Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2007 » mars
 • Axa:s sportflakes säljs i en förpackning som är dubbelt så stor som innehållet kräver. KO har reagerat, och kräver att Axa anpassar förpackningen till innehållet. Axa, som lovat bättra sig, riskerar annars böter på 200 000 kr.

  Axa hamnar därmed i vår svarta bok under rubriken skojare och bedragare. Axa kan knappast ha varit omedvetna om skillnaden mellan förpackning och innehåll. Klantigt och onödigt. Läs KoV:s pressmeddelande.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Om konsumenterna handlade mer över gränserna skulle EU kunna vara världens största detaljhandelsmarknad. Men för att nå dit behövs ett effektivt konsumentskydd, som är lika i alla länder, och tryggare konsumenter.

  Stycket är inledningen till ett pressmeddelande från Konsumentverket, som i sin tur citerar EU-kommissionen. Det handlar om en ny konsumentpolitik för EU. Ett citat ur kommissionen program:

  Det konsumentskyddande regelverket ska förenklas, och skyddet ska vara lika bra i alla länder.

  Tyvärr kan detta läsas på flera sätt. En tolkning som ligger nära till hands är att skyddet ska vara lika dåligt i alla länder.

  Hittills har EU ägnat sig åt att ta bort bestämmelser som kan ”försvåra” försäljning i vissa länder. Ta bort ”handelshinder” som det heter på EU-nyspråk. Att sådana regler kan vara till för att skydda konsumenterna är en bisak.

  Två exempel som anknyter till Sverige:
  Innan EU-inträdet hade vi ett förbud mot så kallade azo-färgämnen i livsmedel. Sådana färgämnen kan orsaka allergi, och i ganska stor utsträckning. Förbudet var vi tvingade att ta bort, det var ett handelshinder.

  Sverige har hittills haft ett förbud mot tv-reklam riktad till barn. Sverige försökte också få förbudet att gälla hela EU. Det lyckades inte. I stället verkar det som om vi kommer att bli tvungna att ta bort förbudet. De signalerna har jag fått på sistone, i diskussioner med konsumentjurister med inblick i EU-byråkratin.

  Det verkar alltså som om EU:s konsumentpolitik inte siktar mot bästa möjliga skydd för konsumenterna. EU ger snarast intrycket att göra det så enkelt som möjligt för företagen, att EU är ett näringslivsprojekt.

  Tyvärr verkar inte heller regeringen engagera sig. Vår konsumentminister, Nyamko Sabuni, har hittills inte visat något intresse för konsumentpolitik.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Via SvD/E24 hittade jag en kul blogg, IKEA hacker. Den handlar om hur du kan modifiera IKEA-grejor eller använda dem på ett oväntat sätt. Kul och ofta väldigt kreativt.

  Andra bloggar om: , ,

 • Nu cirklar gamarna runt Liljeholmen i Stockholm. I helgen hålls Harmoni-expo, alternativmässa för kropp & själ. Sveriges största, lovar reklamen i tunnelbanan, och på nätet.

  Där kan du prova på sådana väletablerade, väldokumenterade och bevisligen verksamma metoder som astrologi, aurahealing, djupandningsterapi, handtydning, irisdiagnostik, medial vägledning, numerologi och öronljusbehandling. För att nämna några.

  Du erbjuds också djurkommunikation (medtag foto), jordstrålningsprodukter, plåster för utrensning, tidigare-liv-teckningar och energimattor.

  Bakom mässan står Britt Rudolfsson, legitimerad psykolog enligt hemsidan, och Kristina Wennergren, författare och utbildare med hemkokt bildanalys som specialitet. De drar dig på 100 spänn i inträde, men erbjuder sagor för barnen (också).

  Slutligen, det finns en bevisad effekt av allt detta – du blir fattigare. Men det är kanske värt att notera, söndag är första april.

  Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Sedan min tidigare bloogpost från i morse, har SvD totat ihop en längre artikel. Men DN kör bara artikeln från TT.

  Kvällspressen undviker jag som vanligt.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Du ska vara försiktig med vallmofrön. Några brödskivor med vallmofrön kan ge utslag i drogtest. Livsmedel, där vallmofrön ingår, kan i värsta fall skada barn och gravida, enligt en artikel i SvD.

