Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Aktier & Fonder
  • I en ny rapport har Konsumentverket granskat fondbolagens marknadsföring. Framför allt är verket kritiskt när det gäller redovisningen av tidigare uppnådd avkastning och riskinformation, skriver verket i ett pressmeddelande som refereras av TT.

    Till exempel är det ett flertal bolag som valt att endast redovisa avkastningen för 2009 då fonderna återhämtade sig efter den ekonomiska oron under 2007 och 2008. Andra bolag har istället valt att presentera den historiska avkastningen under mycket lång tid, ibland upp till 24 år. Båda sätten kan vara vilseledande, enligt Konsumentverket, eftersom det kan ge en skev bild av fondens faktiska utveckling.

    Riskerna med att spara i fonder redovisas på en undanskymd plats, med liten stil eller inte alls, enligt KoV.

    En länk till hela rapporten finns i pressmeddelandet.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Nyligen bloggade jag om hur finanskrisen kan slå mot pensionerna. Nu kommer fler nyheter i samma riktning. DN berättar att allt pekar på att AMF Pension för första gången tvingas ta tillbaka en del av återbäringsräntan från spararna. För dem som gått i pension innebär det att månadsutbetalningarna sänks.

    – Risken att vi måste göra ett återtag är extremt stor, säger AMF:s vd Ingrid Bonde.

    AMF Pension har aldrig tidigare tagit tillbaka pengar som bolaget redan fördelat bland sina sparare. Men nu är risken påtaglig.

    I så fall berörs alla som har en traditionell pensionsförsäkring hos AMF Pension, ungefär en miljon sparare. Återtaget gäller alltså både privat pensionssparande och avtalspensioner. Den statliga pensionen påverkas däremot inte.

    Pensionsbolagen är hårt pressade av den långvariga nedgången på världens börser. Det krävs därför en börsrusning av sällan skådat slag fram till den 1 februari för att AMF Pension inte ska behöva göra ett återtag, skriver DN.

    Även SvD och Sydsvenskan har en artikel om den hotande sänkningen.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Pensionsbolaget SPP kommer inte att räkna upp pensionen för 40.000 pensionärer – trots fjolårets inflationschock. Bolaget har inte råd, läser jag i DN.

    SPP:s åtgärd berör de pensionärer som i sina avtal har så kallade förmånsbestämda pensioner. Dessa ska värdesäkras, det vill säga de ska höjas med inflationen, mätt som konsumentprisindex (KPI).

    Finanskrisen har under 2008 slagit mot tillgångarnas värde, men samtidigt har KPI stigit kraftigt. Eftersom tillgångarna gröpts ur kan inte SPP höja pensionerna i takt med KPI.

    När SPP ombildades till ett vinstutdelande aktiebolag fattades beslutet att bolaget inte skulle ha en buffert för de förmånsbestämda pensionerna, skriver DN.

    Det är ett nattsvart bokslut som de fyra AP-fondsdirektörererna just nu är på väg att sammanställa, berättar SvD. Först om någon månad kommer de att redovisa resultatet. Men att 2008 blir rekorddåligt för de statliga pensionsfonderna står utom allt tvivel efter börskrascherna världen över.

    Redan halvårsresultaten var dystra. Alla fyra fonder gjorde stora förluster – totalt minus 75 miljarder kronor.

    Sämst gick det för Andra AP-fonden i Göteborg med vd Eva Halvarsson. Hon redovisade ilsket röda siffror, minus 21 miljarder kronor, efter bara sex månader. Men då hade den verkliga krisen och det riktiga raset på världens börser inte ens inletts. Den kom under oktober då börsen under några kaotiska veckor föll över 20 procent. Det kommer att svida i AP-fondernas bokslut, på samma sätt som det har svidit för alla andra som har placerat i akter.

    Fonderna hade för ett år sedan 879 miljarder kronor i totalt fondkapital. 150-200 miljarder av den förmögenheten är nu utraderad. Det är omkring 20 procent av kapitalet.

