra kontroller.

  Skatteverket upptäcker hamnar hos polisen och utredningarna pekar ofta på grob organiserad brottslighet. Vissa namn återkommer ofta, men det är tydligen frågan om så kallade målvakter.

  Frågan är om inte regeringens förändring av hanteringen av ROT-avdragen var förhastad. Tanken, att kunden skulle slippa ligga ute med pengar och själv söka avdraget, var nog god, men det öppnade upp för skojarna.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Företaget Mr Svensson ordnar så kallade öresauktioner på nätet och har tidigare misstänkts för att bluffa. Nu finns flera anmälningar från kunder som inte fått sina varor trots att de vunnit auktionen, läser jag i GP.

  Mr Svensson drivs av ett cypriotiskt företag. På Konsument Europa finns ett 40-tal anmälningar registrerade.

  – De kontaktar oss för att klaga på att företaget inte levererar varan. Jättemånga uttrycker även sin förtvivlan på olika forum och bloggar, säger handläggare Nicolas Kovacs.

  Konsument Europa har kontaktat sina kollegor på Cypern för att få hjälp. Men de får inte längre någon kontakt med företaget – där finns inget kontor och inga anställda, bara en postbox, berättar Nicolas Kovacs för GP.

  Företaget verkar inte vara speciellt seriöst, varning utfärdas alltså.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Leksaksföretaget Brio har beslutat återkalla leksaken flera leksaker, och Konsumentverket varnar i ett pressmeddelande. Varningen vidarebefordras av TT i flera tidningar.

  30468 Stacking Wobbly är en plockleksak i form av ett ägg med löstagbara delar som hålls samman av kardborrband. Delar av kardborren kan lossna och då innebära en kvävningsrisk för små barn om de får delarna i munnen.

  På produkterna 30452 Cot activity center och 30469 Rabbit Teether and Rattle är en träring av plywood fastsydd i en tygkanin, se bild. Det finns en risk att träringens fanerskikt kan dela på sig. Om detta sker kan delarna utgöra en kvävningsrisk om små barn får dem i halsen. Delarna kan också få vassa spetsar som barn kan skada sig på, skriver KoV.

  I pressmeddelandet finns bilder på leksakerna och som vanligt uppmanas kunder att lämna tillbaka dem till butiken.

  Andra bloggar om: , ,

 • Utbildning 24.08.2010 1 Kommentar

  hets Jag har tidigare ifrågasatt politikernas betygshets, men då som faktiskt mått på elevernas prestationer. Det finns bättre sätt, som utvecklingssamtal.

  Men jag inser att betyg måste användas i vissa lägen, till exempel som urvalsinstrument till högre utbildning. Men då måste de kompletteras med andra urvalsinstrument.

  Gymnasiebetyg sätts ibland på andra grunder än kunskap, avslöjar Rapport med Skolinspektionens granskning av 30 gymnasieskolor som grund. Avslöjandet refereras av TT i flera tidningar.

  Till exempel att man lägger väldigt stor vikt vid närvaro, eller att man har lämnat in sina uppgifter i tid eller hur man uppför sig, säger Marie-Hélène Ahnborg vid Skolinspektionen.

  Det finns även skolor som hittat metoder som gör betygen mer likvärdiga.

  -De skolorna till exempel rättar varandras prov, diskuterar bedömningsfrågor, samarbetar med andra skolor för att undvika att det blir skillnader mellan skolor berättar Marie-Hélène Ahnborg för Rapport.

  Men så har det väl alltid varit, det gäller att ligga bra till hos läraren för att få bra betyg. Social kompetens har alltid lönat sig, inte bara i skolan.

  Andra bloggar om: , ,

 • Köttdjursrasen belgisk blå är omdiskuterad i Sverige. Det finns uppfödare som hävdar att den är bra och vissa slakterier har tagit emot djuren. Men nu har handelns organisationer och böndernas intresseföreningar har efter ett halvårs arbete undertecknat en ny benhård avsiktsförklaring för att slippa belgisk blå i Sverige, berättar ATL. Uttalandet har föregåtts av långa diskussioner.

  Den uppfödare som ändå föder upp korsningsdjur eller det slakteri som tar emot djuren löper minimal risk att bli straffade eftersom det inte görs några helt säkra kontroller.

  Andra bloggar om: , ,

 • Enligt entusiaster är de kinesiska gojibären både vitaminrika och mycket hälsosamma. Men en spansk undersökning visar nu att bären kan innehålla olagliga bekämpningsmedel och giftiga tungmetaller, läser jag i Råd&Rön.

  Den spanska konsumentorganisationen OCU, har låtit undersöka 10 prover med gojibär från produkter inköpta på stormarknader i Madrid och Barcelona. Det visade sig att samtliga innehöll olagliga bekämpningsmedel liksom lagliga sådana men i halter över de tillåtna. De innehöll också tungmetaller som kadmium, koppar och bly, skriver tidningen.

  Det kanske inte är så konstigt, Kina håller ju snabbt på att bli ett av jordens mest förorenade länder.

  Andra bloggar om: , , ,

 • kreditkort Jag har tidigare kritiserat bankerna för höga avgifter för kortköp, de tar betalt i bägge ändar. De tjänar ändå pengar på minskad kontanthantering.

  Nu får vi siffror på bankernas förtjänster, TT rapporterar att det rör sig om miljardbelopp. TT uppskattar, utifrån siffror från Riksbanken och Finansinspektionen, bankernas inkomster från kortköp till cirka 7,5 miljarder kronor. En stor del är ren vinst, enligt Peter Englund på Handelshögskolan i Stockholm. Siffran är antagligen lågt räknad eftersom kortköpen har ökat och väntas öka ytterligare när det nu blivit ”gratis” att handla med kort, skriver TT.

  Det är nog rimligt att anta att handeln kommer att pressa bankerna att sänka avgifterna. I synnehet efter förbudet mot extra avgifter för kortbetalningar.

  Tyvärr är det ingen som företräder oss konsumenter när det gäller våra kostnader för att ha kort som man kan betala med. Vi kan konstatera att bankerna tvingar oss att betala höga avgifter, men vi kan protestera.

  Andra bloggar om: , , ,