Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2012 » juli
  • Det finns falska konsertbiljetter till flera konserter i omlopp, varnar polisen och TT Spektra. Biljetterna har sålts på Blocket. Det rör sig bland annat om biljetter till Coldplay, torsdag 30 augusti, Stockholm Stadion och Bruce Springsteen & the E Street Band, fredag 27 och lördag 28 juli, Ullevi Göteborg.

    På Polisens webbplats finns bilder på de förfalskade biljetterna och polisen uppmanar alla som köpt biljetter på Blocket att kolla om de är giltiga.

    – Vi uppmanar alla som köpt i andra hand att kolla sina biljetter, säger Anders Olofsson, kommissarie på bedrägeriroteln i Stockholm, till TT.

    Har man köpt en blå biljett via Blocket och fört över pengar till ett Swedbank-konto vid köptillfället, finns det risk att man blivit lurad.

    Andra bloggar om: , ,

  • Förr i tiden sa man ofta att man skulle gå till farbror för att få pengar, men i själva verket var det en omskrivning för pantbanken. Nu läser jag att många också använder pantbanken som sommarförvaring för sina värdesaker. Förutom kontanter räknar man med en säker förvaring, berättar TT i en artikel.

    Jag har aldrig funderat över den aspekten, men det kanske inte är så konstigt. Bankfacken har blivit svindyra, så det kanske går ihop sig även om man får betala för ”förvaringen” hos pantbanken.

    Andra bloggar om: ,

  • Nyligen inleddes den muslimska fastemånaden Ramadan. Fastemånad låter påvert men i själva verket är det en tid för fest, inte minst för familj, släkt och vänner. För svenska familjer kan den snarast jämföras med jul. Men jag blir förvånad över att se så lite tecken på den. I de butiker jag frekventerar har jag inte sett några tecken på att Ramadan är aktuell.

    Enligt Svensk Handel uppgår den totala konsumtionen under ramadan till 1,3-1,6 miljarder kronor. I genomsnitt ökar matkostnaderna med 1700 kronor per person, berättar DN i en osignerad artikel.

    Även sekulära människor från muslimska länder firar Ramadan, på samma sätt som de flesta av oss firar jul. Varför handeln inte uppmärksammar detta mer är för mig obegripligt.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Den kyliga och regniga sommaren ger inte bara nackdelar. Vi kan till exempel vänta oss ett riktigt gott kantarellår, rapporterar TT i flera tidningar.

    – Framför allt kan man hitta sommarkantarell. Den ser lite annorlunda ut och är blekare på ovansidan men smakar precis som gul kantarell, säger svampexperten Pelle Holmberg till TT.

    DN har en egen svampartikel som förutsäger god tillgång.

    – Det kommer nog att explodera en eller ett par veckor efter ett sådant här regn, säger deras egen svampexpert Michael Krikorev.

    Dessutom mår blåbären bra av regnet. De får nu möjlighet att växa sig riktigt stora och fina, skriver tidningen. Men det finns olika bud på hur tillgången kommer att bli.

    25 procent färre blåbär än vanligt, säger forskarna. Rekordår, säger bäruppköparna, enligt Ekot.

    Däremot kan vi vänta oss en ovanligt lång jordgubbssäsong, berättar SvD. Det är även där som vädret är gynnsamt.

    – Detta är så klart positivt för konsumenterna. Det gör att vi kan äta och glädjas av våra svenska jordgubbar ett par veckor till, säger Magnus Engstedt, odlingsteknisk rådgivare vid länsstyrelsen i Jönköping, till SvD.se.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Det är helt okej att mörk choklad och kakaopulver betecknas som bra för blodcirkulationen, anser EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet EFSA. Det berättar TT-Reuters i en notis som publiceras i flera tidningar.

    Myndigheten har, som jag tidigare berättat, granskat hälsopåståenden i samband med livsmedel. De flesta av dessa har underkänts.

    Det finns många indikationer på att mörk choklad kan vara nyttig. Den innehåller mycket antioxidanter, som kan sätta fart på blodflödet i kärlen.

    I vanlig EU-byråkratisk ordning behöver kommissionen godkänna detta.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Eldrimner är en organisation som samlar små, lokala, producenter som förädlar mat, det de kallar mathantverk. Det kan röra sig om bagerier, bär och grönsaker, mejerier eller charkuterier. De har fler än 1300 medlemmar.

    Nu har organisationen skapat en app som gör det lättare att hitta de lokala producenterna. Appen Mathantverk, som är gratis, finns för iPhone och Android.

