Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » januari
  • Tre av åtta skidhjälmar lever inte upp till säkerhetskraven trots att de är skyddsklassade, visar Testfaktas test. Testet publiceras även i Correnoch i GP.

    Sämst är hjälmen från Stadium som varken dämpar tillräckligt eller klarar av att skydda huvudet mot spetsiga föremål.

    – Vi tar bort hjälmen från butikerna med omedelbar verkan, säger Stadiums produktionsansvarige.

    För att ta reda på hur säkra hjälmarna är lät Testfakta Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, i Borås testa några vanliga modeller. Trots att alla hjälmar i testet är CE-märkta, i enlighet med den europeiska säkerhetsstandarden, lever tre av åtta inte upp till kraven.

    Klart sämst är Stadiums eget märke Everest, som får underkänt i två av tre testmoment. Men det är inte bara Everest som avviker från standarden. Sämst stötdämpande förmåga har RBK 5.5 från Jofa och även Scotts hjälm fick underkänt. Ingen av de tre hjälmarna avviker dock alarmerande mycket från säkerhetskraven för stötdämpning. Bäst i test blev Cebe Spyner Freestyle, enligt Testfakta.

    Testfakta och tidningarna har tabeller som sammanfattar resultaten. SvD har en artikel om indragningen av Stadiums hjälm.

    Det här är ytterligare en indikation på att CE-märkningen inte är mycket värd. Tillverkarna, eller importörerna får själva intyga att produkten uppfyller de europeiska säkerhetskraven, och CE-märka produkten. Det finns inte, som förr, någon oberoende instans som testar produkten.

    Vi konsumenter kan tydligen inte lita på CE-märkningen. EU måste införa oberoende test – för varje produkt!

    Andra bloggar om: , ,

  • ROT-avdraget lockar fram oseriösa hantverkare, varnar besiktningsmannen Jan Jansson i Gefle Dagblad.

    – Det poppade upp en hel del förra gången, säger han.

    Här är Jan Janssons tipslista över vad du ska tänka på när du ska anlita hantverkare:

    – Välj en lokal entreprenör. Det är nummer 1. Den hantverkare som reser långt till jobbet brukar bli väldigt svår att få tag i när pengarna börjar ta slut och arbetet ändå inte är riktigt klart.

    – Skriv avtal! Det finns ju ett RO-formulär. Använd gärna det. Det reglerar och tar tillvara konsumentens intresse ganska bra.

    – Ta referenser! Ska du anlita någon är det allra bästa om han eller hon kan ge dig ett nummer till någon nöjd kund som anlitat dem tidigare.

    – Erfarenhet? Har den entreprenör du anlitar erfarenhet av jobbet han åtagit sig?

    – En väldigt viktig synpunkt är att entreprenören väntas kunna mer än konsumenten. Därför är han också skyldig att avråda från arbeten som han på förhand kan se inte kommer att bli bra.

    – Man ska naturligtvis kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel och inte finns hos Kronofogden.

    När man sedan är överens och hantverkaren har gjort sitt jobb kommer fakturan.

    – Kontrollera att du inte behöver betala moms två gånger! Det händer tyvärr att hantverkaren är oärlig och debiterar butikspris, som ju är inklusive moms, och sedan lägger på moms en gång till.

    – Se till att du inte betalar för fler timmar än vad som faktiskt lagts ner. Skriv gärna dagbok när entreprenören är på plats. Ska man vara riktigt juste skriver man dagboken tillsammans, tipsar Jan Jansson via GD.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • I dag är det vanligt att personer med bolån vill förhandla med sin bank för att få ned räntan. Men det har blivit svårare att spela ut bankerna mot varandra eftersom storbankerna i regel kräver att kunder lägger alla sina privata affärer hos samma bank, hör jag på Ekot.

    Anna-Lena Wretman, bolånechef vid Swedbank säger att banken tackar nej till kunder som bara vill ha sitt bolån i banken.

