Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2008 » mars
  • Att det svenska köttet är dyrast i butiken är lätt att konstatera. Det är sammantaget omkring 2,5 miljarder dyrare när de hamnar i butiksdiskarna, jämfört med om samma mängd kött importerats från EU, berättar Sydsvenskan.

    Håkan Loxbo på Jordbruksverket har undersökt hur mycket köttproducenterna i Sverige får betalt jämfört med övriga EU. Han fann att prisnivån på nöt-, svin- och kycklingkött ligger ungefär på genomsnittet för EU-länderna eller något under.

    Sedan gick han till butikerna och noterade att det svenska köttet ändå nästan alltid är dyrare. För obearbetat nötkött är skillnaden mellan 15 och 25 kronor kilot, för griskött mellan 10 och 15 kronor och för fjäderfän mellan 15 och 20 kronor kilot.

    Svenska konsumenter betalar därmed någonstans mellan 1,8 och 3,2 miljarder mer för svenskt kött, trots att betalningen till uppfödaren ligger på ett EU-snitt.

    – Ja, jag blev överraskad av siffrorna, säger Loxbo. Jag trodde inte att det skulle bli så mycket pengar.

    Vart mellanskillnaden tar vägen kan han bara spekulera i. Slakteriernas prislistor liksom handelns inköpspriser är väl förborgade hemligheter, skriver tidningen.

    Butikernas prisskillnad mellan svenskt och importerat kött är alltså omotiverad. Flera bedömare som Sydsvenskan talat med tror att situationen beror på bristande konkurrens i handeln.

    Men handeln slår ifrån sig. Icas presschef Staffan Ekengren säger till Sydsvenskan att det högre priset på svenskt kött speglar en brist på marknaden. Han pekar också på bristande effektivitet i det svenska förädlingsledet.

    – Att priserna skulle bero på dålig konkurrens inom handeln håller vi inte med om. Bara inom Ica sätter varje handlare sina egna priser.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Nyser Jag är själv pollenallergiker och hade tänkt komma med mitt tips om några veckor. Men nu läser jag i DN att pollensäsongen är på väg att starta i södra Sverige.

    Mitt tips är att hålla koll på pollenläget via Naturhistoriska Riksmuseets webbplats. De gör dagliga prognoser för många orter runt om i landet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Mountainbike En mountainbike ska klara tuffa tag i terrängen men gör det långtifrån alltid, berättar TT om ett test som gjorts av Råd&Rön. Av tio cyklar klarade sig bara två cyklar helt utan att gå sönder i testet.

    Cyklarna testades enligt en ny europeisk säkerhetsstandard. De två som klarade testet var Stonebreaker från Cykelringen och den betydligt billigare Mustang MTB. Nishiki Team var också slitstark, men missade ett av proven.

    De båda cyklarna som toppar testet kostar 7 000 respektive 2 000 kronor.

    På Greenfield 2600 Mount McKinley från Harald Nyborg gick i stort sett alla delar sönder. Även på Yosemite Highland från Biltema och Marvil Sierra gick styre och ram sönder. Biltema har nu stoppat all försäljning av sin cykel, enligt TT.

    GP har en egen artikel om testet. De berättar att firman Harald Nyborg inte tänker dra in sin katastrofalt dåliga cykel. De konstaterar i stället att du får vad du betalar för. Det kanske är dags att sluta betala något till ett företag med den inställningen!

    Som vanligt måste du vara prenumerant eller betala för att läsa Råd&Röns test på nätet. Ett tips kan vara att gå till biblioteket. Många av dessa brukar ha Räd&Rön.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Dyr flingaPriset på en cornflake-flinga som liknar den amerikanska staten Illinois och säljs på Ebay uppgår när detta skrivs till 201 100 dollar, cirka 1,2 miljoner kronor, enligt E24.

    Den välformade flingan upptäcktes av 15-åriga Emily McIntyre från Chesapeake i Virginia. Hon säger, enligt Ananova.com, att hon var nära att äta upp flingan innan hon i sista sekunden upptäckte att den var formad precis som Illinois.

    Jag undrar om det här inte är en tidningsanka? Men storyn är bra!

  • Kyrkogård Dagens begravningsformer utgör risker för miljön. Tungmetaller släpps ut i luften vid kremering och grävs ner i jorden med kistbegravning. Det senaste decenniet har biologen Susanne Wiigh-Mäsak utvecklat en alternativ begravningsform, där kroppen frystorkas. Snart kan den bli verklighet, berättar ETC i en artikel.

    Mot bakgrund av de miljökonsekvenser som dagens begravningsformer medför har Susanne Wiigh-Mäsak utvecklat en alternativ begravningsform. Metoden har hon döpt till promession. Det innebär att kroppen fryses i flytande kväve och omvandlas till ett organiskt pulver genom skakning.

    Pulvret separeras från eventuella metaller, läggs i en kista av majsstärkelse och gravsätts ytligt i jorden som inom ett år omvandlar kistan och dess innehåll till jord. I samband med gravsättningen kan en växt planteras tillsammans med kistan.

    Promessionsanläggningar är beställda av Sydkorea och Sydafrika. Kyrkogårdsnämnden i Jönköping väntar på klartecken från Länsstyrelsen för att få bygga om Skogskyrkogårdens kapell och krematorium. Men än är projektet inte rott i land; tillståndet från Länsstyrelsen dröjer.

