Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Skatter
  • Från och med den 1:a augusti omfattas fler tjänster av rut-avdrag. Det gäller bland annat fler trädgårdstjänster, flytt- och it-tjänster. Du kan läsa om de nya tjänsterna på Skatteverkets webbplats.

    På webbplatsen finns även uppgifter om vad som gäller för att du ska kunna utnyttja rot- och rutavdrag.

    Andra bloggar om: , ,

  • Foto: Tage Olsin, Wikipedia commons

    Foto: Tage Olsin, Wikipedia commons

    Som vanligt gäller en rad nya lagar som påverkar oss konsumenter från 1 januari 2015. Här följer några av de viktigaste nyheterna, jag har tagit hjälp av en kortfattad sammanställning i DN.

    Automatisk förlängning av avtal, exempelvis för gymkort, har varit ett problem som jag skrivit om några gånger. Hittills har sådana avtal kunnat förlängas automatiskt, om kunden inte aktivt sagt upp det.

    Från och med 1 januari blir det krav på näringsidkare att skriftligen påminna kunden om avtalstidens utgång senast en månad i förväg.

    Ett bättre skydd för taxiresenärer införs också. Sedan avregleringen 1990, då prissättningen släpptes fri, har så kallad fultaxi med rena skojarpriser varit ett problem. Som jag berättat tidigare valde den tidigare regeringen att införa utökad informationsplikt för att angripa problemet. Själv tycker jag att ett pristak vore bättre.

    Om jämförelsepriset överstiger 500 kronor måste resenären tydligt upplysas om detta i samband med beställning, sammanfattar DN. Prisuppgiften ska ange det pris som resan som högst kan komma att gå på.

    För oss som använder tobak och dricker alkoholhaltiga drycker höjs priserna, genom höjd tobaks- och alkoholskatt. På snus höjs punktskatten med 12 procent och 6 procent för övrig tobak. Spritskatten höjs med 1 procent och för vin, öl och övriga alkoholhaltiga drycker är höjningen 9 procent.

    Dessutom blir det dyrare att ha bil för många. Skatten höjs för ett flertal bilar, lätta bussar och lätta lastbilar i det koldioxidbaserade systemet.

    Uppdatering: För bilägare som redan betalat fordonsskatt för en del av året kan skattehöjningen innebära att de måste göra en extra inbetalning. ”Vi bedömer att ägarna till cirka en miljon bilar kommer att behöva göra en extra inbetalning. Vi skickar ut avierna under nästa vecka och det är samma betalningsregler som gäller som för fordonsskatten normalt”, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande, enligt TT i flera tidningar.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Skatteverket har fått många frågor om privat användning av jobbmobilen och går nu ut med ett förtydligande om vad som gäller, skriver de i ett pressmeddelande. Det har gett upphov till artiklar från Ekot och GP, samt en artikel från TT som publiceras i flera tidningar.

    Grundregeln är att förmåner som innebär att en anställd sparar pengar på levnadskostnader som man annars skulle ha ska förmånsbeskattas.

    Man i dag betalar många företag en fast avgift till operatören för telefonsamtal och internet. För företaget kostar det inget extra om mobilen, surfplattan eller datorn används privat.

    Om det anses nödvändigt för jobbet att en anställd använder telefonen utanför arbetsplatsen, så är det ok att man också ringer privata samtal inom företagets fasta avgift, enligt lagstiftningen, skriver Ekot.

    Det verkar alltså som om det bara är om det bara är när arbetsgivaren betalar en fast avgift som du kan använda mobilen privat utan att förmånsbeskattas. I övriga fall är det läge för krångel.

    Mer information finns, länk i Skatteverkets pressmeddelande.

    Andra bloggar om: , ,

  • I skatteverkets anvisningar står bland annat att alla företagare som tar emot betalning kontant eller med kort måste ha ett kassaregister och alltid ska ta fram och erbjuda kunden ett kassakvitto. Syftet är att se till att alla köp redovisas och minska risken för skatteflykt.