    – Om kunden inte har några andra affärer hos oss så ber vi nog kunden gå till sin bank, säger Anna-Lena Wretman.

    Räntesänkningar den senaste tiden har inneburit att bankerna nu får in fler ansökningar om nya bolån. Och kunderna är i dag bättre informerade än tidigare om räntorna hos andra banker. Informationen finns i dag lättillgänglig på internet. Kunderna gör med andra ord det som experter i åratal predikat, försöker spela ut bankerna mot varandra och hotar med att flytta lånen.

    – Vi vill gärna att kunden har hela sin vardagsekonomi hos oss, att kundens inkomst kommer in hos oss och att kunden använder oss vid sina betalningar om vi ska låna ut pengar. Vi tycker att det är ett stort åtagande och vi vill hitta en bra lösning för hela kunden och då är det inte bara lånet utan också hur man sköter sin övriga ekonomi, säger Anna-Lena Wretman till Ekot.

    Övriga banker ger liknande svar. Det gäller alltså att erbjuda bankerna att flytta alla sina affärer, annars finns ingen förhandlingsmån, och listpriset gäller för lånet. Men det finn faktiskt bolåneinstitut som inte är knutna till en bank, till exempel SBAB.

    Andra bloggar om: , , ,

  • En majoritet av barnen i Stockholm äter godis och dricker läsk för ofta, läser jag i SvD. Det tycker Folktandvården som undersökt femteklassarnas godisvanor. Frätskador är det som ökar mest.

    Regelbunden användning av tandkräm med fluor har förbättrat svenska barns tänder. Fluoren stärker emaljen och gör det svårare att få hål. Men efter att ha undersökt godis, läsk och tandborstvanor bland Stockholms femteklassare ser Folktandvården trots allt orosmoln på himlen.

    Drygt hälften av de 1500 barn som svarat på Folktandvårdens enkät berättar att de äter godis mer än en gång i veckan.

    -Vi vill gärna återinföra lördagsgodis. Socker är beroendeframkallande. Äter man söta saker ofta vill man ha mer och mer. Vi vill att barnen ska se på godis som något festligt, säger Bibi Stenman, folkhälsosamordnare på Folktandvården.

    Hon berättar att frätskador på tänderna ökar bland barn och ungdomar. Här tros den stora boven vara läsk, som är nästan lika vanligt som godis bland femteklassarna, skriver SvD.

    Äntligen kan vi känna oss duktiga. Vi kör stenhårt med lördagsgodis, och ytterst sällan läsk. Det är bara hos mormor det brukar bli godis ofta, men det beror nog på att mormor och hennes sambo själva är riktiga godisråttor.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag har bloggat om Hemtex och deras ständiga reor. Nu vill KO sätta stopp för dem, berättar Konsumentverket i ett pressmeddelande. GP har en artikel om föreläggandet.

    Att ha reor som varar i över fyra månader på ett år är inte tillåtet enligt marknadsföringslagen. Nu kräver KO skärpning av Hemtex, annars dras saken till domstol skriver verket.

    Flera konsumenter har hört av sig till Konsumentverket och menat att det inte är rimligt med Hemtex reor som aldrig verkar ta slut. Andra har reagerat på att det i företagets annonser stått, ”rea på allt”, när rean i själva verket gällt endast utvalda varor.

    Konsumentombudsmannen, KO, har efter en granskning beslutat att förbjuda Hemtex från att ha reor som varar längre än elva veckor per år. Detta med hänvisning till en tidigare dom i Marknadsdomstolen. KO förbjuder även Hemtex att använda formuleringen, ”rean upphör”, trots att rean fortsätter.

    Vidare sätter KO stopp för annonser med rubriken, ”rea på allt”, när man i den finstilta texten undantar vissa varor, enligt pressmeddelandet.

