Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » maj
 • Jag har bloggat om det förut, dumheterna som följer av ”kriget mot terrorismen”. Skandiabankens system gjorde att Ahmad inte kunde genomföra en betalning till ett tyskt företag. Orsaken var hans förnamn och nu inleder Diskrimineringsombudsmannen en förlikningsprocess, läser jag i SvD.

  Betalningstjänsten spärrade automatiskt betalningar om mottagarens namn fanns med på sanktionslistan eller om någon skrivit in ett namn som fanns på listan i meddelandefältet.

  Det fick Ahmad att anmäla händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Och nu konstaterar myndigheten att Skandiabanken gjorde fel och indirekt diskriminerade Ahmad.

  ”Det förfaringssätt som Skandiabanken tillämpade kan framstå som neutralt. Men åtgärden missgynnar särskilt personer med viss etnisk tillhörighet eller religion, eftersom övervägande delen av de namn som finns på sanktionslistan är arabiska eller muslimska”, skriver DO i sitt yttrande.

  – Det är klart att de ska följa lagen och se till att de inte medverkar i penningtransaktioner där personer på sanktionslistan är inblandande. Men i lagen står också att förfaringssättet måste vara lämpligt och nödvändigt, och det är där vi menar att Skandiabanken har gjort fel, säger Eva Hagström, jurist på DO, till SvD.se och fortsätter:

  – Ahmad var ju kund i banken och godkänd som sådan. När han skrev sitt förnamn i meddelandefältet stoppades han enbart för att någon med samma förnamn finns med på sanktionslistan. Så det var ett väldigt bristfälligt system, skriver SvD.

  Uppdareing: Nu har Skandiabanken och Diskrimineringsombudsmannen (DO) ingått en förlikning som innebär att mannen får 40 000 kronor i ersättning, berättar SvD.

  Andra bloggar om: , , ,

 • När debatten om de danska grisarna är i full gång höjs röster för att ekologiskt uppfödda grisar skulle må bättre. Men när det gäller hälsa är ekogrisar både bättre och sämre, berättar TT.

  Ekogrisar har färre fall av svansskada och lunginflammation än de konventionellt uppfödda grisarna. Men antalet sjukdomsanmärkningar vid slakt ligger ändå klart högre för ekogrisar.

  Maria Alarik, rådgivare för ekologisk grisuppfödning inom Hushållningssällskapet i Uppland, säger till TT att det som främst drabbar ekogrisar är leverskador orsakade av spolmask och ledskador. I båda fallen beror problemen på att djuren vistas utomhus.

  Maria Alarik ser allvarligast på ledskadorna till följd av bakterier som finns i jorden och i jordig halm. Det går dock att vaccinera mot infektionen. Mot spolmask kan avmaskning sättas in.
  På sikt menar hon att ekologisk grisuppfödning kan ge friskare grisar än konventionell uppfödning. Anledningen är att djuren får större ytor och kan ute längre tid, skriver TT.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Lågkonjunkturen innebär att detaljhandelns omsättningsökning bara når strax över nollstrecket, visar en rapport från Svensk Handel. Det läser jag i DN.

  Fyra av tio handlare tror på högre försäljning. Mest negativ är elektronikhandeln. Också möbelhandeln och guld- och optik är dystra.

  -Det handlar om sällanköpsvaror som människor drar in på i dåliga tider. Dessutom är sommaren traditionellt inte någon stark period för de här branscherna, säger Margareta Ternell, pressekreterare på Svensk Handel, till DN.se.

  Men det är uppåt för mat och dryck, rapporterar DN. I april ökade försäljningen av dagligvaror, alltså livsmedel och drycker, med 12.8 procent. Inte sedan mätningarna startade för 19 år sedan har försäljningen ökat så mycket. Systembolaget stod för en stor del av ökningen, och vackert väder och färre krogbesök kan vara orsaker.

  Mätt i löpande priser ökade dagligvaruhandelns omsättning med hela 12,8 procent i april. Det är den högsta siffran sedan mätningarna började 1990.

  Till stor del beror detta på att påsken i år inföll i april och året innan i mars. Men även rensat för påskeffekten, och för prishöjningar, så var tillväxten inom dagligvaror mycket stark: 5,2 procent jämfört med april 2008.

  Systembolaget ökade sin aprilförsäljning med 23 procent jämfört med mars. Justerat för prisändringar och kalendereffekter var ökningen 14,5 procent. Enligt HUI beror det delvis på att den svaga kronkursen inte gör det lika lönsamt att åka till Tyskland och handla, skriver DN.

  Andra bloggar om: , ,

 • Lightprodukter tillhör ett av mina främsta hatobjekt. De hör inte hemma i köket, såvida inte du måste använda dem av speciella skäl, till exempel om du har diabetes. De smakar inte bra, och har urusla matlagningsegenskaper. Förklaringen är att när man tar bort fett, tar man bort smak och andra egenskaper. I många fall försöker fabrikanterna kompensera detta genom olika tillsatser. Ju mindre fett, desto fler tillsatser. Det visar en granskning som GP konsument har gjort.

