Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2013 » maj
  • Jag har sagt det förut men säger det igen. Välj elavtal! Annars hamnar du automatiskt i ett så kallat tillsvidare-avtal och får betala onödigt mycket för din el.

    Energimarknadsinspektionens webbplats för prisjämförelser, elpriskollen.se, skriver i ett pressmeddelande att det finns 850 000 hushåll som har tillsvidare-avtal. Tillsammans har de under den gångna vintern betalat 845 miljoner kronor för mycket för sin el. bSiffrorna är ohyggligt stora och uppmärksammas även av TT i en notis.

    Det är enkelt att rätta till ett sådant missförhållande. Du behöver inte ens byta elhandlare eller binda upp dig för längre tid, om du inte vill. Kontakta bara kundtjänsten hos ditt elbolag och meddela att du vill ha ett rörligt avtal. Då får du elen till dagspris.

    Om du vill göra prisjämförelser är elpriskollen.se en utmärkt utgångspunkt. Och undvik de elhandlare som raggar kunder på stan eller i köpcentra, n påskrift där kan du få ångra.

    Riksdagen har gett regeringen i uppdrag att omedelbart avskaffa de dyra tillsvidare-avtalen, men det verkar inte ha hänt något än.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • jordgubbarUnder ett par år har Jordbruksverket genomfört kontroller av var de jordgubbar som säljs har odlats. Det sker efter en rad avslöjanden om att utländska bär packats om och sålts som svenska.

    Kontrollen sker genom en isotopanalys av gubbarna, som avslöjar odlingsplatsen.

    Kontrollerna fortsätter även i år, berättar Ekot.

    – Vi har höga kostnader och det här är ett sätt för oss att kunna konkurrera eftersom konsumenterna är beredda att betala mer för svenska jordgubbar, säger Anders Hagberg, jordgubbsodlare i Edsvalla utanför Karlstad, till SR.

    Andra bloggar om: , ,

  • Utbrottet av hepatit A har sannolikt orsakats av köpta frysta jordgubbar. Det visar Smittskyddsinstitutets utredning, enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket. Saken uppmärksammas också av TT i flera medier.

    Tidigare har verket rekommenderat att vi alltid ska koka alla köpta frysta bär, men nu anses alltså jordgubbar vara huvudmisstänkta. Men verket står fast vid sin tidigare rekommendation.

    Totalt har 44 bekräftade fall rapporterats som kan kopplas till samma hepatit A-stam. 26 från Danmark, 10 från Sverige, 5 från Norge och 3 från Finland.

    – Vi vet ännu inte från vilket land eller från vilken leverantör de smittade bären kommer. Smittskyddsinstitutets studie visar att det är frysta jordgubbar som sannolikt orsakat utbrottet och det stämmer väl överens med vad som rapporterats från de övriga nordiska länderna. Livsmedelsverken i de nordiska länderna fortsätter att spåra smittkällan, säger epidemiolog Margareta Löfdahl vid Smittskyddsinstitutet till TT.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Pensionär_blommaEn granskning som Riksrevisionen har gjort visar att mer än var tredje ålderspensionär som har rätt till bostadstillägg inte får förmånen. Det berättar tidningen Riksdag & Departement och Ekot.

    Det handlar om 140 000 pensionärer. I genomsnitt går de miste om nära 14 000 kronor per person och år. För vissa pensionärer kan tillägget vara upp till cirka 4 000 kronor per månad. Dessutom är det många som har rätt till äldreförsörjningsstöd som går miste om pengarna, enligt R&D.

    Anledningen är, enligt Riksrevisionen, att information saknas, krångligt regelverk och ansökningsförfarande.

    Riksrevisionen tycker att både Regeringen och Pensionsmyndigheten borde ta tag i saken.

    – Jag tycker att det är allvarligt, för systemet klarar inte de intentioner som riksdagen ursprungligen satte upp. Och 140 000 pensionärer som inte söker det här bidraget av olika skäl, det blir ganska mycket pengar, säger riksrevisor Jan Landahl till Ekot.

    Jag kan inte låta bli att dra på munnen. Regeringen brukar skryta med att de förbättrat förmånerna för pensionärerna. Men om pengarna inte når fram kan de knappast skryta.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Det var väl inte direkt oväntat att vissa skulle ta chansen när de självscannade. En del sätter till och med bedrägerier i system.

    Jag har tidigare berättat om ett fall som gick till åtal och betecknades som bedrägeri. Nu kommer fler fall.

    Ett par i Örnsköldsvik har vid minst 30 tillfällen låtit bli att betala för varor för sammanlagt 60 000 kronor, skriver Allhehanda.se och fallet refereras också av Ekot. I det här fallet rubriceras brottet som stöld.

    GP berättar om ett annat fall. Händelsen inträffade vid Torps köpcentrum utanför Uddevalla. En man ertappades på bar gärning, sedan han försökt stjäla matvaror för 6 000 kronor, åter igen genom att bara låtsas scanna dem.

    Jag tror att vi kommer att få se fler fall, finns chansen kommer som sagt några att da den. I bortre ändan är det vi andra kunder som kommer att få betala.