    Men jag tycker att kravet på att alltid ta fram kvitto ofta innebär ett stort resursslöseri. Jag har på sistone roat mig med att fråga i butiker, kiosker, spel- och tobaksaffärer om hur mycket kvitton de får slänga. ”Säckvis” och ”massor” är standardsvaren och några lägger till att det är ett enormt slöseri med naturresurser.

    Jag kan förstå att alla köp ska registreras i ett kassaregister, däremot kan jag inte förstå varför kvitto alltid måste tas fram. Det borde i stället fungera så att de kunder som vill ska kunna få kvitto.

    Det skulle minska butikernas sopmängd och i bortre ändan bidra till minskat slöseri med naturresurser. Intressant nog.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Tom fickaSkatteskillnanden mellan löntagare och pensionärer kan inte jämnas ut under de kommande fyra åren. Den bedömningen gör Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson, enligt en artikel i DN.

    Det är alltså det beskedet som partiet vill ge landets drygt två miljoner pensionärer, samtidigt som man lovat att inte riva upp de jobbskatteavdrag som alliansregeringen drivit igenom.

    Pensionärerna är den numerärt största grupp som drabbats av alliansregeringens orättvisa skattepolitik. Fackliga och pensionärsorganisationer (och jag) påpekar att pension inte är annat än uppskjuten lön och borde därför beskattas som sådan. Många pensionärer har redan idag svårt att klara sig.

    Dessutom riskerar S att Sverigedemokraternas populistiska budskap, där invandring och flyktingar ställs mot pensionärer, får ökat genomslag. Att SD-budskapet är för enkelt för att vara sant missar många. Man kunde lika gärna ställa partibidraget till SD mot pensionärerna.

    Det vore ganska enkelt att ge pensionärerna en anständig tillvaro – riv upp jobbskatteavdrag!

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Pensionär_blommaSamtidigt som den beryktade bromsen i pensionssystemet slår till igen försöker alliansregeringen flörta med pensionärerna inför valet.

    Pensionärerna är nog en av de grupper som är mest besvikna på regeringen. Högre skatt än de som arbetar och det svajiga pensionssystemet är saker som upprör.

    Bromsen beräknas sänka pensionerna med i snitt 200 kronor per månad, efter skatt, nästa år. Inför valet vill regeringen sänka pensionärernas skatt med en hundralapp per månad. Nettot blir alltså en sänkning med 100 kronor, enligt uppgifter i en DN-artikel. Uppgifter om skattesänkningen finns också i en TT-artikel.

    – Dagens besked gör att fokus inför valet nästa år hamnar på pensionärerna och debatten om klyftan mellan löntagare och pensionärer, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

    – Man kan inte laga hålen i pensionssystemet med skattesänkningar. De flesta får ändå sänkta pensioner nästa år. Alliansen får nog springa hela valrörelsen med pensionsfrågan bitande i baken, kommenterar SvD:s Joel Dahlberg.

    Uppgifterna kommenteras naturligtvis även av pensionärsorganisationen PRO.

    – Olikheten i beskattning mellan lön och pension kommer att kvarstå. Vårt främsta krav är att ta bort gapet. Det ska vara lika, säger Curt Persson, ordförande för PRO, till SvD.

    Regeringens grepp verkar inte vara någon valvinnare, åtminstone inte bland pensionärerna.För det fordras nog lika beskattning och en revision av pensionssystemet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Regeringen kan lägga en ny punkt till sin lista över fiaskon – sänkningen av restaurangmomsen. Sänkningen, som var den prioriterade satsningen inför det senaste valet, skulle ge lägre priser och 6 000 nya jobb. Satsningen var dyrbar, 3,5 miljarder, vilket skulle medföra att varje jobb skulle kosta närmare 600 000 kronor.

    Men det bidde inte lägre priser, lunchpriserna gick i stället upp. De nya jobben blev få, rapporterar DN som stödjer sig på statistik från SCB. I april i år var det totala antalet sysselsatta i branschen 138 700, medan det i april 2011 låg på 138 300, visar SCB:s siffror.

    En talesman för (M), Henrik von Sydow, säger till DN att han är ”försiktigt optimistisk till att sänkningen på sikt skapar fler jobb”.