    – De har inte presenterat tekniken ordentligt och innan ansökan är komplett kan vi inte ta ställning. Vi måste vara säkra på att det fungerar, smittrisken och miljöpåverkan måste vara noga utredd, säger Annelie Johansson, chef för miljö- och samhällsbyggnadsavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköping, till ETC.

    Andra bloggar om: ,

  • Tvätttrumma Testfakta lät forskningsbolaget Swerea IVF laboratorietesta nio vanliga märken. Både den rengörande och den färgbevarande förmågan sattes på prov, skriver Testfakta i en artikel som publiceras i flera tidningar.

    Bäst i test totalt sett blev Willys tvättmedel, med Nopa och Skona hack i häl. Bäst på att rengöra var Skona som fick högsta betyg, en femma, medan Willys, Nopa och Ariel var bäst på att bevara färgen.

    Sämst på att ta bort fläckar var något förvånande de mer kända märkena, Ariel och Via. Det är framför allt en viss fläcktyp som de två har svårt att rå på.

    – Alla tvättmedel klarade sig bra, men Ariel och Via har svårast för hudfett och pigment. Där är de sämst av de provade tvättmedlen, säger Ann Stare, testansvarig på Swerea IVF.

    Det dåliga resultatet i fläcktestet punkterar Ariels reklambudskap ”Ingen tar bort fläckar bättre än Ariel”, medan Vias ”Smuts är bra” kan få stå oemotsagt.

    Andra bloggar om: ,

  • Jag har skrivit om det tidigare, men nu är det dags igen. Årets ”Kropp & själ mässa”. Jodå, det står precis så, medial rådgivning verkar inte funka när det gäller svenska språket.

    Åter igen ska 200 skojare dra sina, förvisso villiga, offer på pengar för sådant som inte funkar. Världen älskar att bli bedragen!

    Jag tänker inte dra hela historien igen, följ länken ovan. Det är samma sak i år. Du får gärna tro på jultomten, om du vill. Men om någon tar betalt för att predika hans lov, blir jag arg. Det enda garantin du får är att du blir fattigare!

    Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Allmänt 29.03.2008 1 Kommentar

    Risskål Priset på många livsmedelsråvaror har gått upp kraftigt under det senaste halvåret. Kött, mjöl, mejerivaror och kaffe är några exempel. Nu väntar en kraftig prishöjning på ris också, berättar TT i en artikel.

    Den senaste tiden har priset på ris rusat i höjden, enligt TT. På torsdagen steg priset med 30 procent till sin hittills högsta nivå sedan Egypten stoppat exporten för att hålla nere de inhemska priserna.

    Samtidigt meddelade Filippinerna, världens största importör, att man behöver köpa ännu mer ris på världsmarknaden för att fylla på sina lager. Även Vietnam, världens näst största exportör, och Indien, trea i världen, kommer att begränsa sin export av samma skäl som Egypten.

    Jonas Arnberg räknar med att det kan komma flera prischocker av det slaget i framtiden.

    – Jag tror att vi kommer att få leva med det, när efterfrågan är så hög konstant så kommer mindre störningar i utbudet direkt få ett större genomslag i priset, säger han till TT.

    Jag undrar om inte det här är ett nytt exempel på spekulation i råvaror. De stora prisökningarna på kort tid tyder på det. Ris är det viktigaste baslivsmedlet för många människor, framför allt i Asien men även i Afrika. Stora prisökningar på baslivsmedel kan ge upphov till oroligheter. Något att filosofera över – Ska livsmedel vara ett objekt för spekulation?

    Andra bloggar om: , , ,

  • batterier Göteborgs-posten har noterat något som jag missat. Det är ett batteritest som danska Forbrugerstyrelsen gjort.

    De dyraste batterierna är långt ifrån bäst, skriver GP. Det visar ett test som danska Konsumentverket presenterar.

    Nio vanliga 1,5-voltsbatterier ingick i labbtestet. De provades på två olika sätt: dels användning i digitalkamera, som drar stora mängder ström under kort tid, och dels användning i elektriska leksaker, som kräver mindre strömstyrka under längre tid.

    Bäst var Varta High Energy som hade goda prestanda i båda momenten och dessutom är ganska billigt. En dyrare variant från samma fabrik, Varta Max Tech, blev tvåa.

    Sämst var – något förvånande – Panasonic Digital Xtreme Power, ett dyrt batteri som marknadsförs som lämpligt för digitalkameror. Det orkade bara med 405 exponeringar medan de bästa sorterna klarade cirka 600.

    Forbrugerstyrelsen rekommenderar dock laddningsbara batterier eftersom det blir billigare i längden. 500 danska kronor (cirka 640 svenska kronor) ger 85 timmars drifttid om du köper engångsbatterier men upp till 6 000 timmar om du väljer laddningsbara, skriver GP.

    Andra bloggar om: ,

  • En butiksansvarig i Östra Göinge kommun har dömts till dagsböter av Kristianstad tingsrätt för brott mot livsmedelslagen, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

    Vid en inspektion i maj i fjol upptäckte kommunens miljöinspektör att butiken sålde nötkött som var ofullständigt märkt. Den butiksansvarige mannen erkände i polisförhör och dömdes senare i tingsrätten att betala 30 dagsböter à 190 kronor.

    Enligt EG-förordningen ska nötkött märkas med identifieringsnummer, godkännandenummer för slakteri och styckningsanläggning, samt med det land där djuret är fött, uppfött respektive slaktat.

    Enligt Kristianstadsbladet har mannen uppgett att han inte hade rätt märkningsapparat, men skaffade en sådan två veckor efter inspektionen.

    Andra bloggar om: , ,