    – Och fortsätter man annonsera på samma sätt som tidigare riskerar man böter på 500 000. Det tror jag inte man vill riskera. Det här redan inneburit mycket negativ publicitet för Hemtex, säger Mattias Grundström, jurist på Konsumentverket, till GP.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det blev inget rekord för julhandeln. I alla fall sett till klapparna under granen, läser jag i DN. Bortsett från livsmedel krympte handeln med 1,3 procent under december, enligt Handelns utredningsinstitut (HUI) detaljhandelsindex.

    Det är första gången sedan 1995 som försäljningen av så kallade sällanköpsvaror backat under julmånaden.

    – Vi var för optimistiska. Vi trodde vi att försäljningen av sällanköpsvaror skulle stiga med 1,5 procent i december. Vi lade prognosen i slutet på oktober, innan varselvågen kom, säger Jessica Lindblom, analytiker på HUI till DN.

    Andra bloggar om: , ,

  • Com Hem börjar från den 1 april ta ut en kortavgift från sina digital-tv-kunder, rapporterar TT. Varje kund ska betala 360 kronor extra om året vilket ökar företagets intäkter med cirka 65 miljoner kronor.

    Enligt Comhem är det praxis bland operatörerna att ta ut en kortavgift som bland annat ska täcka företagens kostnader för säkerhet, till exempel kryptering. Comhem har hittills inte tagit ut någon kortavgift, men från den 1 april får alla kunder med Medium- och Largepaket betala 360 kronor om året. Kunder som har tv-paketet Small slipper kortavgiften.

    – Vi har så höga kostnader som vi måste få täckning för och vi har valt att införa en kortavgift i stället för att höja månadsavgiften, säger Maria Stråhle, pressansvarig på Comhem tillTT.

    Andra bloggar om: , ,

  • Jag har flera gånger bloggat om de onödiga, och potentiellt farliga, azo-färgämnena. Bu visar en undersökning, som gjorts av Råd&Rön gjort, att de finns kvar i butikshyllorna. Undersökningen refereras av TT i DN och SvD. Råd&Rön har fortfarande den fula ovanan att låsa sina artiklar på nätet.

    Många av de svenska livsmedelsföretagen och de stora butikskedjorna lovade i fjol att azofärgerna successivt ska bort, skriver TT. Ändå finns de kvar i en mängd varor som drycker, snacks, bakverk och godis, enligt en kartläggning som presenteras i tidningen Råd och Rön.

    – Det här är helt onödiga ämnen som dessutom ofta finns i varor som vänder sig till barn. Det finns ingen som helst konsumentnytta med dem, och bara misstanken om att de kan orsaka skador borde räcka för att de ska försvinna, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, till TT.

    Andra bloggar om: , ,

  • I förrgår ställde jag följande fråga:
    Vet du förresten vilket livsmedel som, bland annat, innehåller följande tillsatser: E 300 Askorbinsyra, E 440 Pektin, E330 Citronsyra, E 210 Bensoesyra, E 219 p-Hydroxibensoesyrametylesternsnatriumsalt?

    Svaret är apelsin! Och det finns fler e-nummer i en sådan! Helt naturligt!

    Andra bloggar om: ,

  • ” Superlönen är här” utropar Metro i en rubrik, och syftar på att det tredje steget i det så kallade jobbskatteavdraget har genomförts. Den växande gruppen arbetslösa och pensionärerna får dock ingen del av lättnaderna, konstaterar SvD:s E24. Klyftorna ökar igen.

    Regeringen har dock insett att de förlorat röster bland pensionärerna och öppnar nu för en skattesänkning även för denna grupp, läser jag i DN.

    Den fallande börsen har slagit hårt mot AP-fonderna och pensionärerna. Nu diskuterar regeringen skattesänkningar som tänkbar kompensation.

    Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) har tidigare vid flera tillfällen talat om att kompensera pensionärerna. Ett alternativ skulle kunna vara skattesänkningar, säger hon nu.

    – För att kompensera pensionärerna får vi diskutera andra former, till exempel skattesänkningar, säger Cristina Husmark Pehrsson till SVT:s Rapport. En pensionsgrupp diskutera vad som kan göras, enligt DN.

    Andra bloggar om: , , , , ,