  En snabb titt i en matvaruaffär i centrala Göteborg ger fler exempel:

  Kavlis äkta majonnäs i tub innehåller tio ingredienser, varav fyra är tillsatser. Lightvarianten har ersatt oljan och äggulan med vatten och fyra olika förtjockningsmedel ( E 1412, E 1422, E 412, E 415) till sammanlagt femton ingredienser.

  Grädden i Keso är i Keso mini utbytt mot modifierad stärkelse och vasslepermeat.

  Grädden i Arlas crème fraiche är ersatt med mjölk, mjölkprotein, modifierad stärkelse samt stabiliseringsmedlen fruktkärnmjöl (E 410) och pektin (E 440)

  Sockret i Yoggis fruktyoghurt med jordgubbssmak är i lightversionen med jordgubb/citron ersatt med sötningsmedlet aspartam (E 951). Andra tillsatser i produkten är kolhydraten inulin, förtjockningsmedlet citruspektin (E 440) samt citronsyra (E 330).

  Pärsons rökta kalkon saluförs med ”max 3 % fett”. Istället för fett får konsumenten vatten och stabiliseringsmedlen E 451, E 450 och E 407, plus fyra andra tillsatser, enligt GP.

  Själv är jag inte rädd för tillsatser, även om jag undviker till exempel azo-färger. Men jag tycker inte att de ska ersätta naturliga ingredienser, som fett. Det går att laga mat, utan överdrivet kaloriinnehåll, ändå. Om du vill gå ner i vikt, fimpa onödigheter som fikabröd, godis, chips och läsk. Alkohol i alla former innehåller massor med kalorier. Och framför allt, rör dig mer.

  Men det finns faktiskt lightprodukter som har bättre kvalitet än ”originalet”. Det gäller framför allt charkprodukter, som korv. Lightvarianten innehåller mer kött, och mindre konstigheter.

  Andra bloggar om: , ,

 • 750 kronor för ett 90 dagars abonnemang – det kravet har flera internetanvändare fått den senaste tiden genom fakturor som plötsligt ploppar upp på datorskärmen. Nu varnar Konsument Europa för företaget och dess krav, läser jag i SvD.

  Den senaste månaden har Konsument Europa så gott som dagligen fått telefonsamtal från personer som undrar om de måste betala fakturan som plötsligt dykt upp deras datorskärm.

  På fakturan, som är på 750 kronor, står ett ip-nummer och många är nu oroliga för att det utländska företaget försöker lura dem på pengar.

  – Pop-upen innehåller en faktura och efter några dagar trappas tonen upp. Då kommer påminnelser och inkassokrav, säger Nicolas Kovacs, handläggare på Konsument Europa till SvD.se.

  Företaget Platte Media som står bakom fakturan har även uppmärksammats i flera andra länder. I Norge har Forbrukerombudet, en norsk motsvarighet till Konsumentombudsmannen, spärrat företagets konto och dessutom fått sökmotorn Google att ta bort sponsrade länkar till företaget, skriver tidningen.

  Det är bara att konstatera – ny teknik ger skojarna nya möjligheter. Men jag undrar fortfarande när till exempel EU ska ta tag i alla skojerimöjligheter. I stället ägnar de stor kraft , med ständiga slag i luften, åt att försöka stoppa fildelning med gammaldags metoder.

  Uppdatering: Det visar sig att det här skojeriet gäller porrsajter, berättar Pc för alla. Bedrägeriet går ut på att flera olika webbplatser med pornografiskt innehåll erbjuder besökarna att ladda ned gratis porrfilmer i tre dagar. Säger kunden inte upp abonnemanget på egen hand så faktureras besökaren, skriver tidningen.

  Porrsajter eller inte, skojeri är skojeri. De kanske räknar med att porrsurfare är mer benägna att betala för att dölja sina aktiviteter. Desto värre!

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Bilarna blir allt säkrare. Även små och mellanstora bilar har hög säkerhet. Fem av sex nya modeller i trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP senaste test får högsta betyget fem stjärnor, berättar TT.

  Inför 2009 har NCAP skärpt kraven på bilarna eftersom man numera väger samman skyddet för vuxna, barn och fotgängare och ger ett totalbetyg. Man väger också in antisladdsystem, bältespåminnare och annat som skyddar mot olyckor.

  Bilarna som testades var Audis Q 5, Honda Jazz, Hyundai i 20, Kia Soul, Peugeot 3008 och Suzuki Alto. Den enda modell som missade toppbetyget var Suzuki Alto som bara nådde tre stjärnor.

  Så fort Euro NCAP:s siffror blev kända gick Suzuki Sverige ut med information och försökte förklara. I ett pressmeddelande säger man att den bil som testades saknade krockgardiner. Och att bilens antisladdsystem inte finns med som standard på alla marknader missgynnar den, enligt TT.

  Biltillverkarna verkar ha jobbat på. Det var inte många år sedan som småbilar, som Nissan Micra, ansågs vara rena dödsfällorna.

