Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2013 » november
  • Allt sedan debatten inför FRA-lagens tillkomst har jag känt mig bekymrad över det annalkande storebror-samhället. På sistone har jag blivit djupt bekymrad över Säpo:s förhandlingar med telekombolagen om att få direkt tillgång till de trafikdata som enligt lag måste lagras. Mina farhågor inför FRA-lagen, att detta bara var ett första steg, ser ut att besannas.

    I debatten inför FRA-lagen hävdade myndigheter och politiker att det ”bara” var trafik till och från utlandet som skulle övervakas. Att mycket trafik inom landet ofta tag svängen över gränserna glömde man bort att tala om. Dessutom hörde jag ofta argumentet att ”den som har rent mjöl i påsen” inte skulle ha något att frukta. Myndigheterna skulle bara intressera sig för terrorism och organiserad brottslighet.

    Nu vill Säpo (och övrig polis) komplettera övervakningen av utrikestrafik med möjlighet till övervakning av inrikestrafik, avslöjar Ekot. Operatörerna ska inte heller längre kunna vara en kontrollinstans. Som jag ser det befinner vi oss på ett sluttande plan. Och jag är inte ensam.

    – Det är klart att man från polisens utgångspunkt säger att det finns ett behov. Att man har ett behov av att kartlägga detta. Men man kan inte tolka det riktigt så extensivt. För med den argumentationen skulle vi ju kunna avlyssna allt och alla. Då får vi 1984 eller ett motsvarande samhälle. Det vill vi inte ha, säger Anne Ramberg på Advokatsamfundet, till Ekot.

    Att det finns tekniska möjligheter att genomföra något betyder inte att det bör genomföras. Alla möjligheter kommer förr eller senare att missbrukas. Se bara på patientjournaler, som bara behöriga personer ska ha tillgång till. Obehöriga, som har möjlighet att komma åt dessa, gluttar gärna i kändisars och bekantas journaler. Det avslöjas gång på gång.

    Men det finns enstaka ljus i tunneln på det sluttande planet. Tele 2 har deklarerat att de inte vill delta i samarbetet med Säpo och efter kritik har även Svenska stadsnät backat.

    Det ska inte behövas visselblåsare, avslöjanden och debatt för att skydda vår integritet. Allt som är möjligt ska inte genomföras om det kan innebära en integritetsrisk, även om de kan motiveras med ädla motiv. Frågan får inte betraktas med skygglappar!

    Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

  • Miljonlotteriet, dotterbolag till IOGT-NTO, har fortsatt med sina skojarmetoder för att värva kunder.

    Lotteriföretaget har anmälts 47 gånger till Konsumentverket hittills i år, oftast för att de har bundit sina kunder till en lottprenumeration utan att kunden vetat om det, rapporterar Ekot.

    Skojeriet går till så här: Försäljare på stan delar ut ”gratislotter”, som märkligt nog ger vinst varje gång. I det fall som Ekot beskriver var vinsten sex ”gratislotter” till det verkliga lotteriet och försäljaren ska ha försäkrat att de verkligen var gratis. Syftet är dock bara att få till ett samtal med försäljarna, i tron att du ska kunna hämta ut en ”vinst”, och få dig att lämna dina uppgifter. Hux flux är du bunden vid en prenumeration, som är svår att klara sig ur, och får en faktura i brevlådan.

    – Det är naturligtvis inte tillåtet att utelämna väsentlig information i marknadsföringen. Om ett erbjudande omfattar en prenumeration så måste det framgå klart och tydligt för konsumenten, säger Erik Fröcklin, jurist på Konsumentverket, till Ekot.

    Ekot rapporterade ursprungligen om skojeriet på sensommaren i år. Då lovade lotteriföretaget att se över sina metoder. Men anmälningarna har fortsatt strömma in. Nu säger Miljonlotteriets vd Ludwig Alholt till Ekot att företaget har gjort en kvalitetsöversyn och genomfört utbildningar av sina säljare. Han tror dock inte att effekterna av åtgärderna har märks av än.

    Med tanke på de fortsatta anmälningarna verkar de inte ha haft alltför bråttom och jag saknar åtgärder från huvudmannen, IOGT-NTO.

    Uppdatering: Nu har KoV, efter många anmälningar, fått nog och drar Miljonlotteriet inför domstol. Lotteriet har begått en rad allvarliga överträdelser i sin telefonförsäljning av lotter. Det anser KO och kräver att en marknadsstörningsavgift på tio miljoner kronor döms ut. Allt enligt ett pressmeddelande från KoV.

    Uppdatering: Lotteriets säljmetoder förbjuds med omedelbar verkan. Det blev domen när metoderna prövades i Patent- och marknadsdomstolens efter an stämning från KO. Det skriver KO/KoV i ett pressmeddelande.

