Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2010 » oktober
  • Företaget Waplotto/Euromillions har skickat SMS som uppges komma från Konsumentverket. I SMS:et uppmanas kunder att betala fakturor till Waplotto, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande och SvD har en artikel om händelsen.

    SvD uppger i sin artikel att avsändaren ”kapat” verkets växelnummer. Vad SvD menar med det är oklart, så den uppgiften är jag skeptisk till. I sitt pressmeddelande skriver dock verket att händelsen är polisanmäld, men det tror jag beror på att verket står angivet som avsändare. Möjligtvis finns verkets nummer i sms:et.

    Verket driver sedan tidigare ett ärende mot Waplotto/Euromillions där ofrivilliga ”kunder” har fått fakturor och krav. Verket har tidigare uppmanat dem som anser att de inte beställt något att inte betala, och uppmaningen upprepas i pressmeddelandet.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Nyligen bloggade jag om att livsmedelsindustrin, enligt Livsmedelsföretagens (LI) konjunkturbarometer, skulle behöva höja sina priser med i snitt 4,5 procent. Men bondekooperativa Lantmännen, med varumärken som Kungsörnen, Axa, Start, Gyllenhammars och Kronfågel, vill höja priserna på ett stort antal livsmedel med i snitt tio procent. Det skriver TT som i sin tur hänvisar till Dagens Industri.

    Det verkar vara ett öppningsbud i förhandlingarna med detaljhandeln. Vi får se var det landar, men jag har samma invändning som tidigare. De höga råvarupriserna på framför allt spannmål väntas bli kortvariga.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Torsk2 Jag älskar att äta fisk, och försöker därför handla klokt. Jag vill kunna äta fisk i framtiden också. Därför kollar jag naturligtvis Världsnaturfonden WWF:s Fiskguide, som just kommit med sin sjätte upplaga. Kollat den har också DN och Ekot gjort och TT skriver också om den.

    Den stora nyheten är att det numera är OK att äta torsk från östra östersjön.

    – För den nu gulmarkerade torsken väster om Bornholm uppmanas till försiktighet medan torsk från Kattegatt och Nordsjön fortfarande bör stanna i havet, kommenterar Inger Näslund, marinbiolog och fiskeansvarig på WWF, i organisationens pressmeddelande.

    Odlad norsk lax ska vara spårbar och helst miljömärkt för att vara ok, medan chilensk lax får rött ljus. Men merparten av de övriga fiskarna och skaldjuren är fortsatt gul- eller rödmarkerade. En fisk som flyttas från gult till rött är den odlade asiatiska hajmalen, pangasius. Odlingarna i Vietnam orsakar svåra miljöproblem, sammanfattar TT.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Något som länge förvånat mig är hur obenägna vi är när det gäller att byta bank. De verkar kunna göra som de vill utan att vi byter.

    Men nu verkar det bli en ändring på det. Vi har blivit mer priskänsliga och mer benägna att byta eller att anlita flera banker. Det visar en ny undersökning som konsultbolaget Accenture står bakom och som HD citerar i en krönika. TT har en notis om undersökningen.

    Sex av tio bankchefer anser att kundlojaliteten minskat och priskänsligheten ökat. Accenture talar till och med om ett fundamentalt maktskifte mellan bankerna och deras kunder, skriver HD.

    Det här är bra ur ett kundperspektiv. Vi måste bli tuffare mot bankerna och säga ifrån. De är företag som behöver sina kunder.

    Andra bloggar om: ,

  • Det främlingsfientliga populistpartiet SD har lagt fram sin skuggbudget. Sverige har råd med det mesta om invandringen stoppas, tycks en sammanfattning vara.

    Bland annat begär de att riksdagens utredningstjänst ska beräkna invandringens kostnader, läser jag i DN. Varför bara kostnadssidan, undrar jag, varför ska man inte beräkna intäkterna också.

    Att bara beräkna kostnaderna vore en lika stor falskdeklaration som när Gösta Bohman som Ekonomiminister sammanfattade de svenska statsfinanserna genom att påstå att varje svensk var skyldig utlandet en massa pengar. Han räknade bara skuldsidan och inte tillgångarna. Balansräkningen slutade på plus, något som nationalekonomen Sven Grassman avslöjade på ett för Bohman generande sätt.

    Jag är nämligen fullständigt övertygad om att invandringen ger ett plus för Sverige, rent ekonomiskt. Anledningen är enkel. De flesta som invandrar är i yrkesverksam ålder, och tillför då statsfinanserna pengar. Då bortser jag ändå från vad de kan tillföra i övrigt.

