Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2012 » november
  • Varannan ”naturlig” bantningsprodukt innehåller läkemedel. Det konstaterar Läkemedelsverket efter att ha analyserat 43 bantningsprodukter. Det skriver verket i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT.

    Av de analyserade produkterna betraktas 21 som läkemedel då de innehöll substanserna sibutramin, orlistat, sildenafil, fluoxetin och/eller yohimbin. Sibutramin fanns tidigare i godkända läkemedel för behandling av fetma men drogs tillbaka 2010 eftersom det fanns risk för hjärtinfarkt och stroke.

    -Hela 19 av de analyserade produkterna innehöll sibutramin och tre av dem innehöll dubbelt så mycket sibutramin per doseringsenhet som de godkända läkemedlen gjorde, vilket är skrämmande, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket.

    I 18 av 21 produkter var innehållet av läkemedelsubstans inte deklarerat på förpackningen.

    Slutsats? Naturmedel är inte ofarliga! De kan faktisk innehålla vad som helst!

    Andra bloggar om: , ,

  • Slakten av svenska grisar väntas i år bli den lägsta i modern tid. De svenska producenterna varnar för att det kan bli brist på skinka i år och priserna väntas bli höga, rapporterar Ekot. DN och GP hänger på nyheten med egna artiklar.

    – Ska du ha julskinka ska du vara ute i god tid. Det kan ju vara så att den är slutsåld på julafton, säger Maria Forshufvud, vd på branschorganisationen Svenskt kött till Ekot.

    Grisuppfödarna är pressade, inte minst av importen av billigt kött från utlandet, och många har lagt av. Det gör att tillgången på svensk skinka har minskat.

    Men köttbranschen talar nog i egen sak, och larmar, precis som förra året. Det fyller nog två funktioner, att öka efterfrågan på svenskt kött och driva upp priserna. Jag har svårt att tänka mig att vi blir utan skinka, importen kommer nog att täcka resterande behov. Däremot kan jag få svårt att hitta den okokta skinka jag vill ha. Den färdigkokta smakar inte lika bra som den jag gör själv.

    Andra bloggar om: , ,

  • Att kortköpen är en kassako för bankerna har jag konstaterat tidigare. Nu kommer DN med nya siffror; förutom kortavgifterna betalar vi sju miljarder för kortköpen.

    Det handlar om de avgifter som bankerna tar ut av handeln för kortköpen. Dessa avgifter ser vi inte på kvittot, men de läggs naturligtvis på priserna, oavsett om du betalar med kort eller inte.

    De nya siffrorna kommer i en rapport från Handelns Utredningsinstitut (HUI), som ännu inte verkar vara publicerad på deras webbplats. Svensk handel har länge kämpat för att förmå bankerna att sänka den serviceavgift som bankerna tar ut på varje kortköp.

    De totala kostnaderna för kortbetalningarna är 7 miljarder per år, eller 1500 kronor per hushåll, enligt HUI:s rapport. Handeln tycker att det är för mycket, särskilt med tanke på att ny teknik gjort hanteringen billigare, skriver DN.

    – Bankerna tar ut minst en miljard i övervinst, varje år, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel till tidningen.

    Själv vänder jag mig också mot att bankerna tar ut avgifter i båda ändar av köpet. Bankerna tvingar oss att ha betalkort, ändå får vi betala cirka 250 kronor i årsavgift för detta. I dag är det omöjligt att få ett rent uttagskort för bankomaten.

    Andra bloggar om: , , ,

  • I vanlig ordning har Handelns Utredningsinstitut, HUI, utsett årets julklapp. I år anser de att storsäljaren kommer att bli hörlurar. Deras förutsägelse sprids som vanligt via TT i de flesta tidningar.

    Men det finns andra bud. GP har även i år låtit sina läsare rösta på ett antal alternativ, som tidningen valt. Den omröstningen vann surfplattan, precis som förra året.

    I en artikel diskuterar SvD betydelsen av att HUI gör sin profetia. Tidningen har intervjuat Magnus Söderlund, professor i marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm.

    – Konsumenter är giriga efter ledtrådar om vad andra gör. Och eftersom utmärkelsen baseras på vad som redan säljer blir den en sorts social bekräftelse. Den visar vad många andra redan har gjort – och då följer fler efter, säger han till tidningen.

    Profetian ger alltså merförsäljning. Men man kan fundera över dess bestående värde. För tre år sedan var ”spikmattan” årets julklapp. Hur många används i dag? Den fungerar ju inte.

    Men julklappsköparna verkar allt mer avstå från att köpa prylar. Välgörenhet vinner terräng, enligt SvD som refererar en undersökning som SBAB gjort. Nästan varannan, 43 procent, kan tänka sig att ge pengar till välgörenhet i stället för att shoppa julklappar.

    Den tendensen syns även i GP:s egna omröstning. Där placerar sig pengar till välgörenhet på andra plats, efter surfplattan.

    Frågan är också om julhandeln kommer att slå rekord i år igen. Enligt SBAB:s undersökning tänker var fjärde svensk lägga mindre pengar på julklappar i år.

    Uppdatering: Tre av tio planerar att lägga mindre pengar på klappar jämfört med förra året, visar en undersökning som publiceras i DN.

