Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » juni
  • När elmätarlagen börjar gälla den 1 juli får alla en räkning som visar på hur mycket man faktiskt har förbrukat, i stället för en uppskattad summa, skriver TT i en artikel.

    – I och med att elföretagen har automatiska mätaravläsningssystem faktureras kunderna efter sin förbrukning, utan att de behöver göra något, säger Anders Richert vid branschorganisationen chef på nätenheten vid Svensk Energi.

    Den största skillnaden blir enligt honom att elräkningarna stiger under vinterhalvåret.

    – Det måste man vara förberedd på. Sjunker temperaturen en månad syns det på nästa räkning eftersom återkopplingen är snabbare. Har man förbrukat mycket så kostar det mycket, säger han till TT.

    Andra bloggar om: , ,

  • Årets midsommar var ovanligt lyckad för Systembolaget. På torsdagen före midsommarafton hade man 1 027 000 kunder – vilket är nytt rekord, uppger SVT:s Rapport enligt en TT-notis.

    Men Lennart Agén, presschef på Systembolaget, tror inte att det beror på att vi dricker mer. Snarare är det den sänkta kronkursen som har fått fler svenskar att köpa sprit hemma.

    En del av ökningen består också av kunder som strömmat till från Danmark, Norge och Finland, skriver TT.

    Andra bloggar om: ,

  • Stora skattehöjningar är att vänta i kommunerna. Nästa år väntas höjningen bli i genomsnitt 20 öre. Men de stora problemen kommer först 2011 och 2012, läser jag på SvD:s ekonomisajt E24.

    Redan nästa år väntas en höjning med i genomsnitt 20 öre.

    – Det räcker för att vi ska ha balans i ekonomin, sa Stefan Ackeby, chefekonom vid SKL, vid ett seminarium i Almedlalen. De stora underskotten kommer 2011 och 2012.

    Totalt räknar han med att det då skulle behövas en skattehöjning på 1 kr på varje intjänad hundralapp.

    – Men det är inte rimligt. Jag tror att det är mer troligt med 45-50 öre. Och de större skattehöjningarna kommer 2011, när valet är överstökat, sa Stefan Ackeby.

    Totalt räknar han med att kommunerna och landstingen behöver skära ner med 3 procent på grund av krisen. Men det kommer att vara stora skillnader mellan olika kommuner och landsting. Många hade överskott under åren 2005-2008, skriver E24.

    Andra bloggar om: ,

  • Svenskan har två journalister som skriver om livsmedelshandel och mat. Dels Mats-Eric Nilsson som sysselsätter sig med att räkna e-nummer utan att ta reda på varför de finns och vad de består av. Dels har de Henrik Ennart som oftast skriver om mat och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Nu har den senare skrivit en läsvärd artikel om kött och hälsa.

    Slutsatsen är att kött är bra mat, men vi äter för mycket kött och bör tänka på hur vi tillagar det. Vår fixering vid grillning under somrarna är kanske inte så lyckad.

    Att vi äter för mycket kött ligger helt i linje med den undersökning som jag bloggade om nyligen. Och vi behöver inte bara grilla kött, det finns mycket annat som är gott efter ett besök på grillen, till exempel fisk.

    Andra bloggar om: , ,

  • Att jag har en skeptisk syn på köpcentra och gallerior är väl knappast någon hemlighet för bloggens läsare. Jag har bloggat om dem flera gånger. Mina argument är framför allt två. Dels medverkar de till utarmningen av stadskärnorna i framför allt mindre städer, dels är de alltför lika och innehåller i stort sett samma större butikskedjor. Enfald ersätter mångfald. Men det går dåligt för köpcentra och gallerior, läser jag i DN.

    Det går sämre för galleriorna än för handeln i stort. Samtidigt fortsätter den snabba nyetablering av köpcentrum.

    – Det blir svårt för alla att överleva, säger Fredrik Polland, affärsutvecklingschef på Upplysningscentralen, UC.

    Försäljningen i landets köpcentrum minskade med 2,4 procent första kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol. Det är betydligt sämre än för detaljhandeln i stort, där försäljningen var närmast oförändrad.0

    Och det ser inte ut att bli bättre de kommande åren – snarare tvärtom.
    Den omfattande utbyggnaden av befintliga och öppnandet av helt nya köpcentrum har lett till en överetablering. När kunderna nu uteblir i lågkonjunkturens riskerar det att leda till konkurser. Det menar Fredrik Polland, affärsutvecklingschef på Upplysningscentralen, UC.

    – Vi har haft en stor etablering av köpcentrum och enskilda butiker, framför allt i storstadsregionerna. När marknaden viker på grund av ändrade konsumtionsmönster blir det svårt för alla att överleva, säger han till DN.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Vänersborgs kommun varnas av KO efter att ha skickat reklam till barn, enligt ett pressmeddelande. DN har en artikel om varningen.

    Reklamen var ett utskick med erbjudande att besöka ett allkonstverk till rabatterat pris. ”Drömerbjudande till Drömläge” löd rubriken och reklambladet hade uppmaningar som Skynda! och Fynda! och ta gärna med dig mamma och pappa också (fast de betalar fullpris), skriver TTela som citeras av DN.

    Kommunen gjorde sig därigenom skyldig till otillbörlig marknadsföring och i föreläggandet från Konsumentombudsmannen förbjuds Vänersborgs kommun att marknadsföra evenemang mot barn, skriver DN.

    KO ser allvarligt på överträdelsen och med tanke på att barn har ett extra högt skyddsvärde väljer KO att förbjuda marknadsföringen. Förbudet är förenat med ett vite på 500 000 kronor, enligt pressmeddelandet.

