Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » november
  • Jodå, det blir högre elpris i vinter igen. Inte helt oväntat, vinter brukar betyda högre elpris eftersom efterfrågan är högre. Men frågan är; blir priset lika katastrofalt högt som förra vintern?

    Svaret är nej, om man får tro en artikel från TT. Snittpriset under första kvartalet nästa år väntas ligga på 63 öre.

    – Det betyder, om marknaden får rätt, att kunder med rörligt elpris första kvartalet 2011 får betala 20 procent mer än under november. Samtidigt är priset 13 procent lägre än motsvarande period 2010, säger Faraz Azima, vd för elprisjämförelsesajten elskling.se, till TT.

    Ett högre elpris, trots allt. Anledningen är låga nivåer i vattenmagasinen, både i Sverige och Norge, men det hela hjälps upp av att kärnkraften väntas gå som vanligt i vinter.

    Andra bloggar om: , ,

  • Jag har tidigare bloggat om det omdebatterade ämnet Bisfenol A, som bland annat finns i matförpackningar och i kassakvitton. Då konstaterade jag att det inte fanns några bevis för att det skulle påverka vår hälsa.

    Men det forskas intensivt kring ämnet. Nu visar nya forskningsresultat att Bisfenol kan kopplas till dåligt immunförsvar, rapporterar Vetenskapsradion.

    Bert-Ove Lund miljötoxikolog på kemikalieinspektionen tycker att sambandet är intressant men påpekar att studien inte visar att det dåliga imunförsvaret beror på bisfenol A. Det skulle också kunna bero på någon livsstilsfaktor, säger han till radion.

    Orsak-verkansambandet är alltså fortfarande oklart.

    Men trots avsaknaden av bevis har EU beslutat att Bisfenol inte längre får användas i nappflaskor, något som TT rapporterar i en artikel i många tidningar.

    Tillverkningen förbjuds från och med den 1 mars 2011, medan marknadsföring och export av sådana nappflaskor förbjuds från och med den 1 juni 2011, meddelade EU-kommissionen enligt TT.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Oatlys Havregurt innehåller små mängder av mjölkprotein. Företaget har därför beslutat att stoppa försäljningen för att mjölkproteinallergiker inte ska drabbas av problem, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

    Det är den av Oatly inköpta syrningskulturen som visat sig innehålla proteinet. Den nu aktuella syrningskulturen finns bara i Havregurt och inte i någon annan produkt från Oatly.

    Mer information och kontaktuppgifter finns på Oatlys webbplats.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Pågen återkallar bröden Pågen God Form och Pågen Lantgoda med bakdag från 101027 till 101123. De har sålts i Sverige, Finland, Danmark och Norge. Bröden kan innehålla spår av jordnötter, som kan ge allergiska reaktioner. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

    Uppdatering: Pågen har utökat återkallandet dill att även gälla bröd bakat under perioden 24-30 november, enligt en TT-notis i många tidningar.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • juiceglas Nu kan vi oroa oss över giftrester i juicen också. Testfakta har låtit analysera åtta olika färdigpressade juicer. I sju av dessa hittade man rester av carbendazim, ett bekämpningsmedel mot mögel som sedan tio år inte får användas i Sverige. Testfaktas artikel publiceras även i DN och GP.

    Men frågan är hur orolig man ska vara. En expert som Testfakta talat med är mycket kritisk.

    -Carbendazim har mutagena egenskaper som ger upphov till förändringar på foster och reproduktion, så pass allvarliga egenskaper att det inte borde få finnas, säger agronom Peter Bergkvist, tidigare på Kemikalieinspektionen, numera på Jordbruksverket, till Testfakta.

    Svenska kemikalieinspektionen har arbetat för ett EU-förbud mot carbendazim, men inte lyckats.

    Och de rester som analysen visar ligger långt under EU:s gränsvärde, 0,5 mg/kg. Mest innehöll den nypressade God Morgon-juicen, med 0,06 mg/kg.

    Frågan är alltså hur orolig man ska vara.

    Jag noterar också att c-vitaminhalten i juicen varierade mycket. Brämhults-juicen innehöll nästan dubbelt så mycket c-vitamin som den från Willys. För den sistnämnda understeg också den faktiska halten den halt som deklareras på förpackningen. Har Willys ingen fungerande produktkontroll?

