Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2012 » februari
 • EU:s dataskyddsmyndigheter oroas över Googles nya användarvillkor som kan strida mot europeisk dataskyddslagstiftning. Den franska motsvarigheten till Datainspektionen, CNIL, har skickat ett brev till Google på de europeiska dataskyddsmyndigheternas vägnar. I brevet uppmanas Google att vänta med att införa sina nya användarvillkor. Det berättar DI i ett pressmeddelande.

  ”CNIL och övriga europeiska dataskyddsmyndigheter är djupt oroade över hur personuppgifter kan sammanställas mellan olika tjänster och har starka tvivel på lagligheten i en sådan behandling och om den stöder europeisk dataskyddslagstiftning”, skriver CNIL i brevet.

  CNIL kommer att följa upp frågan. Som vanligt har väl Google tänkt sig att fritt förfoga över alla uppgifter och kunna sammanställa dem för att användas för marknadsföringssyften.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Det är självklart att du ska kunna få ett glas vin eller en sup till maten, även om du bor inom omsorgen. Men hittills har det behövts serveringstillstånd för att personalen ska kunna servera de boende alkohol. Men det ska ändras från och med den 1 juni, berättar Riksdag & Departement. Regeringen föreslår i en proposition att det blir tillåtet att servera öl, vin och sprit på ålderdomshem och särskilda boenden som har måltidsservice.

  Regeringen räknar inte med att serveringen ska få några negativa effekter på folkhälsan. ”Det är fråga om människor som i allmänhet inte kan antas vara några storkonsumenter eller tillhöra någon riskgrupp”, skriver regeringen i propositionen, enligt R&D.

  Men det finns remissinstanser som är negativa. IOGT-NTO och Vilhelmina kommun avstyrkte förslaget med hänsyn till de alkoholpolitiska konsekvenserna. De tycker tydligen att boende inom omsorgen ska sättas under förmyndare.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Studenter har det tufft med ekonomin. I början av förra året beräknades en student varje månad gå back med över 600 kronor. Vid halvårsskiftet höjdes lånedelen av studiemedlen vilket gjorde att underskottet krympte till drygt 300 kronor. Men nu är läget värre än i början av förra året, visar beräkningar från SFS som refereras av DN.

  Årets beräkningar visar att studenter går back med 740 kronor i månaden.

  -Levnadskostnaderna har ökat det senaste året och studiemedlet räcker inte till. Det är en orimlig situation som resulterar i att studenternas otrygghet ökar och att de tvingas hitta andra lösningar för att få ekonomin att gå ihop, som att låna pengar av sina föräldrar eller jobba extra vid sidan av studierna, säger Sabine Pettersson, vice ordförande för SFS, till DN.

  En student som tar maximalt lån och bidrag får i dag 8920 kronor i månaden.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Ica-kuriren har testat 6 osthyvlar av traditionell modell, fem rostfria och en av hårdplast. Hyvlarnas förmåga att skära jämna skivor från ost av olika hårdhet, samt strimla vitkål, testades.

  Resultaten skilde ssig åt och en dyr hyvel från Brabantia utnämndes till testvinnare, men handtaget bedömdes passa personer med stora händer dåligt. Sämst var hyveln från Ikea.

  Resultaten sammanfattas i en tabell (pdf).

  Andra bloggar om: ,

 • Axfood (Willys, Hemköp, PrisXtra och Tempo) återkallar ett parti blandfärs eftersom preliminära analysresultat visat att färsen kan vara salmonellasmittad, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

  Återkallandet gäller blandfärs med 20 procent fetthalt, 1 kg och 2,2 kg, med sista förbrukningsdag 28 februari 2012.

  Axfood uppmanar kunderna att lämna sina paket till butiken. De bör destrueras och inte hamna i de vanliga hushållssoporna, skriver Axfood.

  Andra bloggar om: , ,

 • Svt:s konsumentprogram Plus har testat flytande tvättmedel, tre olika märken, både vit- och kulörtvätt. Testet var inriktat på medlens förmåga att ta bort ganska besvärliga fläckar – banan, blod, blåbär och choklad. Fläckarna sattes på vita t-shirts av bomull. När fläckarna torkat tvättades plaggen i 40 grader i vanliga hemma-tvättmaskiner.

  Inget av tvättmedlen klarade blåbärsfläckar, konstaterar Plus som utnämner Ariel till testvinnare. På delad andraplats kommer Via och Grumme.

  När jag jämför med Testfaktas tidigare test av 6 flytande tvättmedel slår det miga att det är samma rankning mellan de tre tvättmedlen där.

  Andra bloggar om: , ,

 • Under de senaste månaderna har jag tagit paus i bloggandet. I mitten av december flyttade jag vilket innebar att jul och nyår blev ganska stökiga. Efter nyår blev jag liggande med en kraftig förkylning och lyckades få alla följdinfektioner man kan tänka sig. Det gjorde att jag blev efter med det mesta och bloggandet fick stryka på foten. Men nu börjar livet räta upp sig så nu upphör bloggpausen.

  Framöver kommer jag att fortsätta samla konsumentnyheter, och kommentera ibland.