    Domstolen förbjuder nu IOGT-NTO att kräva betalt för lotter som konsumenten inte beställt. Föreningen förbjuds också att ge intrycket att konsumenten vunnit, när det inte finns någon garanterad vinst eller när kravet är att konsumenten ska köpa ett abonnemang på lotter. Säljarna får inte heller påstå eller låtsas att konsumenten är utvald och har en särskild vinstchans. Föreningen förbjuds också att skapa intrycket att det inte handlar om säljsamtal.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • TelemarketingTrots den tidigare debatten om mobil-nix, där flera framfört att detta öppnar för säljsamtal till mobilen, kommer branschen att ge dem rätt och genomföra en regeländring. Det berättar DN och saken uppmärksammas även av TT.

    I början på nästa år ändras nämligen branschens egna etiska regler. De börjar gälla den 1 februari 2014 och innebär att det är fritt fram för försäljare att ringa till både fasta telefoner och mobiler, skriver DN.

    – Vad vi gör nu är att vi skapar harmoni mellan lagstiftning, nix-register och etiska regler som gör att det blir enkelt för konsumenter och näringsidkare med vad som gäller, säger Tina Walroth, vd för branschorganisationen Kontakta, till TT.

    Hittills har mobilen varit fri från säljsamtal, enligt branschens regler har det varit tabu. Jag tycker att det borde förblivit så, men branschen har tyvärr konstaterat att allt färre använder fast telefon. Jag tänker omedelbart nixa min mobil. Gör detsamma, länk till nix-registret finns på bloggen, under Länkar nere till höger.

    Uppdatering: Branschens syfte med regeländringen är att man vill öppna upp för att ringa säljsamtal till mobiler. De lämpar över ansvaret på konsumenterna, skriver KO/KoV i en kommentar.

    Andra bloggar om: , , ,

  • I vanlig god ordning har HUI Research utnämnt årets julklapp. I år blev det en råsaftcentrifug, enligt TT i en vitt publicerad notis.

    Min reaktion blev – jaså. Den känns inte speciellt het, själv har jag ingen, har inte tänkt skaffa någon och känner ingen som har en. Den känns som en riktig hyllvärmare.

    Förra årets nominering, hörlurar, kändes lite hetare och jag minns fortfarande skojarprodukten spikmattan.

    Andra bloggar om: , ,

  • Barn_datorI somras kom en i mitt tycke märklig dom där Marknadsdomstolen slog fast att det är okej att barn köper virtuella saker i spel på nätet. Den kunde tolkas så att förälders samtycke inte behövdes.

    Men så är inte fallet, läser jag i en DN-artikel. För att barn ska kunna ingå avtal, köpa något, behövs visst förälders samtycke. Men samtycket kan ske i efterhand. Om föräldern inte samtycker kan köpet hävas, skriver DN.

    Den slutsatsen grundar sig på en genomgång som det tidigare justitierådet Torgny Håstad gjort kring avtalsvillkoren för köp genom läsplattor och mobiler i en utredning som regeringen beställt.

    – Företag får sälja till barn, men barnen är inte bundna av detta köp. Förmyndaren får då chansen att häva avtalet, säger han till DN.

    Köp av denna typ debiteras ofta på telefonräkningen, köpet sker alltså på kredit. Då borde det räcka att protestera hos kreditgivaren, telekombolaget. Enligt DN kan telefonbolaget inte heller stänga av abonnemanget för att du inte vill betala en viss del av räkningen.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • barne28093vinterTraditionsenligt har Testfakta inför vintern genomfört ett test av vinterkängor för barn som även publiceras av GD. Att det står waterproof på skorna är ingen garanti för torra fötter, enligt testet.

    Att nya vinterkängor, nya behövs varje säsong, är en stor investering vet jag som har två jämnåriga barn. I testet, av 8 kängor, varierade priserna mellan 350 och 1100 kronor.

    Testet inriktades på tre aspekter; täthet, förmåga att släppa ut fukt och hälla värmen. Inga blöta och kalla fötter, alltså.

    Sämst i täthet var Din Sko, som inte ens klarar en tiondel av testtiden förrän vattnet läcker in. I andra skor som Skopunktens och Nierenburgs riskerar barnets fötter bli blöta ändå, eftersom kängorna inte andas, enligt Testfakta. Total testvinnare blev kängorna från Viking, med toppbetyg i samtliga test.

    Din Sko lovar undersöka varför deras kängor inte håller tätt. Samma sak säger Skopunkten till Testfakta men lovar dessutom att ta tillbaka kängor som inte håller tätt.

    Som vanligt sammanfattar Testfakta resultaten i en tabell.

    Andra bloggar om: , , ,

  • jultomteI veckan landade de första julkatalogerna i brevlådan. Flera butiker har ställt fram julpymt och annat. Lite tidigt kan man tycka, kalendern visar trots all att vi befinner oss i början av november. Men GP rapporterar att julhandeln har börjat och julgranen står redan på Liseberg. Men den riktiga julskyltningen verkar inte ha kommit igång ännu, åtminstone inte här i Stockholm. Det är inte som i London, där Harrods inleder julhandeln redan i augusti.