    Uppdatering: Konsumentombudsmannen förbjuder Vänersborg att rikta köpuppmaningar till barn. Kommunen har godkänt förbudsföreläggandet, läser jag i GP.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Bensinpriset stiger alltid om somrarna när det är många som har semester i världen och kör mer bil. I Sverige är bensinförbrukningen 20-25 procent högre i juni och juli jämfört med i januari, läser jag på SvD:s ekonomisajt E24.

    På fredagen var priset 12:79 kronor per liter för 95-oktanig bensin medan dieseln kostade 12:09 kronor. Förra året toppade bensinen på 14,09 kronor litern i juli medan dieseln som mest kostade 14,99.

    – Jag tror absolut inte att vi kommer upp till 14 kronor i år, om det inte inträffar något oförutsett. Konsumtionen är som högst på sommaren och bensinpriset toppar alltid i juni-juli. Det drivs av att det är driving season i USA och av semestrarna i Europa, säger Fredrik Holmqvist, nordisk prisansvarig på Svenska Shell.

    Han får medhåll av Niclas Lundberg, drivmedelsansvarig på Svenska Statoil.

    – Nej, jag tror inte att priset går upp till 14 kronor. Det skulle kräva att världsmarknadspriset stiger ordentligt eller att dollarn blir ännu dyrare, säger Niclas Lundberg till E24.

    Fan tro’t säger jag. Bensinbolagen hittar säkert på något. Dyr semesterbensin brukar vi få varje sommar.

    Andra bloggar om: ,

  • Engångsgrillar kan vara ett attraktiv alternativ för att grilla på picknicken. Men kvaliteten varierar stort. Förra året var det Sydsvenskan som testade grillar, men artikeln finns inte kvar på tidningens sajt. Nu är det testfakta som genomfört testet och deras artikel finns i flera tidningar.

    Av åtta inköpta grillar var det egentligen bara en som hade en tillräckligt hög och jämn temperatur för annat än korv och tunna grillspett. Åtminstone om flera personer tänkt äta samtidigt, skriver Testfakta
    .
    – Några får upp en okej temperatur på delar av grillen, medan det är dåligt fart på andra delar. Och ett par lyckas hålla en hög temperatur ett tag för att sedan sjunka ganska snabbt. Då är det inte kul att vara grillmästare, säger Joachim Schmid på SP.
    – Sen har vi ett par grillar som mest duger till att värma korv på.

    Testvinnaren Lidl gav en hög värme över hela grillen och höll en medeltemperatur på 145 grader. Därefter var det ett stort hopp ner till fyra grillar med en medeltemperatur kring 100 grader. Klart sämst var Gastro som säljs av Coop och OKQ8. Här låg medeltemperaturen på mycket låga 64 grader och grillen kom aldrig över 130 grader någonstans på gallret, skriver Testfakta.

    Testfakta och tidningarna har tabeller som sammanfattar resultatet. Det är värt att notera att bottennappet Gastro fick dåligt betyg även i Sydsvenskans tidigare test och att billigast var bäst.

    Andra bloggar om: ,

  • Byggfelsförsäkringarna har blivit en regelrätt vinstmaskin för försäkringsbolagen, läser jag i DN. Men snäva villkor och dålig konkurrens innebär ett svagt skydd för kunden – och nu vill Konsumentverket att staten tar över försäkringarna.

    – Inrätta en statlig fond i stället, säger Marie Gremlin, jurist på Konsumentverket.

    Vid byggandet av ett nytt småhus är man enligt lag tvingad att teckna en byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd. Två försäkringsbolag dominerar marknaden: Gar-bo försäkringar och Bostadsgaranti.

    Den största aktören Gar-bo hade enligt Finansinspektionen, FI, en vinst på 46,4 procent mellan år 2000 och 2007. Anmärkningsvärda siffror enligt Erik Elvers som är aktuarie på FI.

    – Har bolag en vinst på 10 procent så kan man börja höja på ögonbrynen, uppemot 50 procent är väldigt mycket, säger han till DN.

    Gar-bo har vid ett flertal tillfällen fått sina försäkringsvillkor ifrågasatta av Konsumentverket och frågan har nu drivits till Marknadsdomstolen.

    – Vi anser att de har begränsat försäkringarna mer än vad de får göra enligt byggfelsförsäkringslagen, säger Marie Gremlin.

    Hon menar också att det är svårt för kunden att se när försäkringen gäller. Situationen är så allvarlig att Konsumentverket vill att staten tar över ansvaret för försäkringarna, skriver DN.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Kommunerna är dåliga på att kontrollera livsmedelsföretag som ligger i den högsta riskklassen, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. Enligt rapporteringen för 2008 fick 15 procent av dessa inget kontrollbesök alls.

    – Vi är starkt kritiska. Konsumenterna ska ha tillgång till säkra livsmedel och verksamheter som ligger i den högsta riskklassen måste därför få minst ett årligt kontrollbesök, säger Peter Brådenmark, chef för Livsmedelsverkets tillsynsavdelning.

    Kommunernas rapportering visar också att många kommuner fortfarande behöver fler inspektörer, skriver verket.

    Jag har ofta undrat varför den här kontrollen ligger på kommunernas bord. Eftersom den syns inte direkt för kommuninnevånarna, i motsats till skola och omsorg, kan kommunerna frestas till besparingar. Dessutom säljer livsmedelsföretagen ofta inte bara i den egna kommunen. Det här är en nationell angelägenhet!

    Andra bloggar om: , , ,