Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Kvalitet
  • Det borde vara dags för SJ att tänka om. Mer än 60 procent av resenärerna är missnöjda, framför allt med prisvärde och punktlighet. SJ placerar sig klart sämst när det gäller kundnöjdhet. Det visar årets undersökning (pdf) av persontransporter som gjorts av Svenskt Kvalitetsindex (SKI). SvD har en artikel om undersökningen som i sin tur refereras av TT i många olika medier.

    SJ kanske inte kan ställas till svars för alla försenade och inställda tåg, det beror bland annat på bristande underhåll. Däremot kan SJ ställas till svars för dålig information.

    SJ är helt och hållet ansvariga för sitt märkliga biljettsystem, som ofta gör det billigare att flyga eller ta bilen. Systemet är dessutom obegripligt. Likaså är de ansvariga för dumheter som att vilja sluta sälja biljetter på tågen, något som de för övrigt var tvungna att backa från.

    SJ måste börja tänka om, i fall de vill bli hela folkets järnväg igen.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har undersökt (pdf) hur nöjda kunderna är med olika företag i detaljhandeln. Det visar sig att vi är mindre nöjda, och nedgången är signifikant, enligt SKI. Störst är nedgången för Systembolaget och Apoteksbolagen.

    Genom intervjuer skapar SKI sitt så kallade kundnöjdhetsindex, mellan 0 och 100. Värden över 60 är bra, över 70 mycket bra och över 80 extremt bra.

    De ”omreglerade” apoteken har inte blivit den succé som Göran Hägglund (KD) utlovade. Efter att ha legat runt 75 i betyg under 2009 och 2010 minskar betyget med 3 enheter. Kronans Droghandel och Apoteket Hjärtat minskar mest med 4,7 respektive 4,3 enheter. Apoteket AB och gruppen ”Annat Apotek” bestående av mindre aktörer får högst kundnöjdhetsbetyg.

    -Apoteken har svårt att leva upp till kundernas höga förväntningar, säger Johan Parmler, vd för SKI, till SvD som också uppmärksammar undersökningen.

    Systembolaget som under de senaste sju åren haft en positiv trend i sina nöjdhetstal tappar i år kraftigt. Man tappar i år närmare 5 enheter och får ett betyg under 70 vilket senast hände 2006.

    Inom dagligvaruhandeln har gapet mellan de olika kedjorna återigen ökat. Det beror särskilt på att Lidl tappar närmare 7 enheter vilket gör att uppgången från 2007 nästan är helt utraderad. För övriga kedjor (Axfood och COOP) som ökade under 2010 så ser vi att man backar och är tillbaka på 2009 års nivåer. ICA är fortsatt i topp bland storkedjorna, men det är City Gross som för högst kundnöjdhet bland de enskilda butikerna.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • SJ, Ryanair och Försäkringskassan är sämst att ta hand om sina kunder, tillsammans med en rad tetekomoperatörer och energibolag. Bäst är Ica, IKEA och Länsförsäkringar. Det visar en undersökning från företaget Wednesday Relations, läser jag i SvD.

    Företaget har tillfrågat vd:ar samt marknads- och försäljningschefer i svenska företag med över 50 anställda.

    Resultaten förvånar knappast, är min reaktion. Det stämmer överens med andra undersökningar. Det som förvånar är att företagen i botten har funnits där under lång tid, utan att skärpa sig.

    Andra bloggar om: , ,

  • Hot Dogs Mina barn får aldrig grillkorv hemma, jag har alltid ansett det vara en usel produkt. Min uppfattning grundas framför allt på kötthalten, som brukar ligga på 30 och några procent. Korvarna verkar vara gjorda av slaktavfall och smaken brukar inte heller vara något att hurra över.

    Nu visar det sig att korvarna dessutom innehåller en dos av flamskyddsmedel och bakterier. Dessutom har de flesta korvarna mycket hög salthalt. Det är Testfakta som låtit ett laboratorium analysera 8 olika korvmärken. Testet publicewras i flera tidningar, bland andra DN och GP. TT och Ekot har inslag om resultaten och TT-artikeln publiceras i många tidningar.

    Testet stärker bara min uppfattning, grillkorv är en usel produkt, det finns betydligt bättre korvar.

    Andra bloggar om: ,

  • Nu är det fritt fram för krokiga gurkor och knöliga morötter. EU:s löjliga regler om form och storlek på flera sorters frukt och grönsaker har slopats, berättar flera tidningar, däribland Sydsvenskan och SvD.

