Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2008 » oktober
 • SJ tar chansen att locka ungdomar och seniorer under lågkonjunkturen med extra billiga biljetter. Ungdomar mellan 16 och 25 år kan resa för 25 kronor på utvalda avgångar, läser jag i DN.

  Totalt handlar det om 150.000 biljetter som ska kunna köpas extra billigt. Försäljningen startar den 7 november och biljetterna kan köpas på SJ:s hemsida och i bolagets biljettautomater. Köper man biljetterna på andra ställen får man betala 5 kronor extra.

  Personer som är 65 år får betala 65 kronor på utvalda avgångar över hela Sverige.

  Andra bloggar om: , , , , ,

 • Allmänt 31.10.2008 1 Kommentar

  Jodå, jag har sett det också. Julgranar och girlanger, adventsljustakar och glitter – nu är julen här. På flera stora varuhus är julhandeln redan i full gång – och på Ikea i Sundsvall ställde fram man julsakerna redan i september. ”Det är en hårfin gräns när man ska börja”, säger Svensk handel till SvD.se.

  Nästan två månader återstår till julafton – men tecknen på att julen snart är här blir nu allt fler. Och det handlar inte bara om vädret med allt lägre temperaturer – nu har också den svenska julhandeln satt igång.

  På flera varuhus är girlangerna redan uppsatta, adventsljusstakarna framplockade och julprydnadssakerna uppställda på hyllor och bord.

  – Vi plockar fram adventssakerna ungefär en månad innan första advent. Det brukar vi alltid göra, säger Stefan Malmqvist, marknadschef för Åhlensvaruhusen, till SvD.se.

  Det kanske inte är så konstigt att man hinner tröttna på julen, redan innan julafton. Men i år lär handlarna få det tufft, så här i finanskrisens tider. Jag undrar om vi får se några rekordrubriker för handeln i år.

  Andra bloggar om: ,

 • Axfood stoppar försäljningen av Willys och Hemköps Extra stora jordnötter 275 gram. Orsaken är att de kan innehålla otillåtna halter av det cancerframkallande mögelgiftet aflatoxin, berättar TT i flera tidningar.

  Giftet påträffades vid en kontroll som Axfood själva genomförde, skriver företaget i ett pressmeddelande.

  De som redan hunnit köpa jordnötterna – med bäst före-datum 2009-03-21 och batchnummer 394770829m7d4 – uppmanas att lämna tillbaka dem till affären eller ringa Axfoods konsumentkontakt.

  Det är inte första gången aflatoxin hittas i matvaror. Senast var det ris.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Jag brukar sällan göra reklam här på bloggen, men nu kan jag inte låta bli. Åtminstone jag kommer att önska mig en Lindeman-box till jul.

  Naturligtvis handlar det om Hasse och Tage, och alla Lindeman-dialoger. I botten ligger kritik av diverse företeelser i samhället. Alltid elegant och humoristiskt paketerat.

  Sydsvenskan har ett webb-tv-inslag om min julklapp. Jag fimpar med glädje alla andra önskemål!

  Andra bloggar om: ,

 • Allmänt 30.10.2008 1 Kommentar

  Allan Söderberg hann bara åka några hundra meter från däckverkstaden i Karlskoga innan de nya vinterdäcken ramlade av – alla fyra på en gång, berättar TT.

  – Jag åkte på kälke på underredet och stannade mot en kant, säger mannen till Nerikes Allehanda på nätet. Däcken rullade iväg och försvann.

  – Jag gick och letade efter dem, men hittade bara tre, säger Allan Söderberg.

  Bilen togs till verkstad, men enligt bärgningsfirman är bilen färdig för skroten.

  På däckverkstaden säger sig mannen som skruvade fast hjulen vara chockad och har ingen aning om hur alla hjulen kunde släppa, enligt TT.

  Andra bloggar om: ,

 • Kaffegodisföretaget Delicato låg ett tag illa till hos Livsmedelsverket. Sedan en tid tillbaka har Delicato kampanjat på onyttighetstemat och bland annat fått ett guldägg för budskapet ”garanterat fritt från fullkorn”.

  Me nyligen klantade de till det. Livsmedelsverket anser att annonserna med en chokladtårta garnerad med nyckelhål i florsocker och texten ”Nyckelhålsmärkt” är varumärkesintrång. Verket äger nämligen varumärket nyckelhålet. Delicato stoppar sin kampanj – och skickar tårtor till Livsmedelsverket.

  Pudeln tog. Tårtorna som skickades till verket hade texten ”Förlåt”. Det fick till och med verket att skicka ut ett pressmeddelande med rubriken ” Livsmedelsverket tackar för annonsstopp och tårta”.

  Delicato insåg sitt misstag och gjorde en pudel. Livsmedelsverket tog det hela med humor. Slutet gott, allting gott!