    Andra bloggar om: , ,

  • Priset för el varierar över dygnet. På morgonen och när vi lagar vår kvällsmat är elförbrukningen som störst, och dyrast. Om elförbrukningen mäts timme för timme kan hushållen anpassa sin elanvändning till de tider då elen är billigast, och tjäna pengar.

    Enligt Energimarknadsinspektionens förslag ska nätbolagen endast mäta elförbrukningen varje timme hos förbrukare som använder minst 8.000 kWh el per år eller mer, läser jag i DN.

    Det innebär att tre av fyra hushåll inte kan utnyttja låga elpriser om förslaget genomförs.

    För mig verkar det knasigt ur flera synvinklar. Till exempel skulle elförbrukningen jämnas ut om alla kunde tidplanera sin förbrukning.

    Men Energimarknadsinspektionen slår ifrån sig. Timmätning blir för dyrt.

    – Det är ju viktigt att kostnaderna inte överstiger nyttan med det nya systemet. Det är grunden för vårt förslag som vi lägger, säger Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör på inspektionen, till DN.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Av försiktighetsskäl ber Lindex alla kunder som har köpt en svart barnjacka i fuskpäls med artikelnummer 6321283, i storlek 86/92 och 98/104 att lämna tillbaka den i närmaste Lindexbutik och få pengarna tillbaka.

    Återkallandet beror på att jackan har tryckknappar som kan lossna.

    Även KoV berättar om återkallandet i ett pressmeddelande där även en bild på pälsen finns . Bild finns också på lindex webbplats.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Den senaste pensionsuppgörelsen innebar att vi blev tvungna att spela på börsen med en del av våra pensionspengar. Många vill inte göra det själva, en halv miljon sparare har överlåtit spelandet till rådgivare – mot avgift. Men hälften av sparpengarna kan försvinna i avgifter om man låter företag ta hand om fondplaceringen av premiärpensionen, läser jag i en DN-artikel.

    – Omkring en halv miljon sparare betalar 500 kronor per år helt i onödan. Varför i herrans namn betala en avgift när det finns ett statligt alternativ som är gratis? frågar sig Claes Hemberg, sparekonom på AvanzaBank, till DN.

    Gratisalternativet han syftar på är att låta pengarna stå i 7:e AP-fonden. Där hamnar de om man inte väljer något annat.

    Men jag förstår fortfarande inte varför vi ska vara tvungna att spela med en del av våra pensionspengar.

    Andra bloggar om: , ,

  • Datakablar Det ska bli möjligt för Internetoperatörerna att sluta avtal som kompenserar upphovsrättsinnehavarna för fildelningen. Det anser regeringens utredare enligt P3 Nyheterna som också refereras i en TT-notis. Utredaren talar om att operatörerna ”ska hjälpa sina kunder att bli lagliga”.

    Resonemanget verkar vara ännu en eftergift åt film- och skivbolagslobbyn. De påstår sig förlora stora intäkter på grund av fildelningen. Men trots fildelningen ökar musikförsäljningen och artisterna kan till och med tjäna på fildelning. Skivbolagens minskade intäkter beror nog på helt andra orsaker än fildelning, till exempel prissättning och hur musiken säljs.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Jag har tidigare propagerat för ett bra spartips, att ta med egen matlåda till jobbet. En genomsnittlig utelunch går på 74 kronor, vilket gör 1500 kronor. Det är väldigt sällan man lägger 74 kronor per person på en måltid hemma, det finns alltså pengar att spara.

    Det som får mig att tjafsa om detta igen är en undersökning från Lantmännen, som visar att 51 procent av svenskarna använder matlåda. Siffran hittar jag i en osignerad artikel i DN, men jag misstänker att den kommer från TT.

    Storstadsborna, 42 procent, tillsammans med skåningarna, 38 procent, är sämst på att göra matlådor av sina matrester. Bortsett från Stockholmsområdet är Svealand flitigast, 62 procent. Norrlänningarna kommer inte långt därefter med 59 procent, enligt artikeln.

    Andra bloggar om: , , ,