    EU:s regler om krokiga gurkor har hånats och blivit något av en symbol för tungrodd byråkrati. Men reglerna har egentligen inte inneburit ett förbud mot frukt och grönsaker som inte uppfyller normen, utan inneburit att produkterna delats in i fyra kvalitetsklasser – där väldigt böjda gurkor inte godkänts i någon av klasserna. Normerna behålls dock för tio sorters frukt och grönsaker, däribland äpplen, jordgubbar och tomater, skriver SvDr.

    Det vore betydligt angelägnare om EU införde andra kvalitetsregler. Häromdagen åt jag en tomat som inte smakade annat än vatten. En gemensam marknad kanske låter bra, men den funkar inte. Vissa matvaror, till exempel frukt och grönsaker, kan inte transporteras över hela EU utan att smaken blir lidande. Men det skiter EU i, alla ska behandlas lika. Det är en av anledningarna till att jag är EU-skeptiker.

    Andra bloggar om: ,

  • Bäst rostskydd bland bilar från 2002/2003 har Audi A4, Volvo 70-serien och Volkswagen Golf. Sämst är Chevrolet Trans Sport, Mazda 6 och Ford Focus, enligt en stor undersökning av de 30 vanligaste bilmodellerna, berättar TT. Även DN har en artikel om undersökningen.

    Bland de nyare bilarna från 2004/2005 har BMW 5-serien, Nissan Micra, Renault Megane och Volvo 40-serien de bästa resultaten. Sämst bland dessa bilar klarar sig Hyundai Santa Fe, Kia Picanto och Ford Focus.

    Undersökningen har gjorts med hjälp av karossdelar från cirka 1 000 krockskadade bilar från bilskrotar i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

    Resultaten finns i företaget Swerea Kimabs stora undersökning av de 30 vanligaste bilmodellerna från 2002 och 2005, skriver TT.

    DN har en topplista med undersökningsresultaten.

    Andra bloggar om: , ,

  • Elhandelns dominanter – Vattenfall, E.on och Fortum – har börjat rycka upp sig. Men de är fortfarande en bra bit efter de båda bolag som är klart ”bäst i klassen”: Telge Energi och GodEl. Samtidigt har hushållen blivit betydligt mer miljömedvetna det senaste året. Det har blivit ett allt viktigare konkurrensmedel för företagen att kunna erbjuda ”grön el”, läser jag i SvD.

    Det framgår av årets breda kundundersökning av elhandelsbranschen som gjorts av Svenskt Kvalitetsindex (SKI).

    Elbolagen som bransch har länge haft ett skamfilat rykte ute i hushållen. Och det är de stora bolagen som dragit ner kundbetygen, visar de granskningar som SKI gjort sedan år 2003.

    I årets mätning har framför allt har trion Vattenfal-E.on-Fortum markant förbättrat sina Nöjd kundindex.

    – Det här är företag som historiskt varit mycket produktionsstyrda. Det är från elproduktionen som de stora vinsterna kommit. Men det är tydligt att de nu har börjat se på sina kundrelationer på ett annat sätt. De betraktar kunden som en individ. Det är uppenbart att de sneglar på de mindre bolagen som länge fått betydligt bättre kundbetyg, säger SKI:s vd Johan Parmler.

    De stora har alltså blivit bättre. Men de är ännu inte bra. Deras kundindex ligger fortfarande en bra bit under det genomsnitt för hela tjänste-Sverige.

    Storbolagen har också svaga siffror när det gäller lojaliteten bland kunderna. Och det är en klassisk varningssignal. Risken för att kunderna byter bolag är stor.

    Telge Energi toppar i år som tidigare. Och företaget har en klar konkurrensfördel av att det skickar tydliga och begripliga fakturor till kunderna, skriver SvD.

    Även DN har en artikel om undersökningen.

    När jag funderar över resultaten slår det mig att vi inte har haft något större elavbrott på sistone. Då brukar storbolagen få stå vid skampålen. Det kanske är en del av förklaringen till storbolagens förbättrade siffror.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Den första generationen av Ford Focus blev en storsäljare i Sverige med nästan 46 000 sålda bilar. Men många av bilarna har fått rostproblem efter brister i tillverkningen. Exakt hur många bilar som drabbats vägrar dock Ford att avslöja, berättar DN:s motorsajt Alltommotor.se.

