Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2013 » augusti
 • Godis och leksaker som liknar tobaksprodukter blir inte tillåtna om ett förslag till nytt tobaksdirektiv i EU går igenom och börjar gälla om några år. Det skriver TT i en artikel och noterar att lakritspipan kan vara hotad.

  När jag sitter och funderar kan jag bara komma på två produkter som skulle kunna vara aktuella, chokladcigaretter som fanns när jag var barn och just lakritspipan. Jag har mycket svårt att se att de skulle få någon att börja röka, eller snusa. Jag kan inte heller komma på en enda ”tobaksrelaterad” leksak.

  – Lakritspipa är väl ett gränsfall och jag tycker att det är lite löjligt. Men det är inte löjligt att hindra tobaksbolagen att smygmarknadsföra sig i barnens offentliga rum, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) till TT.

  När tobaksindustrin inte längre kunde marknadsföra sin tobak började de i stället marknadsföra andra produkter, som kläder. På så sätt kunde varumärken som exempelvis Marlboro fortsätta att synas, i något som kan betecknas som livsstilsreklam. Det borde vara ett betydligt större problem, men kommissionen lär få svårt att förbjuda den.

  I mina ögon har kommissionens förslag ett löjets skimmer över sig. Det lär knappast fungera som PR.

  Uppdatering: Det bidde inget förbud mot lakritspipor eller andra ”tobaksimitationer”, läser jag i en artikel från TT. Förslaget föll vid omröstningen om tobaksdirektivet i EU-parlamentet.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Varje år brukar det komma uppgifter från handeln om svinnet i landets butiker. Mest uppmärksammat brukar vara hur mycket som stjäls. Så är det även i år, uppgiften slås upp stort av Svt, DN och TT. Uppgifterna bygger på en rapport från Svensk handel, med uppskattade uppgifter.

  Enligt rapporten uppskattas kunder stjäla för 4,4 miljarder kronor. Det interna svinnet, stölder som begås av personal och chefer, uppskattas i till drygt 1,6 miljarder kronor. Enligt Svensk handel motsvarar snatteribortfallet 1.290 kronor för varje svenskt hushåll.

  Men granskar man rapporten närmare är siffrorna ganska svajiga. TT skriver att rapporten bygger på en webbenkät till 6 771 av Svensk Handels medlemsföretag. Totalt medverkade 1 122 företag, eller 16,6 procent av de tillfrågade.

  Ska man tro rapporten är annat svinn ganska betydande. Administrativt svinn, det vill säga bokföringsmässiga fel, felväxling till kunder, produkter som inte går att sälja på grund av kvalitetsförsämring, med mera, uppgår till 3 miljarder kronor.

  Det är alltså en stor summa, hälften så mycket som de uppskattade stölderna. Om stölderna kostar 1.290 kronor för varje svenskt hushåll kostar det ”administrativa” svinnet 645 kronor. Troligtvis utgörs största delen av den summan av varor som slängs, ofta i onödan. Varorna kunde i stället säljas till ett lägre pris. Det vore kanske läge för butikerna att komma till rätta med den delen av svinnet.

  Visst stjäls det mycket i svenska butiker, men det slängs också mycket.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Med hänvisning till gällande EU-rätt stoppar KO reklam från två företag som marknadsför bantningspreparat. Det berättar KoV i ett pressmeddelande.

  Shops of Sweden AB i Luleå marknadsför via Internet preparatet ”Raspberry Ketone Lean” som påstås göra underverk för fettförbränning.

  Det andra företaget heter Sweet Wellness AB och här handlar det om preparatet ”xantan” som även det, enligt reklamen, ”ska vara perfekt om man vill gå ned i vikt”.

  I båda fallen handlar det om otillåtna hälsopåståenden. KO har nu utfärdat förbudsförelägganden som innebär att företagen tvingas upphöra med reklamen.

  Sweet Wellness kritiseras även av KO för sin telefonförsäljning där många konsumenter känt sig lurade av löften om gratiserbjudanden.