    Merparten av AP-fondernas kapital är investerade i aktier, 55-65 procent av tillgångarna. Första-, Andra- och Fjärde AP fonden har en aktieandel på drygt 60 procent. Tredje AP-fonden något lägre, 56 procent. Taket för andelen aktier är 70 procent.

    Förutom aktier är pensionspengarna huvudsakligen placerade i räntebärande papper och i fastigheter. Reglerna säger att minst 30 procent av kapitalet måste vara placerade i räntepapper.

    Diversifieringen gör att AP-fondernas ras ändå inte är i närheten av börsens. Stockholmsbörsen backade med 42 procent förra året. AP-fondernas avkastning kommer att ligga kring minus 20 procent, enligt SvD.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Fondbolagen fortsätter att kapa åt sig en större andel av spararnas kapital. Under 2008 har de genomsnittliga avgifterna för både aktiefonder och blandfonder stigit jämfört med tidigare år, visar en studie från AMF Fonder som DN refererar.

    Den genomsnittliga årliga avgiften för aktiefonder i år är 1,42 procent mot 1,32 procent 2005. Det är i den kategorin som mest pengar finns insatta och en sparare som har 100. 000 kronor i en genomsnittlig aktiefond får i dag betala 1.420 kronor varje år i avgift. Det är en hundralapp mer än för fyra år sedan.

    En förklaring, enligt Fredrik Nordström, vd för AMF Fonder, till att avgifterna klättrar uppåt är att spararna sitter kvar i dyra fonder och inte byter.
    – Privatpersoner har svårare att ta till sig avgifternas betydelse och då finns det ingen anledning för bolagen att sänka priset, säger han.

    Ett ytterligare skäl är att de nya produkterna som kommer in på marknaden har högre avgifter än de som läggs ned. För aktiefonder var medelavgiften för de nedlagda fonderna i år 1,13 procent, medan medelavgiften för de nya fonderna var 1,63 procent, skriver DN.

    Fonder med låg avgift läggs alltså ner, och vi är obenägna att byta fondförvaltare. Det borde alltså vara läge för att titta över fondinnehavet, speciellt i dessa tider när vårt kapital snarast minskar.

    Andra bloggar om: , ,

  • Den amerikanska storstaden Los Angeles har på sistone tagit en rad regler och förbud som påverkar konsumenterna.

    Förutom det omtalade, kommande, förbudet mot plastpåsar i butikerna har stadens styrande också röstat igenom ett förbud mot etableringen av nya snabbmatsrestauranger i fattiga områden med överviktig befolkning.

    Åtgärden är avsedd att uppmuntra hälsosammare matvanor. Det antas vara första gången som snabbmatsrestauranger begränsas av hälsoskäl.

    Inte nog med det. Nu föreslår stadens styrande att restauranger ska vara tvungna att energideklarera den mat de serverar. Enligt förslaget ska antalet kalorier för varje rätt finnas tryckt på matsedeln.

    Man kan undra vilken effekt de båda senaste förslagen kan ha i ett land där skolbarnen måste ha med sig mat. En lunch som ofta består av mackor med sylt och jordnötssmör och kompletteras med en påse chips och en läsk.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • PPM-rådgivning blir allt vanligare och idag finns flera olika företag som tar upp till 575 kronor per år för att hjälpa pensionssparare att välja och byta fonder för en bättre avkastning, skriver Sydsvenskan.

    – Avgifterna är väldigt höga. Det ska till en kraftigt högre avkastning för att det ska löna sig, säger Daniel Barr, chefsekonom på PPM, till Sydsvenskan.

    Själv är billigaste dräng.

    Andra bloggar om: , ,

  • En portfölj av kvinnornas tio favoritaktier, till lika stora andelar, är upp med 6,2 procent medan männens portfölj bara presterat hälften så mycket. Detta enligt en artikel i Dagens Industri.

    Utskåpning alltså. Kvinnorna föredrar aktier som Electrolux och H&M, medan männen satsat på aktier i 24hPoker och FlyMe.

    Andra bloggar om: ,