Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Finansmarknad
 • Skandalen kring finansmannen Bernard Madoffs pyramidspels-liknande fond växer. Och nu visar det sig att en halv miljard av nordiska pensionssparares pengar i Nordea kan försvinna, rapporterar Ekot.

  För svenska pensionssparare är det omkring 100 miljoner kronor som riskerar att gå förlorade efter att Bernard Madoffs bluffbolag havererat.

  Det är ännu oklart om de andra svenska bankerna har några exponeringar mot Madoff, men Finansinspektionen diskuterade frågan på måndagsförmiddagen för att se om man ska agera och i så fall på vilket sätt.

  Amerikanen Bernard Madoff satt tidigare i Nasdaqs styrelse och var en etablerad rådgivare, men har sammantaget svindlat bort ungefär 400 miljarder kronor.

  Förenklat var tricket att han använde nya investerares pengar för att ersätta de, som redan fanns i systemet. Fonderna växte, kunderna blev fler och ingen tycks ha misstrott Madoffs affärer, men i själva verket fanns det inga pengar att betala tillbaka till dem som kom sist in.

  Även SvD:s E24 har en artikel om bedrägerierna.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Anfall är bästa försvar. Det konstaterar Jonas Brodd på PPM-doktorn som tycker det är bra köptillfälle i PPM-portföljerna efter den senaste tidens kraftiga börsfall, läser jag i SvD. Även TT har en artikel om spelpengarna.

  Från den 9 december kommer det in nya pengar på svenskarnas PPM-konton. Totalt ska drygt 27 miljarder kronor placeras. Pengarna placeras i de max fem fonder som spararna senast valt. I snitt har varje sparare drygt 5 000 kronor med ett maxbelopp på cirka 9 000 kronor.

  Beloppets storlek bestäms av inkomsten i fjol. Även om PPM-pengarna bara utgör en liten del av den totala pensionen så har också den delen krympt. Den genomsnittliga PPM-fonden har sedan årsskiftet backat med närmare 30 procent, enligt tidningen.

  Jag har egentligen aldrig förstått varför vi ska vara tvungna att spela med en del av våra pensionspengar. Jag har en stark misstanke om att det beror på en nyliberal tanke om att tillföra mer pengar till börsmarknaden. Tillväxt är allt! Men lycka till, går det åt skogen beror det inte på någon annan än dig själv!

  Andra bloggar om: ,

 • Från den 1:a maj har vi flytträtt för våra pensionspengar. Jag har tidigare berättat om vissa kvarstående hinder och avgifter som kan bli höga.

  Nu har DN en serie artiklar om olika aspekter i samband med flytträtten. Bland annat ger de en ”checklista” om vad du bör kontrollera. De berättar också att det bolag som har de högsta avgifterna, Länsförsäkringar, kommer att sänka dem.

  Vi får hoppas att hotet om att vi ska rösta med fötterna gör att bolagen också börjar sänka sina förvaltningsavgifter. Ett tips kan vara att kolla olika kostnader på Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Övervärderade villapriser och en svag börs får priserna på villor att sjunka med fem procent under 2008. Störst blir fallet i Stockholmsregionen, skriver ekonomisajten E24.

  Bolåneinstitutet SBAB tror på en nedgång i villapriserna i spåren av den amerikanska kreditkrisen. Det framgår av en konjunkturprognos.

  – Vänta till slutet på året med att köpa, det säger Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, som gjort analysen.

  Kraftigt stigande bostadspriser de senaste tio åren har lett till en övervärdering av svenska villor med i snitt 10 procent, enligt E24.

  Även DN har en artikel om SBAB:s prognos.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Förtvivlad ”SPARANDE FÖR 30 MILJARDER BORTA” basunerar Dina pengars förstasida ut i bästa kvällstidningsstil, artikeln har visserligen rubriken ” Hushållens fonder mindre värda”. SvD:s ekonomisajt E24 sätter rubriken ” Svenskarna allt fattigare”.

  Det låter som om svenska folket kommer att ställa sig i kö på socialbyråerna, men i själva verket handlar det om skillnaden i värde när fonderna senast stod i topp och i dag. Aktierna i fonderna har minskat i värde.