  Båda föreläggandena är förenade med vite, skriver KoV.

  Andra bloggar om: , , , , , , , ,

 • I ett pressmeddelande varnar Elsäkerhetsverket för att elprodukter kan vara farliga och inte uppfyller de krav som ställs i Sverige och inom EU. Varningen uppmärksammas även av GP.

  När verket gjorde en marknadskontroll som bland annat gällde USB-laddare och på LED-belysning som sålts via internet var resultatet nedslående. LED-lamporna hade bristande eller inget skydd mot spänningsförande delar och var försedda med falsk CE-märkning. USB-laddaren uppfyllde inte något av de krav som Sverige och EU ställer när det gäller elektromagnetiska störningar, enligt pressmeddelandet.

  Verket konstaterar att det inte finns några restriktioner när det gäller att föra in osäkra produkter i Sverige och vill understryka allvaret i frågan. EU-kommissionen borde ta ett krafttag mot problemet genom de internationella kontakter som finns.

  – I väntan på bättre lagstiftning behövs en större medvetenhet hos konsumenterna om de risker som finns med att köpa elektriska produkter via internet, säger Elisabet Falemo, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket, i pressmeddelandet.

  Det gäller alltså att se upp!

  Andra bloggar om: , , ,

 • En härva med kött som flaggats falskt har avslöjats av Miljönämnden i Helsingborg efter tips efter en inspektion i Malmö, berättar HD. Avslöjandet tas också upp av Ekot samt av TT.

  Företaget Meatsson AB har levererat polskt kött under svensk flagg till bland andra ICA och KF i Sverige. Det handlar om åtskilliga ton kött som har levererats från anläggningen i Sydhamnen i Helsingborg till Sverige, Holland och Danmark, berättar Ekot. Sammanlagt rör det sig om 50 ton.

  Köttet har också märkts med ett sigill som visar att företaget hade tillstånd från Livsmedelsverket. Men något tillstånd fanns inte, det hade gått ut.

  Bolaget har ålagts att återkalla det kött som finns kvar och en åtalsanmälan ska lämnas in, uppger HD. Enligt Ekot kommer Livsmedelsverket att inrikta sig på att avslöja olika typer av fusk. Tidigare har verket främst inriktat sina kontroller på att hitta hälsofarliga produkter.

  Fusket lönar sig tydligen. Det visar den senaste tidens skandaler. Men kontrollen måste bli bättre!

  Uppdatering: Företaget ska nu polisanmälas av miljöförvaltningen, berättar TT.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • BlindsymbolJag har bloggat om det tidigare. Efter det att Radiotjänst införde regeln att alla med Internet-ansluten dator, datorplatta och i bortre änden smarta mobiler ska betala tv-avgift har tillämpningen blivit absurd. Radiotjänsts tolkning fastställdes visserligen av förvaltningsrätten i Luleå, som verkar ha funderat igenom frågan dåligt.

  Bland annat påpekade jag att även blinda skulle få betala tv-avgift, med Radiotjänsts tolkning.

  Men nu har det hänt. En närmast blind man i Oskarshamn krävs på tv-avgift, skriver TT i en allmänt publicerad notis som hänvisar till en artikel i Östran. Mannen berättar att han inte använder datorn för att titta på tv.

  Det är dags att ändra reglerna, så att de inte får absurda konsekvenser. Tv-avgiften ska inte vara en avgift för datorer eller Internet, den måste vara kopplad till tv-konsumtion.

  Jag förordar fortfarande att avgiften för public service ska betalas över skattsedeln, då slipper vi konstiga tolkningar och kan lägga ner Radiotjänst. Avgiften är en relik från den tid då bara ett fåtal hade radio- eller tv-mottagare. Då kanske den var motiverad.

  Andra bloggar om: , , ,

 • De hoppar på dig på stan eller i ett köpcentrum och erbjuder en ”gratislott”. Men trots att ”lotterna” har vinst varje gång vinner du inget annat än ett samtal med säljarna, där du erbjuds att prenumerera på lotter. Så värvar Miljonlotteriet, dotterbolag till IOGT-NTO, kunder.

