Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » juni
  • Efter det första inhemska fallet av Ehec, och Livsmedelsverkets varning, verkar marknaden för groddar vara död. Groddarna har försvunnit från butikshyllorna, berättar Ekot i ett inslag som refereras utförligt av TT i många tidningar. HD har en egen artikel som berättar om odlarnas oro.

    – Efter att livsmedelsverket gick ut med rekommendationen att inte äta råa groddar har vi återkallat de vi har i sortimentet. Vi följer det här väldigt noga och utgår från det myndigheterna rekommenderar, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica, till Ekot.

    Även de andra livsmedelsjättarna, Coop och Axfood (Willys, Hemköp och Prisextra) har stoppat all försäljning i sina butiker.

    Risken är väl stor att många kommer att betrakta groddar med stor skepsis framöver, oavsett orsaken till Ehec-utbrottet. Det är faktiskt inte helt klarlagt att det faktiskt är groddar som sprider den. Ännu mindre klarlagt är hur kolibakterierna hamnad bland dessa.

    Andra bloggar om: , ,

  • Organisationen Sveriges Konsumenter driver ett projekt, ”ingen blåser mig”, för att få ungdomar att bli mer medvetna om vad de köper och vilka rättigheter de har som konsumenter. Med hjälp av två anställda gymnasister startar de nu en blogg under namnet ”köpa? Köpa!”.

    När jag tittar p bloggen innehåller den inlägg som exempelvis tipsar om gratrisappar för mobilen, vad som gäller om musikfestivalen går i konkurs och hur man ”pimpar” en gammal cykel.

    Det verkar lovande, hoppas den lever vidare och kan utvecklas!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Konsumentverket har uppmärksammat att det är strejk i Grekland och passar i ett pressmeddelande på att puffa för informationssidor på sin webbplats. De handlar om resenärers rättigheter om flygresor påverkas av en strejk.

    Normalt har du som resenär rätt till ekonomisk kompensation när ditt flyg ställs in eller blir kraftigt försenat. Men om förseningen eller det inställda flyget beror på en så kallad ”extraordinär omständighet” kan flygbolaget befrias från sitt ansvar. En ”extraordinär omständighet” kan till exempel vara väderförhållanden som gör det omöjligt att flyga eller politisk instabilitet. Strejk kan vara en ”extraordinär omständighet” men om det är det avgörs alltid från fall till fall, skriver KoV.

    Mer information om dina rättigheter vid försenade och inställda flyg hittar du i webbtjänsten Klagoguiden Resor och i artiklarna Försenat flyg och Inställt flyg.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Regeringen vill höja gränsen för högkostnadsskyddet, både för sjukvård och läkemedel. För besök i den öppna vården föreslår Socialdepartementet en ökning från 900 till 1 100 kronor, och för läkemedel från 1 800 till 2 200 kronor. Det berättar Riksdag & Departement.

    Höjningen motiveras bland annat med är att nivåerna för högkostnadsskyddet för läkemedel respektive besök i öppenvården har legat på samma nivå sedan 1999 respektive 1997.

    Höjningen föreslås träda i kraft 2012.

    Andra bloggar om: , ,

  • Grönsallad Efter det tyska utbrottet av Ehec och ett liknande utbrott i Frankrike avråder Livsmedelsverket från att äta råa groddar. Anledningen är otillräcklig information om orsaken till utbrottet i Frankrike samt att de insjuknade drabbats av den mycket aggressiva bakterien E.coli O104, skriver verket i ett pressmeddelande. Varningen uppmärksammas även av TT, i olika versioner.

    Eftersom det inte går att säga om det är frön eller färdiga groddar som ligger bakom utbrotten gäller rådet både groddar som odlas hemma och groddar som säljs i butik, skriver verket.

    Andra bloggar om: , ,

  • I en stor omröstning har världens bästa flygbolag utsetts. Det är 18,8 miljoner flygpassagerare i 100 olika länder som har röstat fram världens mest populära flygbolag. Det är den brittiska konsultfirman Skytrax som står bakom priset World Airline Awards. Även DN berättar om priset.

    Till bästa flygbolag utsågs Qatar Airways, följt av en rad asiatiska bolag. Bästa europeiska bolag blev Turkish Airlines. Bästa europeiska lågprisbolag blev easyJet, följt av Air Berlin och Norwegian. Utskällda Ryanair platsade inte där.

    Andra bloggar om: , ,

  • Från och med den 1 juli gäller en ny mäklarlag. Den nya lagen uppmärksammas av TT i flera tidningar. E24 har den bästa sammanfattningen i en egen artikel.

    Den föregicks av en utredning och en omfattande remissrunda. I utredningen föreslogs att mäklaren skulle vara skyldig att sätta ut ett ”bedömt marknadsvärde”. Men regeringen valde att låta mäklarna att fortsätta sätta ut vilka priser de ville, och riksdagen har godkänt detta. Möjligheten till lockpriser finns alltså kvar, enligt E24.

    Men lagen innebär en del förändringar. Budgivningen ska dokumenteras mer detaljerat. Objektbeskrivningen ska bli mer omfattande. Köparen ska också få ett skriftligt besked om undersökningsplikten. Mäklaren ska också få sälja kringtjänster som flyttstädning, homestyling och flytthjälp.

    Mäklaren, eller närstående, får inte köpa objekt som mäklaren haft i uppdrag att förmedla. Dessutom inrättas en mild form av disciplinåtgärd mot mäklare som misskött sig, erinran.