  Artikeln bygger på en utvärdering gjord av tyska Bundesinstitut für risikobewertung, BFR. Anledningen skulle vara att halten av opiater, morfinliknande ämnen, ökat i fröna beroende på förändrade skördemetoder (!!!).

  BFR påpekar också att variationen i opiathalt är stor, men tycker att halterna borde kontrolleras noggrannare.

  Det finns nog anledning att ta den här artikeln med en stor nypa salt, förlåt vallmofrön. Vi konsumerar så lite vallmofrön och höga opiathalter förekommer i mindre antal partier.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Medelålders kvinnor som skär ner på kolhydraterna i maten och äter en mer proteinrik kost löper ökad risk att dö i förtid, framför allt i någon hjärt-kärlsjukdom. Det skriver UNT i en artikel. Artikeln refereras också av TT/SvD.

  UNT skriver:

  Studien bygger på uppgifter om drygt 42 000 kvinnor i Uppsala sjukvårdsregion. I början av 1990-talet, när de var mellan 30 och 49 år gamla, besvarade kvinnorna en omfattande enkät med detaljerade frågor om bland annat sina matvanor.

  Det fanns också klara samband mellan hur stor andel av kvinnornas kaloriintag som kom från kolhydrater respektive protein och risken för att de skulle dö i förtid.

  – Det finns skäl att vara vaksam på de långsiktiga effekterna av att tillämpa sådana dietprogram, skriver professor Hans-Olov Adami vid Institutionen för epidemiologi vid Harvarduniversitetet i Boston och hans kollegor vid bland annat Karolinska Institutet.

  Artikeln följer på förra veckans uppmärksamhet kring en annan studie som jämförde effekten av olika dieter. Flera media drog då, utifrån den studien, den felaktiga slutsatsen ”Atkins var bäst”.

  Hur man än vänder sig har man rumpan bak, kan man konstatera.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Jag funderar över allt ståhej i media kring den nya GB-glassen Girlie.

  Upprinnelsen är ett pressmeddelande från Sveriges Konsumenter där GB anklagades för att befästa könsroller med glassen. Själv valde jag att arkivera pressmeddelandet eftersom jag var tveksam till kopplingen.

  GB, eller snarare Unilever, var nog fullt medvetna om att de skulle få stryk. Jag tror att de ändå räknade hem det PR-mässigt längs två fronter. Uppmärksamheten gav glassen plats i många medier. All reklam är bra reklam, jämför med H&M:s annonser med halvklädda tjejer till jul. Politiskt korrekta reagerar, vilket ger mediautrymme.

  Målgruppen för glassen är barn i åldersgruppen just före tonåren. De tycker inte om att vuxna ska tala om för dem vad de ska tycka, alltså köper de glassen. Vinst på båda fronterna alltså.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Det går tydligen att få en Guldspade för att läsa bloggar. När föreningen Grävande Journalister delade ut årets Guldspadar hystade Expressen in en för avslöjandena om Maria Borelius, ministern som inte hade råd att betala.

  Det var bloggaren Magnus Ljungkvist som hade scoopet om Borelius inkomster. På sin blogg, Magnus tankar avslöjade han Borelius inkomster ett dygn innan Expressen kom med nyheten. Men bloggare kan inte få guldspadar.

  Expressen har naturligtvis slagit upp nyheten stort, liksom systertidningen GT. Dagenss nyheter, i samma koncern, tar också upp nyheten. Men alla glömmer omsorgsfullt att nämna Magnus.

  Expressen kör de sedvanliga kvällstidningslögnerna:

  – Vi fick det eftersom vi har en väldigt stark researchavdelning, en professionell organisation och på grund av fler enskilda personers speciella kompetens, säger Micke Ölander, en av vinnarna.

  Nej, äras den som äras bör. Gör ett besök på Magnus blogg, och gratulera.

  FGJ, Föreningen Grävande Journalister, borde skämmas.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Den Svenska Slow Food-rörelsen har möte i Falköping.

  Dagen till ära har jag grävt i mitt arkiv med radiokrönikor. Den handlar om mat, mångfald och enfald, lokalt producerat och långväga transporterat. Det är frågor som Slow Food-rörelsen diskuterar.

  Här finns Enfald-krönikan i Mp3-format.

  Andra bloggar om: , , , ,