Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2011 » april
 • Playstation Uppgifter för 77 miljoner Playstation-konton har blivit hackade, något som rapporterades av TT i många tidningar. Nu går Sony ut och uppmanar alla som har Palystation-konto hos dem att kolla sitt konto och ändra lösenord, skriver TT.

  Företaget har fått utstått hård kritik på internet för att man inte omedelbart meddelade om problemen och Sonys aktie backade bland annat två procent på Tokyobörsen, skriver TT.

  Hackare uppger att orsaken till attacken mot Sony är företagets arrogans och att de skrattade att tanken att någon skulle kunna bryta sig in på deras servrar. ”Istället för att anställa säkerhetsexperter anställde de advokater”, skriver en hackare enligt PC för alla.

  Andra bloggar om: , ,

 • Flygplan tummen upp Terroristhysterin har inneburit mycket trassel för oss vanliga resenärer. Bland annat infördes vad som närmast kan kallas ett idiotstopp för att medföra vätskor.

  Men nu har EU-kommisionen beslutat att reglerna ska mjukas upp för att försvinna om ett par år, men det förutsätter att teknisk utrustning tas i bruk. Nu tas ett första mindre steg som gäller transfer på EU-flyplatser. Passagerare som kommer från ett land utanför EU kan ta med sig vätskor vid transfer på en flygplats inom EU. Det rapporterar Ekot och TT.

  Men det verkar som att en rad EU-länder även i fortsättningen kommer att behålla förbudet mot vätskor i handbagaget även för transferpassagerare, däribland Frankrike. Uppemot hälften av EU-länderna kan behålla de gamla reglerna, enligt Reuters och TT.

  Det verkar alltså som om man som passagerare även i fortsättningen får räkna med att de gamla reglerna gäller.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Jag är definitivt ingen vän av fabriksförpackat kött utan försöker undvika det så gott jag kan. Köttet är ofta förpackat i alldeles för stora förpackningar, inneslutna i en atmosfär av livsmedelsgas som ska få det att se rött och aptitligt ut under längre tid. Gasen har bara en kosmetisk funktion

  Men gasen, som till stor del består av syre, förstör köttet. Det konstateras i en ny avhandling gjord av Åsa Lagerstedt Norström vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättar SvD i en artikel som refereras av Ekot och av TT. ATL har en egen artikel.

  Gasen påverkar köttet på flera sätt. Köttet blir segt, fettsyror och proteiner oxiderar och E-vitaminhalten sjunker. Köttbiten på grillen blir gråbrun och ser genomstekt ut redan vid 55 grader, enligt SvD.

  Men dt här är egentligen inget nytt. Min vän Louise Ungerth har på sin blogg länge krigat mot köttförpackningar med ”modifierad atmosfär”.

  Det vore betydligt bättre med vaccunförpackningar som faktiskt mörar köttet. Vi kan bara hoppas att uppmärksamheten kring avhandlingen gör att handeln slutar sminka köttet och ger os ett nyttigare kött som smakar bra i stället.

  Det ser hoppfullt ut. Scan, och även Coop, meddelar omedelbart att man är beredd att byta ut gasen. Men det skulle innebära att köttet i kyldisken kommer att se annorlunda ut mot vad det gör i dag, säger Per Rosengren som är direktör för hållbar utveckling på Kooperativa förbundet till Ekot.

  Andra bloggar om: , ,

 • iphonedump Nyligen bloggade jag om det vettlösa i att barn kan köpa virtuella saker i olika spel i datorn eller mobilen. Inlägget aktualiserades av att några barn under en resa lyckades köpa virtuella saker för 50 000 kronor när de spelade ett smurf-spel.

  Nu tipsar Konsumentverket hur man kan stoppa möjligheten att köpa saker från spel. Åtminstone de spel som används i mobiler och surfplattor som använder Apples operativsystem, till exempel iPhone, iPad och iPod.

  Där finns nämligen en systeminställning som heter Föräldrakontroll. I denna systeminställning finns alternativet Begränsningar. I den listan finns alternativet Köp inuti program. Om man aktiverar detta alternativ kan man inte längre köpa något.

  KoV:s pressmeddelande innehåller en mer detaljerad handledning och Apple har också en handledning på nätet.

  Men jag tycker fortfarande att spel riktade till barn inte ska innehålla möjlighet att köpa virtuella saker till vettlösa priser.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

 • Jag har tidigare berättat att handdukar, badlakan och badrockar tillhör det som stjäls mest av hotellens gäster. Men snatteriethar nått en sådan omfattning att vissa hotell har börjat förse sina handdukar med armanordningar på samma sätt som klädbutiker, läser jag i Sydsvenskan som i sin tur läst NY Times.

  Ett företag som levererar textilprodukter till hotell har börjat sy in rfid-chips i sina produkter. Larmbågar larmar, på samma sätt som i affärer, när ett chip passerar bågarna.

  Andra bloggar om: , ,

 • Jag har tidigare berättat att mäklarnas sammanslutning, Mäklarsamfundet, försöker motverka användningen av lockpriser och att fler anmälningar mot oskicket har lämnats in i år. Nu kommer nya siffror, enligt Ekot och en TT-notis som publiceras i många tidningar.

  Under årets första kvartal varnades 21 fastighetsmäklare för sina arbetsmetoder. Under motsvarande period i fjol utfärdade statliga Fastighetsmäklarnämnden 13 varningar, enligt Aftonbladet.

  Ökningen beror på den särskilda satsningen mot lockpriser. Däremot utreds sällan de grövsta anklagelserna, till exempel om riggade budgivningar, sällan på grund av att de är svåra att bevisa.