    Däremot står fortfarande inte mäklarföretaget, bara mäklaren, under tillsyn vilket både Fastighetsmäklarnämnden och Konsumentverket har efterlyste i sina remissvar, enligt E24.

    Den nya lagen sätter inte stopp för den största avarten i branschen, lockpriserna. Att inte heller företagen står under tillsyn är obegripligt. Sammantaget verkar det som om regeringen vikt sig för företagen. Tyvärr lär vi få vänta innan dessa felaktigheter rättas till.

    Uppdatering: Även DN har nu en artikel om lagen.Samtidigt rapporterar Ekot att Fastigetsmäklarnämnden varnat 45 procent fler mäklare iunder första halvåret i år. Många av dessa varnas för att man annonserat ut bostäder till lockpriser. Ekots uppgifter refereras i en notis av TT.

    Uppdatering: Ekot har sökt en förklaring till varför inte lockpriser blev förbjudna i den nya lagen. Gustav Gellerbrandt, politisk sakkunnig på justitiedepartementet berättar att det främsta skälet var att det är för svårt för mäklarna att göra en korrekt bedömning eftersom priserna på fastigheter varierar kraftigt. Dålig motivering, det finns ju verktyg, tycker jag!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Det gäller att hålla koll på de avtal man tecknar. I många fall kan avtalen förlängas automatiskt, utan ditt medgivande. Då kan de vara svåra att komma ur. Konsumentverket har uppmärksammat problemet och kräver nu en lagändring, skriver verket i ett pressmeddelande som också uppmärksammats av DN.

    Konsumentverket har fått mängder av anmälningar som gäller automatisk avtalsförlängning. Man tecknar sig för ett förmånligt erbjudande under en tidsbegränsad period. Om man inte säger ifrån blir man efter avtalstidens slut bunden av en ny avtalsperiod eller ett tillsvidareavtal. I vissa fall har det inneburit att man blivit bunden i ett helt år till, utan möjlighet att säga upp avtalet. Metoden används inom flera branscher. Allt ifrån telefoni och bredband till dejtingsajter och försäljning av kosttillskott.

    KO, Konsumentombudsmannen, har drivit flera fall i domstol för att få fram en tydlig rättspraxis på området, men utan framgång.

    Därför vänder sig myndigheten nu till regeringen. Syftet är att få fram en uttrycklig lagstiftning som innebär att konsumenten alltid kan säga upp det förlängda avtalet med en månads uppsägningstid, skriver de.

    Det är självklart att alla avtal ska gå att säga upp, utom de man tecknat medvetet. Har man glömt bort att ett avtal snart går ut, och glömmer att säga upp det måste det gå att säga upp inom rimlig tid. Jag ställer mig därför i samma kö som KoV och kräver en lagändring. Dessutom borde de dyra tills-vidareavtalen när det gäller el inte få finnas.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Testfakta försöker alltid vara säsongsanpassade. Den här gången har de tänkt på att sommar och semester är högsäsong för fotografering. De har låtit testa tio kompaktkameror som inte tillhör de enklaste utan har lång zoom – 12 till 18 gånger. Testet publiceras också i DN.

    Det handlar naturligtvis i första hand om bildkvalitet. Att balansera upplösningen i olika zoomlägen är ett problem eftersom en kompaktkamera har relativt små linser. Det är bättre om upplösningen är medelbra i alla zoomlägen än väldigt hög i vissa lägen och lägre i andra, skriver Testfakta.

    Ingen av kamerorna får höga betyg när det gäller just upplösning. Endast tre av nio når upp till betyget 3 i denna kategori. Testvinnaren Sony DSC-HX9V förlorar till exempel en del upplösning vid längre zoom. Däremot presterar den bra i olika så kallade iso-lägen, inställningar för ljuskänslighet.

    Testfakta har hittat kameror där upplösningen vid lång zoom är 50 procent bättre i centrum av bilden, jämfört med kanten.

    Som vanligt sammanfattas testet i tabeller.

    Själv skulle jag aldrig välja en kamera med så lång zoom. Min erfarenhet är att jag i praktiken sällan använder den relativt korta zoomen på den kamera jag har. Däremot skulle jag nog välja en kamera med stor bildskärm, då det är lättare att bedöma resultatet. Den stora fördelen med att ha en digitalkamera är ju att man kan bedöma resultatet direkt, och kasta dåliga bilder.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Många a-kassor har lägre avgifter för fackets medlemmar. Nu vill Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, sätta stopp för de skilda avgifterna i flera kassor, skriver DN i en artikel.

    Det är visserligen tillåtet att ha skilda avgifter, om särskilda skäl finns.

    -Det har inte framkommit några sådana skäl. Alla medlemmar i a-kassan ska behandlas lika. Att man är medlem i en annan organisation är inte ett skäl till att avgiften ska vara lägre, säger Lars Seger, chefsjurist på IAF, till DN.

    Det finns flera a-kassor som har skilda avgifter för fackmedlemmar och icke-medlemmar, till exempel Handels, Transport och Unionen.

    Facken menar att den lägre avgiften är kopplad till samordningsvinster och har överklagat IAF:s beslut. Handels hävdar till och med att man inte kan sänka avgifterna så snabbt som tänkt eftersom alla förändringar ska godkännas av IAF.

    Andra bloggar om: , , , , , ,