  Andra bloggar om: , ,

 • Tidigare i år lovade läsktillverkaren Dr. Pepper gratis läsk till alla amerikaner om Guns n´ Roses ständigt uppskjutna album skulle komma ut 2008. Nu får de dricka upp sina ord, berättar Metro.

  Skivan ”Chinese Democracy” har varit ett skämt inom musikvärlden för att den aldrig släpps. Men nu, 14 år efter den påbörjats, släpps plattan. Den 8 November finns den i butik för den som inte redan hört de läckta spåren på nätet.

  – Vi trodde aldrig att den här dagen skulle komma, men nu när den är här kan jag bara säga: Vi står för läsken, säger vice marknadsdirektören Tony Jacobs enligt MSNBC.

  Den som vill ha en gratis Dr. Pepper får registrera sig på nätet för att få hem en kupong. Om varje amerikan utnyttjar erbjudandet måste man ge bort 168 miljoner liter körsbärsläsk. Det motsvarar en miljon badkar.

  – Om det är en PR-kupp så är den dödsföraktande. Även om det säkert är billigt att tilverka Dr. Pepper så finns det väldigt många amerikaner, säger PR-konsulten Paul Ronge till Metro om Dr. Peppers löfte.

  Andra bloggar om:

 • I regel säger butikerna nej till kunder som vill byta eller klaga om de inte har med sig kassakvittot. Då vet vi ju inte att varan verkligen är såld här, brukar svaret lyda, berättar GP.

  Men nu har en kvinna i Göteborg fått rätt av ARN trots att kvittot saknas och felet upptäcktes först efter tio månader.

  Ärendet gäller en tröja från Redgreen Haugaard Shop på Korsgatan i centrala Göteborg. Kunden, en kvinna från Hisingen, köpte den sommaren 2007 men tog fram och började använda den först våren 2008. Då gick den sönder nästan genast. Enligt kunden var trikåstickningen felaktig.

  Butiken nekade ta emot reklamationen med just det argument som återges ovan. Dessutom ansåg företaget att skadan uppstått genom att tröjan tvättats ihop med något föremål, kanske en dragkedja, som hakat fast i stickningen.

  Nämnden konstaterar att kunden har ett kontoutdrag som visar att hon handlat på Redgreen Haugard Shop den dag hon uppgivit. Butiken förnekar inte att tröjan fanns i deras sortiment eller att priset var det som kunden redovisat. Därmed är det styrkt – även utan kvitto – att tröjan kommer därifrån, fastslår ARN enligt GP.

  Det intressanta med det här ärendet är att man kan få rätt trots att själva kvittot saknas. Men man måste fortfarande kunna göra det troligt, här via kontoutdrag, att man handlat i butiken.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Resor 29.10.2008 2 Kommentarer

  Det danska lågprisbolaget kommer under dagen att begära sig i konkurs och har ställt in alla flygningar. TT och Ekot var först med nyheten som slås upp i de stora tidningarna.

  De resenärer som beställt sina biljetter från Sterlings hemsida får inga pengar tillbaka av bolaget, skriver bolaget på hemsidan.

  ”Det gäller också returresor varför hemresa med annat bolag måste ske på egen bekostnad.”

  Enligt den danska tidningen Ekstrabladet berörs mellan 30.000 och 40.000 kunder av konkursen, skriver DN.

  Sterling uppmanar dem som betalat med kreditkort att vända sig till kortutgivare eller bank för eventuell återbetalning för oanvända biljetter. De som köpt biljetter av Sterling för resa med Norwegian uppmanas ta direktkontakt med det norska bolaget.

  Åter igen visar det ssig alltså fördelaktigt att betala biljetterna med konto- eller bankkort.. Det har jag numera som vana.

  Uppdatering: SAS lovar att försöka hjälpa drabbade resenärer, berättar HD.

  Uppdatering: DN har en artikel om hur drabbade kan få igen sina pengar.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Det nya paketet med Skona kulörtvätt var mycket större än det gamla. Men vikten var densamma. Däremot hade doseringsmängden ökat dramatiskt. Och enligt märkningen på paketets framsida skulle det bara räcka till 24 tvättar, jämfört med 30 innan förändringen, läser jag i GD.

  Hade Ica passat på att göra en fuling samtidigt som man följde lagstiftningen och började sälja ett fosfatfritt tvättmedel?

  – Det beror på att när vi tog bort fosfat blev medlet mer fluffigt. Det tar alltså mer plats, säger Anna Bergström, kvalitetskoordinator på Ica.

  Det bevisas av att båda förpackningarna väger 1,3 kilo. Men att det skulle ha blivit mindre drygt skyller hon på ”tryckfelsnisse”.

  – Ja, faktiskt. Det finns en branschöverenskommelse att man ska ange hur många 4-5-kilostvättar som paketet räcker till. Vi hade räknat på hur många 3-4-kilostvättar det räcker till. Därför var det fel siffra på det gamla paketet, säger hon till GD.

  Tryckfelsnisse? Frågan är hur länge det här har pågått!

  Andra bloggar om: , , ,