  Ändå är den sammanlagda fondförmögenheten i aktiefonder 787 miljarder kronor. Värdeminskningen är alltså mindre än 5 procent.

  Andelarna har egentligen inget värde förrän de behöver omsättas i reda pengar. På lång sikt kommer de antagligen både att gå upp, och ner, i värde, flera gånger.

  Vi behöver antagligen inte gråta oss till sömns ikväll. Inte i morgon heller.

  Andra bloggar om: ,

 • Pensionsbolagens värdebesked till pensionsspararna är fortfarande otydliga. Det visar en undersökning av 47 pensionsbolag som Finansinspektionen (FI) gjort.

  Värdebeskeden till spararna har förbättrats något sedan FI:s undersökning förra året. Men ännu saknar bolagen gemensamma försäkringsord för att underlätta förståelsen av värdebeskeden.

  Många bolag specificerar inte avgifterna som pensionsspararna betalar, utan redovisar dem i en klumpsumma. Dessutom är det få bolag som enkelt förklarar vad återbäringen innebär. Bolagen kan bli tydligare med att beskriva den del som inte är garanterad, enligt FI.

  Hela rapporten finns på inspektionens webbplats.

  Andra bloggar om: , ,

 • slantarSvenskens fondsparande kostar miljarder i avgifter. Under tre års tid har den genomsnittliga fondavgiften stigit och allt fler nya och dyrare fonder lanseras, visar en ny undersökning. Den är beställd av AMF Pension Fondförvaltning och DN rapporterar om undersökningen.

  Den genomsnittliga avgiften på aktiefonder låg vid halvårssksiftet på 1,39 procent. Förra året var den 1,35 procent och för tre år sedan 1,32 procent, enligt rapporten.

  Fredrik Nordström, vd för AMF Pension Fondförvaltning, menar att bara en bråkdel av fondens förvaltningskostnad går till själva förvaltningen. En större del går till distributionen och marknadsföringen.

  – Alla som träffar kunden får sin lön betald av avgiften. Därför finns det ett lågt incitament att berätta för kunden att de här dyra fondavgifterna äter upp kundens pengar, menar Fredrik Nordström.

  Han pekar också på att fondförmögenheterna ökat rejält.

  – Det är stora skalfördelar i kapitalförvaltningen som borde komma kunden till del, men så har inte skett, säger han till DN.

  Det är alltså tydligt att de nationalekonomiska grundsatserna om priset som en funktion av utbud och efterfrågan inte gäller här. Med ökat utbud borde priserna sänkas, inte som här, höjas.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • kreditkortTiotusentals kontokortsnummer och flera miljoner kronor har stulits i samband med omfattande dataintrång i svenska betalningssystem. Bankerna och kortföretagen tiger om bedrägeriets omfattning, avslöjar Computer Sweden i en artikel.

  Det handlar om fler än 24 000 kontokortsnummer stulits ur svenska företags kassasystem. Drabbade ersätts i tysthet och utredningen av härvan har belagts med sekretess, skriver tidningen.

  Anledningen till mörkläggningen är att inte belysa den dåliga säkerheten. Men när sådant avslöjas lär inte folks förtroende öka. Det fordras i stället en verklig säkerhetsförbättring, till exempel genom att alla kort förses med datachip och att alla terminaler läser av chipet i stället för magnetremsan.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Jag har tidigare bloggat om bankernas usla inlåningsräntor. Nu kommer beskedet att Konsumenternas bank- och finansbyrå har en sökfunktion där du kan söka de aktuella sparräntorna hos olika bank- och finansföretag. Där kan du också se villkoren för de olika sparformerna.

  Andra bloggar om: , , ,

 • RiksbankschefenRäntan kommer att höjas mer än vad Riksbanken räknade med i sin prognos i februari. Det flaggade riksbankschefen Stefan Ingves upp för vid ett tal i Tylösand, enligt en TT-artikel som publiceras i flera tidningar, bland andra DN, Dina Pengar och Privata affärer.

  Han angav flera orsaker: Lönerörelsen, hög efterfrågan på arbetsmarknaden och ökade huspriser på grund av att fastighetsskatten ska avskaffas.

  Många familjer får nog inrikta sin kosthållning på blodpudding framöver. Men å andra sidan, blodpudding är gott.

  Andra bloggar om: , , ,