    Även media har börjat med julrelaterade nyheter. HUI Research har kommit med sin prognos för årets julhandel, något som uppmärksammas av Ekot och TT i flera tidningar. Det ska bli rekord i år igen, spår HUI, handeln kommer att öka med 1,5 procent jämfört med förra året. Nu väntar vi bara på att HUI ska utse årets julklapp, förra året var det hörlurar.

    Det finns redan fler julnyheter. Ekot berättar hur julmusik i butikerna styr vår konsumtion. TT har en artikel om priset på årets julgran, den väntas i snitt kosta 300 kronor, men priset beror på var i landet vi bor.

    Min egen julallergi börjar redan kännas. Framåt julafton brukar jag vara rejält trött på all kommers kring julen. All julmusik i butikerna ger mig snarast hår på ryggen. Reklamen påverkar knappast mitt köpbeteende, däremot brukar jag hålla koll på lockpriser för mat. Det brukar slinka ner en och annan bit julkorv redan innan jul och en av mina favoriter, pressylta, brukar bara finnas att få under julhelgerna.

    Jag hoppas i år igen på en lugn jul, tillsammans med familjen. Vi brukar inte ägna oss åt några excesser när det gäller julklappar. Däremot brukar vi ha ett hyfsat julbord där mycket är hemgjort. Att göra maten tillsammans är också ett sätt att fira jul.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Naturvårdsverket lanserar en idé om skatteavdrag för reparationer, ett Rep-avdrag. Då skulle vi behålla våra saker lite längre, tror verket enligt Ekot. Naturvårdsverket forskar också på råvaruskatter, stopp för reklam i brevlådan, lägre skatt för tjänster än varor.

    Visst, det är dyrt att reparera sina prylar. Ofta lönar det sig inte, det är billigare att köpa en ny hårtork när den gamla gått sönder. Ibland är det till och med omöjligt, är prylen tillräckligt gammal går det inte ens att få tag på reservdelar.

    Men ett av grundproblemen är att tillverkarna inte konstruerar sina produkter för lång hållbarhet. De vill hellre att du kommer tillbaka och köper på nytt.

    Jag tror knappast att vi kommer att få se något Rep-avdrag. Men idén bakom, att reparera i stället för att slänga, är god. Det handlar om återvinning. Men det fordras nog andra åtgärder för att få någon omfattning på reparationerna. Utspelet är nog mest till för för att få frågan att diskuteras. Men tyvärr kommer den att vara glömd inom kort.

    Uppdatering: Småningom uppmärksammar även DN Ekots nyhet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Om du inte valt elavtal får du automatiskt ett så kallat tills-vidareavtal som är det dyraste. Att få ner kostnaden är enkelt, ett samtal till din elleverantör gör att du kan få ett annat avtal. Om du inte är beredd att binda dig för längre tid, be att få ett avtal med rörligt elpris. Då varierar ditt elpris i takt med marknadspriset, vilket faktiskt kan vara den billigaste abonnemangsformen.

    Men 780.000 elkunder betalar för mycket för elen, de har tills-vidareavtal. Det skriver DN i en artikel som grundar sig på en undersökning som Energimarknadsinspektionen (EI) gjort.

    -Det överraskade oss att de var så många. För dem som förbrukar 5.000 kilowattimmar handlar det om större pengar. En villaägare kan spara minst 2.000 kronor, säger EI:s generaldirektör Anne Vadasz Nilsson till tidningen.

    Undersökningen visar att ett tills-vidarepris tidvis kan vara mer än dubbelt så dyrt som ett rörligt pris.

    Själv kallar jag det pengar i sjön. Det finns ingen anledning att ha ett tills-vidareavtal när ett enkelt samtal kan spara pengar.

    El, Elmarknad, Tills-vidareavtal, Rörligt elpris

  • Plastpåsar som hamnar i naturen är ett stort miljöproblem, i Europa och globalt. Över 8 miljarder plastpåsar blir varje år skräp i den europeiska naturen. Nu vill EU-kommissionen ta tag i problemet och föreslår avgifter eller förbud mot ”unna plastpåsar, rapporterar Ekot. Även TT uppmärksammar initiativet.

    – Plastpåsar är en symbol för vårt slit-och-släng-samhälle. De är gjorda av material som består i hundratals år, men vi använder dem bara i några minuter, säger Janez Potočnik, EU:s miljökommissionär, till Ekot.

    Kom missionen vill minska användandet av påsar som är tunnare än 0,05 millimeter, eftersom de oftare än andra påsar kastas som skräp snarare än återanvänds, enligt TT.

    Det ska ske genom att medlemsstaterna inför avgifter eller förbud.

    Vad åtgärderna skulle innebära för oss i Sverige har jag svårt att se. Vanliga matkassar är oftast av en tjockare plast och de återanvänder vi ofta, kanske som soppåsar. Möjligtvis kan det gälla de småpåsar vi hittar vid frukt- och grönsaksdiskarna eller de fullständigt värdelösa fryspåsarna.

    Andra bloggar om: , , , ,