Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2007 » november
  • Regeringen beslutade som väntat att upphäva Boxers tv-monopol inom det digitala marknätet, berättar DN.

    De nya regler som riksdagen har beslutat skapar förutsättningar för ökad konkurrens på TV-marknaden, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett pressmeddelande.

    Regeringsbeslutet innehåller en förlängning av de privata TV-företagens sändningstillstånd för det digitala marknätet till utgången av mars 2008.

    Samtidigt upphävs skyldigheten för TV-företagen att använda Boxer för åtkomstkontrolltjänster, exempelvis kryptering och utfärdande av programkort.

    – Eftersom TV-företagens skyldighet att anlita Boxer kan strida mot EG-rätten upphäver regeringen skyldigheten nu, säger Lena Adelsohn Liljeroth till DN.

    Andra bloggar om: , ,

  • ljusSå här års är en favoritsysselsättning att tända ljus – och bränna ner hus. För att gynna favoritsysselsättningen har GP:s konsumentredaktion testat kronljus.

    De mest prisvärda ljusen till adventsstaken kommer från Ikea. Det visar vårt test av nio olika sorters kronljus. Ljusen från Duka var nästan sex gånger så dyra, enligt GT.

    Om de är tända sex timmar vardera blir prisskillnaden mellan de dyraste och billigaste ljusen 16 kronor och 80 öre.
    Det kostar bara 15 öre att låta Ikeas kronljus Jubla brinna i en timme, jämfört med 85 öre för Dukas ljus.

    Ljusen köpta på Överskottsbolaget var också klart prisvärda. Kostnaden för att låta ett ljus brinna i en timme blev 19 öre. Nackdelen var att de stod en aning ostadigt eftersom de har en något smalare fot än de flesta övriga.

    Det tredje billigaste ljuset av märket Euroshopper var testets enda tillverkat av paraffin. Paraffinljus har några nackdelar. De anses till exempel sota mer och blir lätt krokiga i värme. Dessutom görs de av så kallat kristallint vax som framställs ur petroleum och alltså inte är en förnyelsebar råvara.

    Stearin däremot tillverkas av animaliskt och vegetabiliskt fett – en blandning av palmitin- och stearinsyra – som brinner med hög och klar låga och inte droppar nämnvärt.

    Överlag höll samtliga ljus hög kvalitet. GP har en tabell över resultaten

    Andra bloggar om: ,

  • recyclingloggaI Stockholm kommer det att kosta mer om du sorterar ut matavfall från övriga sopor, än om du låter bli. Det berättar DN och SvD i var sin artikel.

    Stadens räknenissar har tydligen räknat ut att det är billigare att bränna upp matavfallet än att kompostera eller göra biogas av det. Men de försöker motivera tankevurpan med miljöargument. Och merkostnaden ska sopsorterarna stå för.

    – I Stockholm har vi bedömt att miljöpåverkan blir större av att samla in matavfallet från de privata hushållen än att återskapa energin, och avgiften blir ändå ganska låg. Om vi får i gång en insamling från storhushållen kan vi dra igång den biogasproduktion som vi behöver, säger borgarrådet Mikael Söderlund (m), till SvD.

    Jag har en gammal tes som säger att alla politiker borde tvingas att göra en total, långsiktig, samhällsekonomisk analys innan ett beslut tas. Det kanske skulle funka i det här fallet, liksom i många andra.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Nästan 10 procent av Konsumentverkets alla anmälningar hittills i år gäller tre nystartade webbplatser. Ägaren är helt oförstående till kritiken om vilseledande marknadsföring, berättar Råd&Rön.

    För av 3 500 anmälningar till myndigheten hittills i år gäller över 300 stycken webbföretagen Kreditscore, Persondata och Fordonsvärderingen, dit man kan vända sig för att ta en kreditupplysning eller få en bil värderad.

    Webbplatserna är betaltjänster, men surfarna har inte förstått det förrän en faktura på 300 eller 500 kronor dumpit ner i brevlådan.

