Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » februari
  • Elektronikkedjan Expert gör reklam för krediter, utan att ange den effektiva räntan. Därför har nu Konsumentombudsmannen stämt bolaget i Marknadsdomstolen, skriver KO i ett pressmeddelande.

    Det är på affischer på så kallade ”trottoarpratare” som Expert marknadsför krediter i samband med köp av elektronikvaror. Inte någonstans på affischen anges det hur mycket den effektiva räntan uppgår till. I stället finns det en text som säger att, vill man veta mer ska man vända sig till personalen inne i butiken.

    KO menar att detta är en klar överträdelse av konsumentkreditlagen. Där framgår det tydligt att effektiv ränta alltid måste redovisas vid reklam för krediter. KO stödjer sig även på tidigare domar.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Resor, Service 27.02.2009 1 Kommentar

    För ett halvår sedan bloggade jag om Ryanairs förmåga att ta betalt för allting. Då föreslog jag att de skulle ta ut toalettavgift också. Döm om min förvåning när jag läser en TT-Reuters-artikel om att det kan bli verklighet.

    – En sak som vi har tittat på tidigare, och som vi undersöker nu igen, är att kanske montera myntinkast på toalettdörrarna, sade Ryanairs vd Michael O’Leary till BBC.

    Då är det bara på- och avstigningsavgift, start- och landningsavgift och obligatorisk platsbiljett kvar på min lista med förslag!

    Uppdatering: Även Sydsvenskan uppmärksammar Ryanairs intäktsproblem.

    Uppdatering: Även Sydsvenskan uppmärksammar Ryanairs ”initiativ”, och har en länk tillk intervjun.

    Andra bloggar om: , ,

  • Dagens medicin tillhör inte de tidningar jag brukar bevaka i min jakt på konsumentnyheter, men via SvD hittar jag en intressant artikel. Den handlar om storleken på barnskor.

    Nio av tio barnskor som säljs är mindre än vad tillverkaren uppger. Enligt schweiziska forskare kan det leda till att barn får allvarliga skador, rapporterar Dagens Medicin.

    Efter att ha undersökt storleken på skor som skolbarn bär kunde läkarna i Schwiez konstatera att 90 procent av skorna var mindre än den storlek som tillverkaren uppgav.

    Dagens Medicin skriver att 248 skolbarn ingick i studien, 120 flickor och 128 pojkar. Man mätte längden på deras fötter, innermåttet på skor samt vinkeln på deras tår.

    En tredjedel av uteskorna passade perfekt. Över hälften var för små och drygt en tiondel för stora. 60 procent av inneskorna var för små, 10 procent för stora och 28 procent lagom i storlek.

    3,3 procent av barnen kunde bedömdes ha hallux valgus, vilket innebär att deras stortår vinklats fel så att en ömmande bula utvecklats på sidan av foten nedanför stortån.

    Nu anser forskarna att föräldrar bör vara lite mer vaksamma och mäta sina barns fötter – och deras skor – en gång i månaden, åtminstone om barnen har en period då de växer mycket, skriver Dagens medicin.

    Frågan är hur stort problemet egentligen är. Mina barn brukar klaga när de känner att skorna börjar bli för små. Och det händer flera gånger per år, de växer ju i raketfart.

    Andra bloggar om: , ,

  • Antalet företag på tidningen Råd och Röns svarta lista är högre än någonsin, berättar SvD och GP. På bara ett år har siffran stigit från 90 till 123 – och sämst på att följa Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer vid en tvist är företag inom bostadsbranschen. Även flygbranschen utmärker sig.

    Två gånger om året uppdateras tidningen Råd och Röns så kallade svarta lista med alla företag som struntar i ARN:s rekommendationer. Detta sker i februari och augusti.

    Svarta listan uppdaterades för några dagar sedan och i dag står 123 företag med på den, vilket är 33 fler än för ett år sedan. Listan är uppdelad i nio branscher samt en allmän avdelning. Värst är bostadsbranschen med 34 företag där bland annat hantverkare ingår, tätt följt av motor med 31 företag och resor med 22, uppger Göteborgs-Posten.