    Att Ford Focus har problem har uppmärksammats på olika diskussionsforum och hemsidor. I annonser brukar privata säljare av Ford Focus tydligt ange om bilen inte har rost – något som är anmärkningsvärt eftersom många av bilarna inte är äldre än fyra år.

    Glädjande nog så har Ford en rostskyddsgaranti på 12 år, och de som upptäcker rostskador får det åtgärdat gratis – under vissa förutsättningar.

    – Vi tar in och åtgärdar bilen så det ska inte drabba kunderna, men garantin gäller inte om man missköter bilen, säger Ola Norberg, presschef på Ford.

    – Du är skyldig att göra rostskyddskontroll årligen för att garantin ska gälla, precis som du är skyldig att kontrollera oljan i motorn. Många gånger gör verkstaden en rostskyddskontroll i samband med service. Bilar blir inte genomrostade på en dag så man har tid att reagera och upptäcker man rost ska man lämna in bilen för kontroll.

    De bilar som har rostproblem är av den första generationen av Ford Focus och av 1999 till 2004-års modell, enligt Alltommotor.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Folksam för naturligtvis statistik över skadeutvecklingen. De har nyligen kommit med en rapport om värmepumpar. Den visar att antalet fel har ökat, och GP har också läst rapporten.

    Nästan två tredjedelar av de värmepumpar som anmäldes skadade till försäkringsbolagen förra året var yngre än fem år. År 2001 var motsvarande siffra 50 procent.

    Folksam har fört statistik över skadeutvecklingen sedan 1999. Miljöchef Jan Snaar är bekymrad.

    – Kvaliteten måste ha försämrats efter hand, annars skulle inte procentandelen skador på nyare pumpar ha stigit. Vi påpekade redan 2001 att branschen hade ett kvalitetsproblem att ta tag i. Men utvecklingen har alltså gått i en helt annan riktning än den vi hoppades, säger han.

    Jan Snaar tror inte att den höga siffran bara beror på att luft/luft-värmepumparna har varit särskilt utsatta. Procentsiffran för bergvärmepumpar är nämligen lika hög, skriver GP.

    Folksam har tidigare varnat för att köpa billiga värmepumpar.

    Andra bloggar om: , ,

  • Svenskarna har blivit mer nöjda med företag som levererar tele- och datatjänster, visar årets undersökning från Svenskt Kvalitetsindex (SKI).

    Rankingen av de olika företagen är i stort sett oförändrad från förra året, framgår det av en TT-artikel. Även SvD tar upp undersökningen.

    När det gäller mobiltelefoni är privatkunder mest nöjda med operatören Telia Sonera. Halebop, ägt av Telia Sonera, får högst betyg – 75,5. Tvåa ligger Telia Sonera självt med 69,7 tätt följt av Tele 2 med 69,3. Övriga operatörer, som Glocalnet och Optimal Telecom, buntas ihop i undersökningen och når 71,9. Sämst går Telenor, med 61,5.

    Telenor och operatören 3 har i år flest klagomål. Klagande kunder anser att de får bättre hjälp hos 3 än hos Telenor. Men generellt sett har kundnöjdheten ökat i år jämfört med fjolårets undersökning, med 1,6 enheter.

    Också företagskunderna är nöjda med Telia Soneras mobiltelefoni. Här vinner företaget med 68,8, långt före Telenor med 62,4. Telenor fick bottenbetyg i fjol, men har lyft sig kraftigt. Minst nöjda är företagskunderna med Tele 2, på 60,2.

    I fast telefoni vinner Optimal Telekom bland privatkunder, medan Telia Sonera toppar bland de dominerande operatörerna. Hos företagen får Telia Soneras fasta telefoni stryk av Phonera – med slutsiffrorna 67,2-66,9. Företagskunderna är minst nöjda med Ventelo, som får betyget 62,9.

    Telia Sonera har flest nöjda privatkunder i kategorin datakommunikation, betyget 68,1. God tvåa i listan hamnar Bredbandsbolaget, med omdömet 66,5.

    SKI har också, för femte året, frågat hur nöjda kunderna är med sina mobiltelefoner. Nokia rycker ifrån i toppen i år, och Samsung knycker andraplatsen från Sony Ericsson – men Siemens och LG är långt efter som fyra och femma, enligt TT.

    Andra bloggar om: , , , ,