  Själv funderar jag på vad som skulle hända om mäklarens arvode inte var kopplat till försäljningspriset.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Träningssko Fel eller utslitna skor är en av de vanligaste orsakerna till skador och överansträngningar för joggare. En bra och stabil sko är naturligtvis det viktigaste när du springer. Men ingen av de joggingskor för tjejer som Testfakta testat fick höga betyg.

  Det går snabbt att konstatera att årets modeller inte imponerar, skriver Testfakta. Tittar man på totalbetygen utmärker sig ingen sko särskilt mycket, varken åt det ena eller det andra hållet. Däremot skiljer sig de enskilda egenskaperna åt. Den mest stabila skon i testet är Nike Structure Triax.

  – Skoindustrin bör satsa på mer stabila skor för kvinnor, säger professor Ewald Hennig, världsledande expert på joggingskor som genomfört testet.

  Testet publiceras även i HD. Som vanligt sammanfattas resultaten i tabeller.

  Fotnot: Jag har tidigare bloggat om att det kan vara betydligt billigare att köpa träningsskor utomlands, det gäller även tjejer.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Kvällstidningarna verkar inte ens fundera över innehållet i de annonser de publicerar. I en annons i Aftonbladet lovar ”den mycket berömde siaren” Magern Patrick ” alla som är födda mellan den 8 juni 1932 och den 26 november 1969 ”en gratis personlig framtidstolkning”. Siaren lockar dessutom med en halv miljon kronor ”eventuellt också ÄNNU MYCKET MER!” till dem som svarar honom. Det läser jag i DN.

  Du behöver bara skicka in en talong med sina adressuppgifter och födelsedata till en postbox i Malmö och med vändande post kommer ett brev med ”en personlig framtidstolkning”, skriver DN.

  Mycket tyder på att det är samma gäng som står bakom bluff-siarna Marie France, Maria Duval och Berthold von Graatz, som jag bloggat om tidigare. En motsvarande annons har nämligen publicerats i flera tidningar i Nya Zeeland, men då med namnet Maria Duval.

  Och när det gäller ”den mycket berömde siaren” verkar han bara vara känd för den aktuella annonsen.

  Läs mina tidigare inlägg så vet du vad det är frågan om. Det är bara skojare och bedragare som vill dra dig på pengar. Det enda som är gratis är att svara på annonsen. De vill ha ditt namn för att kunna skoja vidare.

  Andra bloggar om: , , , , , ,

 • Jag brukar säga att vill du tjäna pengar fort ska du hitta på en ny bantningsdiet. Det spelar ingen roll om den funkar eller inte, men den får naturligtvis inte vara farlig. Det verkar dock Extravaganzas diet vara, avslöjar P1-programmet kaliber. Även Ekot tar upp nyheten som även refereras av TT i flera tidningar.

  Dieten går ut på att äta företagets lågkalorisoppor. Företaget rekommenderar dessutom att man dricker upp till fem liter vatten om dagen.

  Men företagets diet verkar inte vara speciellt väl underbyggd. Visserligen är det vederaget att man går ner i vikt om man intar mindre energi än man förbrukar och enligt Livsmedelsverket är det viktigt att dricka mycket vatten under en sådan diet. Men extrema mängder vatten kan göra dig sjuk – vattenförgiftad.

  Jarl Torgersson, fetmaforskare som forskat kring bantning med VLCD produkter på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg säger till SR att mängden vatten är orimlig och farlig.

  Extravaganzas ägare, Frank Angelini och Per Sundström, tillbakavisar kritiken. Företaget håller sig till Livsmedelsverkets rekommendationer, säger de, och ingen har blivit sjuk av deras bantningsprogram.

  – Nej, det var väl naturliga orsaker till att man mår dåligt. Man kan ju bli både snuvig och allt möjligt, säger de.

  Hå hå, ja ja. De verkar inte ta saken på allvar eller ha fattat hur man hanterar så allvarliga anklagelser.

  Uppdatering: SvD fäljer upp nyheten med en egen artikel, där bantningsprofessorn Stefan Rössner försvarar företagets produkter och ser heller inget problem med vattenrekommendationen.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Matvarupriser.se påstår sig vara en webbplats där ”medlemmarna kan jämföra matpriser. Kul, tänker jag, som vill ha järnkoll på priser, den sajten måste jag titta på.

  Men för att kunna ta del av informationen måste man registrera sig som medlem. Vid registeringen måste man uppge detaljerade personliga uppgifter, som namn, adress, telefonnummer, födelsedatum, kön och e-postadress.

  Det får mig att fundera. Varför ska sajten ha mitt telefonnummer och fullständig adress? Visserligen lovar de, i sina villkor, att inte sälja mina personliga uppgifter till tredje part. Men den enda anledningen till att de ska vilja ha uppgifterna är att de vill kunna kontakta mig direkt.

  Min tankebana är att sajten planerar att själva bedriva marknadsföringsverksamhet, på uppdrag av andra. Då säljer de inte mina uppgifter vidare, utan använder dem själva.

  En seriös sajt av denna typ ska inte fråga efter mitt fullständiga namn eller adress och inte heller mina telefonnummer. Möjligtvis får e fråga efter min e-postadress för att jag ska kunna verifiera medlemskapet, men då ska jag ha möjlighet att välja att inte få marknadsföringsmaterial från tredje part.

  Hur sajten verkade? Vet inte, jag avstod från att registrera mig. Det luktar för mycket av geschäft!

  Andra bloggar om: , , , ,