  Konsumentverket har fått in ett tjugotal anmälningar mot lotteriet i år, förra året 40. Många anmälare anser att de inte förstått att det rör sig om en prenumeration, andra att de fått dålig information, uppger Ekot i ett inslag.

  – Konsumenten anmärker på att de inte har förstått att de får en prenumeration på köpet eller att de sagt nej men ändå har fått någon form av välkomstbrev. Så någonstans har informationen brustit om man utgår från anmälningarna, säger Erik Fröcklin, jurist på Konsumentverket, till Ekot.

  Miljonlotteriets vd Ludwig Alholt uppger för Ekot att säljarna alltid uppger att det rör sig om en prenumeration. Han tycker dock att redan en anmälan är en för mycket och medger att försäljningen kan behöva ses över:

  Det är inte första gången som Miljonlotteriet anmäls för att ha varit otydliga med prenumerationsreglerna. Redan 2011 fick lotteriet kritik från Konsumentombudsmannen för samma sak, skriver Ekot.

  Jag kan inte tycka annat än att redan ”gratislotterna” är en form av bondfångeri och knappast seriöst.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Taxan för vanliga nationella mobilsamtal varierar stort inom EU. Dyrast är det i Luxemburg och Nederländerna med 125 öre per minut. I Litauen, som är billigast, kostar det däremot bara 16 öre i minuten. Men EU-kommissionen tycker att det borde vara en gemensam taxa och lägger därför fram en åtgärdsplan i september. Det berättar DN.

  Vad som kommer att hända med de svenska taxorna beror på hur kommissionens förslag ser ut. Men vi kan vara säkra på att operatörerna kommer att kompensera sig. Mest troligt är att vi kommer att få betala mer för datatrafik till mobilen, en utveckling som redan är på gång.

  Andra bloggar om: , ,

 • Tio av elva kontrollerade ridhjälmar klarar inte säkerhetskraven. Det visar en marknadskontroll som Konsumentverket (koV) gjort. Det skriver verket i ett pressmeddelande som uppmärksammas av TT och GP har ett videoinslag på sin webbplats.

  Men det är ingen riskfri idrott. KoV konstaterar att knappt 14 000 personer sökte sig till en akutmottagning efter att ha skadats i en ridolycka eller i hästhantering år 2008. I drygt var tionde fall hade den drabbade fått hjärnskakning.

  I marknadskontrollen ingår elva av de vanligast förekommande ridhjälmarna på marknaden. Hjälmarna har provats med fokus på stötdämpning, hakband och märkning. Endast en av hjälmmodellerna uppfyllde standardens krav. Samtliga hjälmmodeller hade formella brister i sin dokumentation, skriver verket.

  Efter marknadskontrollen har tillverkarna av de modeller som fortfarande säljs rättat till de påtalade bristerna.

  En länk till den fullständiga rapporten finns intill pressmeddelandet.

  Andra bloggar om: ,

 • bananDet finns rester av bekämpningsmedel både på, och i, bananer. Men halterna ligger under de gränsvärden som gäller. Det visar en analys som Testfakta genomfört. Testfaktas artikel publiceras i några tidningar, däribland HD, men uppmärksammas även av TT samt av Ekot.

  Till skillnad från de analyser som EU och Livsmedelsverket genomför analyserades skal och fruktkött för sig. I samtliga fem konventionellt odlade bananmärken hittades rester av bekämpningsmedel i både skal och fruktkött.

  Analysen gjordes också för fyra märken av Eko-bananer. Där hittades inga rester av bekämpningsmedel. Vill du vara säker på att inte ens får i dig giftrester ska du alltså välja ekologiskt.

  Sen kan man också fundera över hur gifterna påverkar de som arbetar på plantagerna. De lär nog utsättas för högre giftdoser än vi får.

  Andra bloggar om: , , ,