    – Det är sällsynt att enstaka företag får så mycket kritik, säger juristen Cecilia Hurtig på Konsumentverket till tidningen.

    Företagens vd och huvudägare Jens Eriksson kommenterar kritiken med att alla brister är åtgärdade:
    – Jag förstår inte varför vi blivit anmälda, men svenskarna är ett gnälligt folk. I andra länder kollar folk priset innan de köper.

    Både Jens Eriksson och hans kompanjon har också suttit i styrelsen för det ökända telesexföretaget Trom Brom Srom, som Konsumentverket fick fällt för modemkapning och falska fakturor i Marknadsdomstolen år 2004, berättar Råd&Rön.

    Även SvD har en artikel om anmälningarna.

    Andra bloggar om: , , ,

  • SilverkulorSilver säljs med hälsoargument som kosttillskott. Men människan behöver inte det som mineraltillskott och silver kan ha negativa effekter såväl för kroppen som för naturen, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

    Kosttillskott som innehåller kolloidalt silver (dvs finfördelat i en vätska) marknadsförs ofta som ”mineraltillskott” med påståenden om att vi lider brist på silver. Dessutom förekommer det att produkterna marknadsförs med indirekta påståenden, via till exempel länkar till tidningsartiklar, om att de har förebyggande, lindrande och botande effekter på infektioner.

    Silver anses inte vara livsnödvändigt för människor och det finns för närvarande inte något som talar för att det finns något behov av silver som mineraltillskott. Däremot finns det risk för att negativa hälsoeffekter kan uppstå – i synnerhet om man tar produkter som innehåller silverföreningar eller kolloidalt silver under längre tid.

    Det är känt att det finns personer som efter långtidstillförsel av silver har utvecklat så kallad argyria. Argyria karaktäriseras av en skiffergrå/gråblå missfärgning av framför allt hud och ögonvitor. Även inre organ kan missfärgas. Argyria anses i de flesta fall inte vara förknippat med allvarliga följdverkningar, men missfärgningen är permanent och går inte tillbaka även om man slutar med silvertillskott, enligt Livsmedelsverket.

    Silver kan användas som bakteriedödande medel. Precis som för många andra bakteriedödande medel kan bakterierna bli resistenta om det används i onödan. Det var den farhågan som framfördes när Samsungs silvertvättmaskin diskuterades.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Kunder som köper digital-tv via bredband får surfhastigheten strypt av bredbandsleverantörerna. Och kunderna får inget veta, enligt en artikel i Metro.

    I digital-tverbjudanden marknadsför bolag sin snabbaste ADSL-uppkoppling som en tjänst med möjlighet till hastighet på 24 megabit per sekund. Men när paketet beställts ställer Telia maxhastigheten till 14 megabit per sekund.

    Motsvarande tjänst från Bredbandsbolaget stryps till 16 megabit per sekund. Information om detta kan hittas för den som läser de tekniska kraven.

    Konsumentverket granskar frågan efter anmälningar, enligt Metro

    Egentligen är det självklart för den som förstår tekniken. En ADSL-linje är som ett ganska smalt rör. Har du bara internetuppkoppling kan hela röret utnyttjas. Men lägger du dessutom på digital-tv blir inte röret större, Digital-tv fordrar en hel del kapacitet för att inte bildkvalitén ska bli lidande, alltså måste kapaciteten för internetuppkopplingen minskas.

    Men man måste vara insatt i tekniken för att förstå det. Därför är det självklart att operatörerna ska informera om kapacitetssänkningen. Allt är inte guld som glimmar, även om marknadsnissarna försöker få det att låta så.

    Även TT har en artikel om Metros avslöjande.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Pensionär_blommaPensionärshushållen fortsätter att halka efter medan barnfamiljen i hyresrätt kan räkna sig till vinnarna. Det visar Swedbanks institut för privatekonomis prognos över hur ekonomin kommer att se ut för några olika hushållstyper i januari 2008, enligt TT.