    Andra bloggar om: , ,

  • Allt regnande för inte bara tråkigheter med sig. Välfyllda vattenmagasin gör att elpriserna påverkas nedåt. Samtidigt är kärnkraftsproduktionen bättre än på länge.

    Det har gjort att elpriset är 25 procent lägre än motsvarande tid förra året, skriver Energimarknadsinspektionen i sitt senaste veckobrev, något som också uppmärksammas av TT.

    Vinnarna är de som har elavtal med rörligt pris, kan jag konstatera.

    Andra bloggar om: ,

  • Inför julbakssäsongen kommer nyheten att saffranspriset kan bli lägre i år. Från att för några år sedan ha kostat bortåt 40 kronor för en påse som innehåller ett halvt gram kan vi nu vänta oss priser på 10-15 kronor, berättar TT.

    – Jag har inte hört att det varit så här billigt på länge, säger Ingmar Kroon hos Axfood till TT.

    Å andra sidan brukar det så här års dyka upp lockpriser på saffran, då brukar jag köpa på mig ett litet lager. Saffran går utmärkt att använda till annat än lussekatter, till exempel i en fiskgryta.

    Andra bloggar om: ,

  • Det är kommunerna som har tillsynen över kosttillskott. Det innebär bland annat att ett kosttillskott kan vara förbjudet att sälja i en kommun, men tillåtet i andra. Dessutom har mindre kommuner inte de resurser som behövs för att utöva tillsynen.

    Nyligen förbjöd Läkemedelsverket försäljning av 17 olika kosttillskott med substanser som bedömdes som läkemedel. Stockholms kommun har utfärdat försäljningsförbud för mer än 40 olika kosttillskott som bedömdes som farliga.

    Nu vill Livsmedelsverket att lagstiftningen ska förändras, så att verket i vissa fall ska kunna utfärda försäljningsförbud som gäller i hela landet. Men flera kommuner vill gå ännu längre och låta Livsmedelsverket ta över delar eller hela ansvaret för kontrollen av kosttillskott. Det rapporterar Ekot.

    De flesta kosttillskott som används av de som tränar är dessutom helt onödiga. En allsidig kost är både billigare och bättre.

    Andra bloggar om: , ,

  • Resor 14.11.2012 1 Kommentar

    I morgon, den 15 november, skulle möjligheten att köpa biljett på tågen tas bort, något jag betecknat som SJ:s senaste dumhet. KO funderar på om biljettstoppet är lagligt.

    Men nu verkar det som om SJ delvis har backat, åtminstone delvis. SJ förlänger möjligheten att köpa biljett ombord med kort eller kontanter till den 1 januari 2013. Från och med detta datum blir det möjligt att köpa biljett ombord via SJ:s mobilsajt även efter avgång, uppger DN/TT. Man kan fundera på om det är KO:s förtjänst.

    Hur funktionshindrade och de som inte har mobiltelefon ska göra framgår inte av historien. Jag ser framför mig att en gammal tant blir avkastad från tåget. Hon hade inte mobil och biljettförsäljningen på stationen var nedlagd eller stängd.

    Uppdatering: Småningom kommer Ekot med en egen nyhet och TT i flera tidningar. Enligt TT är det KO:s reaktion som fått SJ att ändra sig.

    Andra bloggar om: , ,

  • :s senaste dumhet, att sluta sälja biljetter på tågen, kan vara olagligt, rapporterar Svt och nyhete refereras också av TT.

    Konsumentverket och Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson hävdar att SJ bryter mot lagen när biljetter inte erbjuds ombord. KO hänvisar till EG-förordningen där det står att personer med funktionshinder eller nedsatt rörlighet bör ges möjlighet att utan extra kostnad köpa biljett ombord på tåget. KO har nu inlett en granskning.

    SJ:s agerande är inte bara korkat gentemot funktionshindrade. Ska det inte vara möjligt att hoppa på tåget i sista stund? Speciellt som SJ inte längre erbjuder biljettförsäljning på sina igenbommade stationer utan personal.

    Hela folkets järnväg, hette det förr. Järnväg för allt färre, borde det heta nu.

    Andra bloggar om: , ,

  • I veckan blev det en stor nyhet när Ica i Råå sålde bisonmedaljonger och vildsvinskarré, där bäst före-datumet passerats för länge sedan. Det var HD som hade fått tipset men genom TT fick nyheten efterklang i många tidningar.

    En miss i hanteringen, kommenterade företrädare för Ica-butiken, och lovade se över sina rutiner.

    Men, tvärt emot vad många tror, är det inte olagligt att sälja kött eller andra produkter där bäst före-datum har passerats, om man talar om det.

    Jag kan inte bedöma om köttet i det här fallet var otjänligt eller dåligt på annat sätt. Men rent allmänt är bäst före-datum satta med god marginal. Själv brukar jag köpa varor till halva priset, när det kritiska datumet närmar sig. Det brukar vara en god affär.

    Tyvärr är det alldeles för många butiker som hellre slänger produkter där datumet närmar sig eller grönsaker med fula fläckar. Det borde vara naturligt att rea ut dem i stället. Det slängs alltför mycket i svenska butiker, något som är helt onödigt och påverkar priset vi får betala!

    Andra bloggar om: ,