    Vist kostar invandringen pengar, men den tillför ännu mer. Låt därför de främlingsfientliga få en beräkning, men utan falskdeklaration, intäktssidan ska ingå.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Foto: Pawel Flato

    Foto: Pawel Flato

    Vi fick en ny konsumentminister, efter Nyamko Sabuni, som inte har gjort några större avtryck i konsumenthistorien.

    Det blev ännu en folkpartist som fick posten som bisyssla, EU-ministern Birgitta Ohlsson. Å andra sidan ligger EU-frågor närmare konsumentfrågorna än integrations- och jämställdhetsfrågor. EU styr ju en stor del av vår konsumentpolitik.

    Men enligt regeringens webbplats är Integrations- och jämställdhetsdepartementet fortfarande ansvarigt departement. Frågan är om det är rätt.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Avrundningsreglerna – ingen avrundning vid kortköp – fortsätter att ge konsumenterna problem. Jag har tidigare berättat att Apoteket som avrundade även vid kortköp och till slut gjorde en pudel.

    Nu berättar TT att även H&M verkar ha samma problem. Enligt di.se har butikspersonal hos H&M bekräftat att avrundningen vid de aktuella inköpen gjorts medvetet.

    Men enligt H & M:s presstjänst handlar det om ett tekniskt fel i ungefär hälften av butikerna.

    – Självklart ska vi försöka rätta till det, säger H & M:s presschef Jenni Tapper-Hoël till di.se.

    Det kan finnas all anledning att kolla dina kontoutdrag framöver, speciellt när du handlat i mindre butiker.

    Andra bloggar om: , ,

  • Livsmedelsindustrin kommer att vilja få kraftiga prishöjningar när de förhandlar med handeln, förstår jag efter att ha läst enn TT-artikel som även publiceras i en notisversion.

    Inköpskostnaden för råvaror har ökat kraftigt, enligt Livsmedelsföretagens (LI) konjunkturbarometer. Livsmedelsindustrin skulle behöva höja sina priser med i snitt 4,5 procent.

    -På lång sikt är det inte mycket som talar för att vi ska vänja oss vid 2009 års prisnivåer. Sommaren 2008 steg matpriserna med 8 procent i årstakt. Det blir nog inte fullt så dramatiskt nu, men vi får vänja oss vid mer slagiga förändringar framöver, säger Carl Eckerdal, chefekonom på LI, till TT.

    Han pekar bland annat på kraftiga prishöjningar på spannmål. Priset på vete ökade på kort tid med 40 procent. Men pristoppen på spannmål väntas bli kortvarig, enligt Jordbruksverkets bedömning.

    Därför kan man undra hur relevant motiveringen är.

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Att riksbanken skulle höja reporäntan med en kvarts procent var ingen högoddsare, men nyheten publiceras ändå i de flesta tidningar. Däremot kom en annan, inte lika väntad nyhet.

    Riksbanken tror inte längre på en hög takt när det gäller framtida räntehöjningar, den så kallade räntebanan. Det är något som kommenteras i flera tidningar, bland andra SvD och HD.

    Grunden för beskedet är att Riksbanksfullmäktige tror att konjunkturuppgången kan bli långsammare än tidigare väntat.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det vore väl inte tokigt med en rejäl grundinkomst, samtidigt som man skulle kunna ägna sig åt andra jobb. För mig, som lever i frilansbranschen, vore det idealiskt. Det är inte utan att man känner sig smått avundsjuk, när jag läser om till exempel Thomas Bodström, som förutom sitt jobb som riksdagsman kan vara författare, styrelseledamot och ägna sig åt sin juridikfirma. Visserligen fick han välja att lämna riksdagen, för att bosätta sig utomlands av familjeskäl.
    Andra exempel är KD-ledamoten Peter Althin, som också arbetar som advokat.

    Me nu läser jag, i en TT-artikel, att Riksdagens andre vice talman Ulf Holm (MP) ifrågasätter om det ska vara tillåtet att vara riksdagsledamot och samtidigt arbeta med något annat.

    ”Har man ett så starkt behov av att göra annat än att vara riksdagsledamot så bör man ju också ställa sig frågan om man inte bör avsäga sig riksdagsuppdraget”, skriver han i en motion.

    Det är inte utan att jag funderar i samma riktning. Om man har ett mycket välbetalt jobb som riksdagsman borde man nog ägna hela sin kraft på det jobbet.

    Andra bloggar om: , ,