    Det är löneökningar och sänkt skatt som gör att vanliga löntagare får mer pengar i lönekuvertet. Bor de e hyresrätt är dessutom hyresökningarna måttliga. De som bor i bostadsrätt eller egnahem får dock en minuspost i form av höjda räntor.

    Pensionärshushållet får i stort sett oförändrad ekonomi eller mindre pengar att röra sig med. Garantipensionären får mindre över jämfört med ett år tidigare trots att nästan hela hyreshöjningen fångas upp av bostadstillägget. Det beror på att när garantipensionen höjs sker det med en eftersläpning. Dessutom går en del bort i skatt. Pensionärsparet får en lite bättre uppräkning genom följsamhetsindex och går med ett blygsamt plus., enligt TT.

    TT-artikeln publiceras ibland annat UNT och Dina pengar.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Svt-programmet Agenda avslöjade i ett reportage att en del av den bomull som används i H&M:s kläder var plockad av barn i Uzbekistan. Saken har utvecklats till en snackis, som man säger i tidningsvärlden. Bland andra har DN och SvD artiklar om saken, fler lär följa.

    Frågan är hur stort ansvar man kan lägga på H&M? Barn används för att plocka bomull i Uzbekistan, det är klart. Bomullen spinns till tråd i spinnerier och vävs till tyg i andra fabriker. Tyget används av klädtillverkare och levereras som plagg till klädförsäljaren.

    En stor del av bomullen säljs dessutom som partier på världens råvarubörser. Troligtvis har vi alla något bomullsplagg som innehåller bomull plockad av barn. Hur långt bak i kedjan kan vi kräva att klädkedjor som H&M har kontroll?

    Jag som följt frågor som denna under lång tid är tveksam. Det vore visserligen bra om kedjorna kunde ha full kontroll av alla led, men det verkar ohyggligt svårt, och ibland omöjligt.

    Mitt intryck är dessutom att H&M arbetar seriöst med frågor om etik kring sin produktion.

    Andra bloggar om: , , ,

  • För en dryg månad sedan slutfördes digitaliseringen av det svenska tv-nätet. Alla hushåll som tittar på marksänd tv har fått skaffa en digitalbox. Nu står det klart att alla svenska hushåll måste skaffa nya digitalboxar igen. Senast 2015 släcks sändningarna ner på det nyligen införda digitala nätet, berättar Ekot.

    Orsaken till kravet på nytt boxbyte är att det nuvarande digital-tv-systemet snabbt blir föråldrat. Formatet heter MPEG2 och ska ersättas med det modernare MPEG4. I MPEG4 går det bland annat att se fler program och högupplöst tv, så kallad hd-tv.

    Även Dina Pengar har en artikel om den kommande nyordningen.

    Andra bloggar om: ,

  • Jag hajade till när jag såg namnet och tänkte – är han i farten fortfarande? Det handlar om Ivan Troeng i Laholm.

    Ivan Troeng har under decennier har gjort pengar på att sälja alternativa botemedel, men också anmälts flera gånger. Nu annonserar han i de halländska tidningarna om behandling med så kallade terapimagneter mot bland annat cancer, berättar Sveriges Radio Halland.

    Annonsen ”Terapimagneter hjälper – även vid cancer”, upprör Konsumentverkets jurist Mattias Grundström:

    – Vi kommer definitivt att titta närmare på Ivan Troeng och hans så kallade mirakelmagneter.

    Troeng är välkänd på verket, där det finns sex anmälningar mot honom sedan tidigare, men han är inte fälld för vilseledande marknadsföring, än så länge.

    – Ser man annonser som utlovar sådana här extrema bättringar då ska man tänka att om någonting låter för bra att vara sant då är det förmodligen inte sant. Skulle man hitta en magnet som botar cancer så kommer den förmodligen att uppmärksammas när det är dags att dela ut nobelpriset, inte i en liten annons i lokalpressen, säger Mattias Grundström till SR.

    Long time, no see, säger jag när Ivans namn dyker upp igen.

    Andra bloggar om: , , ,