    – Det finns ingen särskild företeelse som har påverkat ökningen, mer än att det har varit allmänt goda tider och folk har kunnat köpa saker och renovera sina hem. Om marknaden ökar så ökar vanligtvis också risken för tvister, säger Lotty Nordling, ordförande för Allmänna reklamationsnämnden. Hon tillägger att ökningen tycks ha avstannat.

    Hon vill inte peka ut några företag som anmäls oftare än andra.

    – Vi kan dock konstatera att vissa utländska flygbolag som inte följt våra rekommendationer.

    Reseföretaget Ryanair har flera gånger placerat sig på svarta listan – och gör det också den här gången. Även flygbolagen Icelandair, Spaniar, Lufthansa och Alitalia finns med på listan.

    Andra bloggar om: , ,

  • Bokrean kämpar i motvind, berättar TT. Försäljningen de två första dagarna backade med mellan 15 och 35 procent, skriver tidningen Svensk Bokhandel.

    Akademibokhandelns försäljning föll med drygt 15 procent jämfört med föregående år. Motsvarande siffra var för Bokia runt 20 procent och de fristående handlarna i JB-gruppen tappade mellan 20 och 35 procent.

    Även stora varuhuskedjor som Coop, Ica och Åhléns förlorade mellan 10 och 24 procent av försäljningen.

    En förklaring till den dåliga starten för bokrean kan vara att första readagen inföll dagen före löning, enligt TT.

    Men på nätet går rean bra, rapporterar SvD. Adlibris hade 50 000 förhandsbeställningar. Det är nästan en fördubbling jämfört med de första dagarna 2008.

    – Vi är supernöjda, säger vd:n Pär Svärdson.

    I måndags kväll, några timmar före den officiella reastarten, hade sajten 100000 besökare. Som Pär Svärdson uttrycker det: ”en hel svensk stad.”

    Också på konkurrenten Bokus är man nöjd. Där har man haft en ökning på 20-25 procent av förhandsbeställningarna, enligt vd Erik Liedberg. Dessutom är snittsumman på varje order högre än 2008.

    – Mycket av framgången beror nog på att folk vill kunna köpa även rea på ett smidigt sätt. Det är kanske inte alltid så lockande att gå upp mitt i natten eller sticka ut på dagen och stångas med andra kunder, säger Erik Liedberg.

    Även på Bokia.se och Cdon.com har försäljningen tilltagit, enligt SvD.

    Jag hade inte funderat på det, men det verkar onekligen klantigt att lägga reastarten en dag före lön. Ska vi gissa att de tänker på det till nästa år? Men jag tror också på de invändningar jag hade inför reastarten. Rean har blivit urvattnad.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det kommer att bli kraftiga höjningar när Systembolaget presenterar sin nya prislista den 1:a april. Kronans försvagning har gjort både vin och sprit blivit dyrare, säger Systembolagets informationschef Lennart Agén till Ekot.

    – Vi pratar allt i från någon krona upp till 10-15 kronor. Det är beroende av vilken produkt det är. Men det rör sig mellan 5 och 10 procent.

    Systembolaget ser över sina priser två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten. Och sedan i september har dollarn blivit 35 procent dyrare och euron kostar 20 procent mer.

    Men importörerna är inte nöjda med de höjningar som träder i kraft när Systembolagets nya prislista kommer om drygt en månad. Systembolaget har inte tagit hänsyn till den allra senaste tidens kraftiga kronförsvagning, säger Erika Nylander på Sprit- och vinleverantörsföreningen till Ekot.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Många har en ”oöverträffad” favoritdiet som de kan svära på, GI, Atkins och så vidare. Dietkriget har nästan religiösa inslag, och blogginlägg om dieter får alltid många läsare och kommentarer.

    Men nu kanske kriget kan sluta i vapenvila. Alla dieter är lika bra, eller dåliga, berättar DN i en artikel.

    Det kvittar vilken diet du väljer för att gå ner i vikt. Huvudsaken är att du får professionell rådgivning och håller fast vid kosten under lång tid, visar den hittills största bantningsstudien.

    Forskarna skriver i studien, som har publicerats i medicintidskriften The New England Journal of Medicine, att de testade dieterna leder till viktminskning, oavsett mängd kolhydrater, fett och protein. Kosten leder till att man får i sig färre kalorier och det gör att man går ner i vikt.