  Andra bloggar om: , ,

 • När du skaffar en gps tror du att du aldrig mer ska köra fel eller gå vilse. Men du tror fel. Ett ständigt förändrat vägnät kräver lika ständiga uppdateringar av kartorna och luriga abonnemang kräver dig på oväntade avgifter för gps i mobilen. Det är lätt att känna sig lurad, enligt PC för alla.

  Kostnaden för att uppdatera kartorna varierar stort beroende på vilket märke eller vilken typ av gps du har. Oavsett vad du väljer kommer du inte undan uppdateringen av kartorna och dess utgifter. Vägnätet är i ständig förändring med nya rondeller, avtagsvägar och tunnlar, skriver tidningen.

  PC för alla har en tabell med översikt över olika karttjänster.

  Andra bloggar om: , ,

 • Ingen av de tre stora livsmedelskedjorna, Ica, Coop eller Axfood, ser efter sina möten med den danska leverantören Danish Crown och branschorganisationen Danish Meat Association någon anledning att ändra sina inköp av griskött från Danmark, rapporterar Ekot. Även SvD har en artikel om saken.

  Leverantören Danish Crown förklarade under mötena att fallen med för täta besättningar, som Ekot rapporterat om, bara förekommer på enstaka gårdar. Leverantören ska också granska förhållandena på de svingårdar som beskrivits i mediernas rapportering.

  I nästa vecka besöker Axfood danska gårdar och slakterier för att på egen hand bilda sig en uppfattning om situationen för grisarna. Senare ska även Coop och Ica göra samma sak, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica till Ekot.

  Ekot fortsätter sin granskning. Allt fler danska grisar transporteras långa sträckor till Tyskland för att slaktas där. För grisarna innebär det en större risk att skadas på vägen. Det färdigstyckade köttet säljs sedan till bland annat Sverige.

  Förra året transporterades över fem miljoner levande grisar till Tyskland. Nu betalar tyskarna 15 till 20 procent mer för grisarna än danskarna så i år ser det ut att bli ännu fler.

  Bara i mars transporterades 734 tusen levande grisar ut ur landet. Transporterna blir långa och de senaste åren har en rad skandaler avslöjats. Det handlar om överlastning och för långa restider. I en av bonden Peder Andersen transporter till Tyskland dog närmare 100 grisar. Fallet blev uppmärksammat i dansk tv, skriver Ekot.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Japanskt i topp och tyskt i botten. Autoindex visar resultatet från sin verkstadsenkät, skriver DN:s Alltommotor.

  Svenskar som äger bilar mellan årsmodellerna 2005 och 2008 har i Autoindex undersökning fått svara på frågor om sina märkesverkstäder. Subaru lägger sig överst, följt av Toyota och BMW. Minst nöjda kunder har Audi, Volkswagen och Seat.

  Jämfört med fjolåret har samtliga verkstäder förbättrat sina resultat. Ett skäl till det kan vara att man inriktat sig på relativt nya bilar som ännu inte drabbats av några större fel.

  Skoda sticker som enda märke ut från övriga Volkswagengruppen och hamnar på femte plats. Tidigare problem hos Volkswagen (långa kötider och reservdelsbrist), som numera är åtgärdade, verkar fortfarande ligga företaget i fatet.

  AutoIndex är ett nordiskt samarbete mellan Vi Bilägare, finska Tuulilasi, norska Motor, danska Motor samt research- och konsultföretaget Loyalty Group.

  Resultaten är mycket lika dem i Motormännens senaste undersökning.

  Andra bloggar om: ,

 • Att spänna fast ditt barn i en av Emmaljungas bilbarnstolar kan vara livsfarligt. Det skriver Råd och rön med anledning av sitt senaste test av bilbarnstolar, läser jag i GP.

  Det är fästsystemet som är den svaga punkten på Emmaljungas bilbarnstol av modellen First Class 0+. I Råd och röns test släpper basen vid en frontalkrock och barnet slungas iväg tillsammans med bilbarnstolen. Det spelar ingen roll om stolen är fäst med isofixsystemet eller med bilbältet.

  Tidningen rekommenderar att man ska ta bort basen på stolen och endast sätta fast den med bältet.

  Absolut sämst resultat i testet fick den kinesiska stolen SYPO 01/02. IWH megamax är en annan stol som inte heller den passerade krocktestet. Den kan också finnas i handeln under andra namn.
  Bäst resultat fick stolarna Britax römer babysafe Plus med bas, Britax baby safe Sleeper och Peg perego primo viaggio tri-fix, skriver GP.

  Tyvärr kan jag inte länka till Råd&Röns test, de har fortfarande den dåliga smaken att låsa sina testartiklar. Däremot kan du gå till biblioteket och läsa testet.

  Uppdatering: Emmaljunga vägrar att kommentera testet, berättar DN. Det är nog det klantigaste man kan göra och tyder på att företagsledningen är fullständigt inkompetent. Vore jag investerare i bilaget skulle jag omedelbart dra bort mina pengar.

  Uppdatering: Även TT har uppmärksammat testet.

  Andra bloggar om: , ,