    Branschorganisationen Visita ser hellre till lönesumman och omsättning när den utvärderar effekterna av momssänkningen. Enligt organisationen ökade lönesumman inom branschen med nio procent förra året, medan den för hela arbetsmarknaden ökade med fyra procent, skriver DN.

    Men lägre priser och 6 000 nya jobb bidde det inte. Räkningen slutade inte heller på 3,5 miljarder, första året kostade satsningen 5,4 miljarder kronor.

    DN har också en artikel om den uteblivna prissänkningen.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Subventionerna för ombyggnads- och hushållstjänster växer. Under första halvåret i år var det nästan 900 000 personer som antingen byggde om hemma med hjälp av rot-avdrag eller köpte städtjänster med rut-avdraget. Det är en ökning med 45 000 jämfört med förra året, enligt uppgifter i Ekot.

    Men ändå är det få som utnyttjar, eller kan utnyttja, Rot- och Rut-avdrag. Endast 5,6 procent av befolkningen gjorde rot-avdrag under första halvåret. Ännu färre, 3,7 procent, gjorde rut-avdrag under perioden, enligt SvD. Man kan ju fundera på vilka det är och om vi alla ska subventionera för ett fåtal.

    Det har kommit fram uppgifter om fusk, framför allt med ROT-avdrag. Det är bara arbetskostnaden som är avdragsgill. Enligt Svt-programmet Uppdrag granskning förekommer det att materialkostnad skrivs som arbetskostnad. SvD uppger också att Skatteverkets Pia Blank Thörnroos säger att svenskarna blivit allt djärvare de senaste åren och nu försöker göra fler tvivelaktiga avdrag än innan.

    Men nu ska alltså Skatteverket skärpa kontrollen av personerna som ansöker om rut- och rot-avdrag i deklarationen.

    – Man måste förstå att 50 000 i rabatt på skatten är otroligt mycket pengar, och med det följer ett ansvar. Då vill det till att man har sina fakturor i ordning, och att det tydligt står hur stor arbetskostnaden är och hur den har räknats fram, säger Pia Blank Thörnroos, Skatteverket, till SvD.

    Finansminister Anders Borg vill skärpa kontrollen över rut- och rot-systemen, skriver TT.

    Även DN uppmärksammar SvD-artikeln.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag har svårt att begripa varför pensionärer ska ha en högre skattesats än löntagare. Visserligen har skatten på pensioner sänkts men det handlar om nålpengar, den senaste sänkningen innebar en 50-lapp i månaden.

    Dessutom åker pensionerna jo-jo i det nya pensionssystemet, när den berömda bromsen slår till. Allt fler pensionärer får svårt att klara sig på sin pension.

    Ett tecken på det är att allt fler äldre hamnar hos Kronofogden. Drygt 19 000 personer över 70 år hamnade i Kronofogdens register i fjol, en ökning med 13 procent jämfört med två år tidigare. Det berättar TT.

    Det handlar ofta om mindre skulder. Det kan gälla trafikförsäkringar följt av krav från el- och telebolag.

    Många ensamstående kommer pensionärer inte upp i Kronofogdens existensminimum på 4 683 kronor per månad efter hyra, hem- och färdtjänst. Det berättar Ingvor Fahlén, skuldrådgivare i Karlstad kommun, förr TT.

    Det är hög tid att Regeringen tar tag i pensionärernas situation. Sänk deras skatter och gör om pensionssystemet – och gör rätt denna gång.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Villaägarna konstaterar att svensk el är dyrast i Norden. Billigast el hittar man i Finland och prisskillnaden beror på skatter och avgifter, konstaterar organisationen i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT.

    – Prisskillnaderna är stora. En svensk småhusägare får betala 35 öre mer per kWh än en finländsk, vilket blir över 7 000 kronor om året vid en årlig användning om 20 000 kWh, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund i pressmeddelandet.

    Den största delen av prisskillnaden beror på elskatten. I Sverige betalar hushållskunder 29 öre per kWh i skatt, medan Finland har ungefär en tredjedel så hög elskatt, skriver Villaägarna.

    Andra bloggar om: ,