    Appen är en smartphone-version av organisationens webbtjänst Vägvisaren.

    Andra bloggar om: , ,

  • ”Omregleringen” av apoteken, som i själva verket var en avreglering och tvångsförsäljning, blev inte den succé so Göran Hägglund (KD) utlovat. Han utlovade ökad tillgänglighet och lägre priser.

    I stället blev det tvärt om. Visserligen har vi fått fler apotek, antalet har ökat från 929 till 1 244. Men ökningen har skett i städerna, där har det blivit överetablering, landsbygden har samma tillgänglighet som tidigare. Priderna har ite heller blivit lägre På receptfria varor, som apoteken kan konkurrera med, har många priser gått upp.

    Men tillgänglighet handlar också om möjligheten att få tag på läkemedel. På den punkten har det definitivt blivit ssämre. Kunderna kan få jaga runt för att få tag på sina läkemedel.

    I en debattartikel i SvD kritiserar den kände läkare Sven Britton nyordningen och svårigheten att få tag på läkemedel. Konkurrensen har lett till att lagerhållningen har minskat till ett minimum, konstaterar han.

    Visserligen har apoteken skyldighet att kunna leverera ett läkemedel inom 24 timmar. Men i dag är det endast ett fåtal av alla apotek som klarar av det och mer än 100 000 patienter drabbas varje månad, skriver SvD som hänvisar till uppgifter från Sveriges Apoteksförening.

    Apotek som inte klarar av att leverera medicin inom 24 timmar kan, enligt lagen från 2009, bli tvingade att betala böter eller bli av med sitt tillstånd. Men inget apotek har fått någon påföljd sedan lagen trädde i kraft, uppger tidningen.

    Situationen har alltså blivit sämre. För det första borde Göran Hägglund (KD) erkänna fiaskot, för det andra borde regeringen göra om – och göra rätt. Regeringens naiva tro på marknadens frälsande förmåga håller inte.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Dyr tandvård gör att många tvingas avstå. Det gäller inte minst svaga grupper som pensionärer, arbetslösa och de med låg inkomst, berättar Ekot. Klassklyftorna syns i munnen.

    När tandvårdstaxan släpptes fri 1999 var tanken att prismedvetna patienter skulle välja den billigaste och bästa tandläkaren. Men hur ska vi kunna vara det, hos tandläkaren är vi svaga konsumenter. ”Reformen” bygger på ett feltänk, eller brist på tänkande hos politikerna. Hur ska vi kunna avgöra om de åtgärder som tandläkaren föreslår är de rätta? Ska vi kunna resa os ur stolen och går runt och söka bättre och billigare alternativ? Redan själva undersökningen kostar ju pengar.

    – Marknaden fungerar inte, dundrar Stig Orustfjord, avdelningschef på Försäkringskassan, till tidningen Corren.

    – Situationen för patienterna har verkligen inte blivit bättre sedan tandvårdstaxan släpptes fri, säger tandvårdsdirektör Raimo Pälvärinne, till tidningen.

    Det är dags för politikerna att inse att tänderna är en del av kroppen, och borde behandlas som resten av den. Förutom besvär och lidande är det dessutom bevisat att dålig tandhälsa kan ge andra hälsoproblem. Så vitt jag vet är det ingen som räknat på det, men tandvård till sjukvårdstaxa kanske skulle gå ihop sig.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Händer det något på resan kan det vara bra att veta dina rättigheter. Nu har EU-kommissionen lanserat en app för smartphones som omfattar flyg och järnväg och som fungerar på fyra olika mobilplattformar: Apple iPhone och iPad, Google Android, RIM Blackberry och Microsoft Windows Phone 7.

    Detta innebär att du kan kolla dina rättigheter på plats om du skulle bli strandad på flygplatsen eller om du förlorar ditt bagage, skriver Konsument Europa i ett pressmeddelande. Det finns länkar för nedladdning där.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Jag har tidigare skrivit om planer att se till att kläder ska standardiseras när det gäller storleksbeteckningar i hela Europa. Nu ska planerna bli verklighet, skriver Svensk Handel Stil i ett pressmeddelande. Det har också gett upphov till artikel i DN, ett Eko-inslag och en TT-notis.

    Organisationens ordförande Mikael Sandström tar över ordförandeskapet för den standardiseringsgrupp som ska göra jobbet. I dag har samma storleksbeteckning ofta helt olika betydelse i olika länder. Ett gemensamt system skulle underlätta för både butiker, postorder- och nätföretag och konsumenter, sammanfattar TT.

    Andra bloggar om: , , ,