    Andra bloggar om: ,

  • VHS-kasettVHS-formatet är närmast dödförklarat. Men i så fall borde det knappast säljas några VHS-spelare. Men nu vittnar Elgiganten om en oväntad försäljningsframgång för den gamla videotekniken. Under 2012 sålde kedjan nämligen överraskande många enheter av den gamle trotjänaren, berättar PC för Alla.

    – Vi sålde över 3 500 VHS-spelare förra året, det vill säga närmare tio spelare om dagen, helt utan marknadsföring. Det är ganska fantastiskt. Det är inget tvivel om att många svenskar fortfarande har sina gamla vhs-kassetter kvar och att de ogärna gör sig av med dem, säger Magnus Dahg, försäljningschef för Radio/TV på Elgiganten, till tidningen.

    Det är i och för sig ganska enkelt att digitalisera de gamla kassetterna, men det tar tid. Jag vet inte om det är detta, eller om folk drar sig för att komma igång, som gör att vi har så många gamla kassetter kvar. Å andra sidan blir kvaliteten på inspelningarna bara sämre med tiden.

    Andra bloggar om: ,

  • Efter sin tidigare kappvändning verkar nu IT-minister Anna-Karin Hatt nu vara inne på att sätta press på operatörerna för att de ska förbättra täckningen.

    – De problem som konsumenterna upplever gäller inte bara enskilda operatörer eller delar av landet. Det finns ett utbrett missnöje både i glesbygd och tätorter, sade hon på en presskonferens, något som uppmärksammades av DN, R&D och Ekot samt av TT i en rad tidningar.

    -Hittills har operatörerna inte hållit vad de lovat, de har visat upp väldigt generösa och skönmålande täckningskartor som konsumenterna märker inte stämmer med verkligheten, sade ministern till TT.

    Regeringen ger därför Post- och telestyrelsen, PTS, tre uppdrag för att det ska bli bättre. PTS ska utföra stickprovsmätningar av mobiltäckningen i olika delar av landet. Myndigheten ska också inleda ett antal regionala möten runt om i landet med olika intressenter. Det tredje uppdraget blir att samla in information från operatörerna över hur utbyggnaden av deras respektive mobilnät fortskrider, enligt R&D.

    Som av en händelse meddelade Telia Sonera samma dag att de bygger ut sina 3G- och 4G-nät för att öka täckningen och kapaciteten. Näten ska få samma täckning som GSM-nätet. Under 2014 ska 99 procent av befolkningen kunna ha tillgång till 4G.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Konsumentverket och Konsument Europa får återigen in många anmälningar från personer som köpt hälsoprodukter på internet, skriver Konsumentverket (KoV) i ett pressmeddelande.

    Det handlar om erbjudanden om billiga provpaket eller gratis produkter. Risken är stor att du blir lurad.

    Tidigare har varningar utfärdats mot varumärkena Beaudify, Corexin och Green Detox och företagen bakom – Blue Code Ventures, Health C-P och Formezones. Nu gäller det fler varumärken: Vitalife Detox, Slimatrex, Green coffee burn och Clean Detox.

    Problemen för konsumenterna börjar kort efter beställningen när de fastnar i avtal de inte vill ha. Det gör att de tvingas betala stora summor för ett abonnemang de inte ens vet att de har beställt.

    Skojare finns överallt, men tycks vara väl representerade i branscher som säljer hälsoprodukter, läkemedel, kosttillskott, bantningspreparat och liknande på nätet.

    Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Jag försöker ha järnkoll på matbutikernas priser och brukar snoka runt i hyllorna. På sistone har det slagit mig att många ICA-butikers priser på alla hyllvaror i stort sett alltid slutar på 90 öre. Det gäller inte färskvaror som kött, fisk, grönsaker och frukt.

    Jag har alltid med förakt sett på priser som slutar på 90, eller i värsta fall 98 öre. Tror handlaren att vi inte kan genomskåda att det i själva verket handlar om 10 öre mer.

    Om du handlar fyra varor förlorar du 40 öre, på grund av öresavrundningen. Handlar du fem varor tjänar du 40 öre.

    Jag har pratat med flera anställda i butikerna, för att få en förklaring. Jag möts oftast av ett snett leende, och förklaringen att varorna ska verka billigare. Men jag tror inte att kunderna tror att en vara kostar 14 och nånting, vi kan konstatera att den kostar 15 spänn.

    Prissättningen är närmast löjlig. Hallå alla Ica-handlare, vad tror ni att ni åstadkommer, mer än en bedräglig attityd? Ska snikenhet vara Ica-handlarens varumärke?

    Andra bloggar om: ,

  • Enligt ett EU-förslag ska bankerna inte kunna vägra någon att öppna bankkonto, enligt en TT-notis.

    I dag kan det vara svårt för någon som bankerna bedömer ha ”bristande betalningsförmåga” att öppna ett sådant. Här i Sverige kan det till exempel gälla någon som har betalningsanmärkningar.

    De konton som måste erbjudas till alla behöver dock inte vara kopplade till bankkort eller ge någon form av kredit.

    Undantag gäller dessutom för personer som dömts för pengatvätt eller terrorbrott eller som redan har ett konto i samma land, skriver TT.

    Förslaget är bra. Jag har alltid undrat varför personer med betalningsanmärkningar, eller exempelvis hemlösa, inte kan få ha bankkonto.

    Andra bloggar om: , ,