    – Det är ändå ett misslyckande för dieterna. Deltagarna var välutbildade och hade fått jättebra förutsättningar. Ändå gick de inte ner mer i vikt, säger Martijn Katan, som är professor i hälsovetenskap vid Vrie-universitetet i Amsterdam till DN.

    Det ger mig möjlighet att rasta min gamla käpphäst – det finns bara ett sätt att gå ner i vikt; ät mindre, motionera mer!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Nu är det slut på reapriser på mobilt bredband. Inom en snar framtid väntar prishöjningar från samtliga operatörer. Priserna måste upp för att få en lönsam verksamhet framöver, anser Tre, Telia, Telenor och Tele2, skriver nättidningen it24.

    I Sverige har operatörerna under en längre tid bjudit under varandra i pris för att locka bredbandskunder. Detta har drivit månadskostnaderna långt under en rimlig nivå, vilket har ökat intäkterna, men för operatörerna har det inte varit en lönsam verksamhet.

    Under året har även datatrafiken i mobilnätet ökat lavinartat. Detta innebär för operatörerna högre kostnader och mindre intäkter per megabyte, skriver it24.

    Frågan är hur stora prishöjningarna kommer att bli. Det verkar bli en prismodell där antalet nedladdade megabyte får genomslag.

    Andra bloggar om: ,

  • Läkemedelsverket varnar för det örtbaserade kosttillskottet Fortodol som sålts i Sverige sedan 2004. Medlet har visat sig innehålla läkemedelssubstansen nimesulid och misstänks ligga bakom dödsfall och fall av leversvikt i Sverige och Norge. TT har uppmärksammat larmet och artikeln publiceras i flera tidningar.

    Fortodol uppges hjälpa mot ledbesvär, muskelbesvär och huvudvärk.

    ”De som tar Fortodol ska omedelbart sluta. Om man har symtom som dålig aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, mörk urin eller gulfärgad hud, bör man kontakta sjukvården för att undersöka sin lever”, skriver Barbro Gerdén, läkare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

    Fortodol innehåller, enligt tillverkaren, gurkmeja och aminosyran fenylalanin. Läkemedelsverket hittade nimesulid i två av nio analyserade burkar. I de EU-länder där nimesulid är godkänt rekommenderas maximalt 30 doser. Fortodol har sålts i förpackningar om 100 kapslar.

    Företaget som säljer Fortodol i Sverige är Hela Pharma AB i Falköping, skriver TT.

    Det här visar på problemen med kosttillskott, eller så kallad hälsokost. Den går inte igenom samma rigorösa kontroll som läkemedel. Man vet aldrig vad man får, speciellt inte om man köper via Internet. Så kallad hälsokost är inte alltid så hälsosam som många tror.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det märkliga med en kris som den nuvarande är att den till 99 procent handlar om psykologi. Skulle alla helt plötsligt bestämma sig för att det är högkonjunktur, så skulle det bli högkonjunktur. I nuvarande läge så gäller omvändningen, krisbeteende ger kris. Det kanske är läge för att tvinga alla ekonomer och börsklippare att ta uppåttjack.

    För några dagar senast skrev jag en krönika om krisens framsidor. Det kinesiska skrivtecknet för kris och möjlighet är detsamma. Jag vet fortfarande inte om det är sant, men det är tankeväckande.

    Men det finns ljuspunkter. Hushållen har börjat få tillbaka tron på svensk ekonomi, skriver DN. Det visar Konjunkturinstitutets senaste barometer. Företagen inom detaljhandeln är inte heller lika pessimistiska som tidigare.

    Andelen hushåll som tror på en ljusning framöver har ökat betydligt och mer än en tredjedel tror nu att den svenska ekonomin kommer att förbättras. Däremot har synen på den egna ekonomin inte förändrats och går ut på att de fortfarande är mer pessimistiska än normalt om sin egen ekonomi, skriver DN.

    En bit på vägen mot en bättre konjunktur, alltså. Men vi kan hoppas på att en del tokliberala idéer rensas ut. Den sista tiden har väl klart och tydligt visat att marknaden inte kan sköta allt, inte ens sig själv.

    Andra bloggar om: , , , ,