Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » E-handel
  • saleDet kan löna sig att låta bli att slå till under mellandagsrean. Priserna är ofta lägre i februari. Det visar en undersökning som prisjämförelsesajten Prisjakt gjort. Undersökningen refereras i en DN-artikel som i sin tur refereras av SvD.

    Prisjakt har jämfört priserna för de 81 produkter som klickats mest på Prisjakts sajt under hösten 2015. Prisjämförelsen har gjorts under slutet av 2014 och början av 2015.

    Drygt hälften av produkterna – 44 stycken – var billigast under mellandagsrean. Något fler – 47 stycken – var billigare första veckan i februari, skriver DN.

    – Vad undersökningen visar är att man statistiskt hittar de mest populära produkterna billigare under februari, säger Magnus Bengtsson, pressansvarig på Prisjakt, till tidningen. Anledningen kan vara att efterfrågan går ner efter årsskiftet och att handeln då fortsätter att pressa priserna, spekulerar han.

    Undersökningen kan naturligtvis inte generaliseras. Den handlar om ett fåtal varugrupper som redovisas av Prisjakt. Det är bland annat mobiltelefoner, surfplattor, hörlurar, datorspel, ett par fritidsskor, en foundation, en ryggsäck och en rad andra varutyper.

    Andra bloggar om: , ,

  • I ett pressmeddelande varnar Elsäkerhetsverket för att elprodukter kan vara farliga och inte uppfyller de krav som ställs i Sverige och inom EU. Varningen uppmärksammas även av GP.

    När verket gjorde en marknadskontroll som bland annat gällde USB-laddare och på LED-belysning som sålts via internet var resultatet nedslående. LED-lamporna hade bristande eller inget skydd mot spänningsförande delar och var försedda med falsk CE-märkning. USB-laddaren uppfyllde inte något av de krav som Sverige och EU ställer när det gäller elektromagnetiska störningar, enligt pressmeddelandet.

    Verket konstaterar att det inte finns några restriktioner när det gäller att föra in osäkra produkter i Sverige och vill understryka allvaret i frågan. EU-kommissionen borde ta ett krafttag mot problemet genom de internationella kontakter som finns.

    – I väntan på bättre lagstiftning behövs en större medvetenhet hos konsumenterna om de risker som finns med att köpa elektriska produkter via internet, säger Elisabet Falemo, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket, i pressmeddelandet.

    Det gäller alltså att se upp!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Under årets fem första månader anmäldes 10355 nätbedrägerier till polisen. Jämfört med samma period förra året är det en ökning med 37 procent. Det berättar DN som stödjer sig på statistik från BRÅ.

    En del av ökningen kan nog bero på ökad anmälningsbenägenhet. Å andra sidan finns antagligen ett stort mörkertal, det är pinsamt att ha blivit lurad. Men bedragarna har också blivit duktigare.

    – Man har utvecklat tekniken. Sedan blir man mer sofistikerad med att dölja källan och penningströmmen. Men grunderna är samma där man lurar folk med goda erbjudanden om snabb affär och bra pris, säger Anders Ahlqvist, kommissarie på IT-brottssektionen vid Rikskriminalpolisen, till DN.

    Enligt artikeln är också en förklaring att den organiserade brottsligheten har etablerat sig på nätet.

    – Folk som sysslat med vålds- och narkotikabrott tidigare har börjat med det här nu i stället. Man tjänar lika mycket pengar, slipper slå någon på käften och brottet har ett maxstraff på två år i fängelse, säger Anders Ahlqvist till tidningen.

    Skojare finns överallt, men är speciellt vanliga på sociala medier som Facebook och på säljsajter som Blocket och Ebay.

    Sunt förnuft räcker långt när det gäller att undvika bedrägerier. Lämna aldrig ifrån dig personliga uppgifter som kontonummer och lösenord. Är ett erbjudande för bra för att vara sant gäller det att dra öronen åt sig.

    Ekot refererar DN:s artikel.

    Konsumentverket har en hel del information när det gäller handel på Internet, e-haandel inom EU och utanför EU. Dessa sidor innehåller dessutom ett antal nyttiga länkar.

    Andra bloggar om: , , , , , ,

  • Barn_datorEnligt Marknadsdomstolen är det tillåtet att låta barn ingå avtal utan att föräldrarna ges möjlighet att samtycka. Det visar en ny, i mitt tycke märklig, dom i Marknadsdomstolen (MD).

    Det var KO som hade dragit huvudmannen för lekportalen Habbo, finska Sulake, inför MD. KO menade att det är orimligt att barn kan lockas in i en dyr lek utan att föräldrarna ens informeras.

    Habbo är ett ”virtuellt hotell” på Internet där barn leker med varandra genom Habbo-figurer. Hotellet har rum som användarna kan inreda med virtuella möbler eller adoptera ett virtuellt husdjur. Att registrera sig hos Habbo hotell är gratis, men för att skaffa inredning och husdjur måste man betala med så kallade Habbomynt, som kan köpas för riktiga pengar med hjälp av fasta telefoner, mobiltelefoner och olika kort.

    KO menade att Sulake måste ge föräldrar en rimlig chans att på något sätt och vid något tillfälle samtycka till barnens köp. Målet handlade i grund och botten om att pröva bolagets behov av snabba affärer mot barnfamiljers trygghet och föräldrars rätt till kontroll över vad deras barn gör på nätet, skriver KoV i ett pressmeddelande.

    Maxgränsen för vad ett barn kan shopppa för ligger på 750 kronor i månaden, vilket Habbo menar ”motsvarar den köpkraft användarna har”. Habbo har en undre åldersgräns på 12 år.

    Marknadsdomstolen går dock helt emot KOs linje. Det strider varken mot den aktuella lagen föräldrabalken eller mot internationell marknadsföringspraxis att låta barn köpa webbtjänster på egen hand, skriver Computer Sweden i en artikel med anledning av domen.

    – Domen innebär att tveksamma affärsmetoder prioriteras på bekostnad av barns och föräldrars trygghet. Skyddet för barn och föräldrar fungerar uppenbarligen inte, säger Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson i en kommentar.

    Jag förstår inte hur MD resonerar. Det är trots allt, enligt lag, så att barn under 18 år inte kan ingå avtal eller köpa något utan förälders samtycke. KoV har tagit emot många klagomål där föräldrar fått en obehaglig, och dyr, överraskning. Måste lagstiftningen förtydligas för att täcka liknande fall?

    Andra bloggar om: , , , , , , ,

  • Konsumentverket och Konsument Europa får återigen in många anmälningar från personer som köpt hälsoprodukter på internet, skriver Konsumentverket (KoV) i ett pressmeddelande.

    Det handlar om erbjudanden om billiga provpaket eller gratis produkter. Risken är stor att du blir lurad.

    Tidigare har varningar utfärdats mot varumärkena Beaudify, Corexin och Green Detox och företagen bakom – Blue Code Ventures, Health C-P och Formezones. Nu gäller det fler varumärken: Vitalife Detox, Slimatrex, Green coffee burn och Clean Detox.

    Problemen för konsumenterna börjar kort efter beställningen när de fastnar i avtal de inte vill ha. Det gör att de tvingas betala stora summor för ett abonnemang de inte ens vet att de har beställt.

    Skojare finns överallt, men tycks vara väl representerade i branscher som säljer hälsoprodukter, läkemedel, kosttillskott, bantningspreparat och liknande på nätet.

    Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

  • Nya gemensamma EU-regler ska ge konsumenter bättre skydd vid e-handel. Bland annat ska alla länder inrätta en klagoinstans liknande Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och klagomål ska också kunna anmälas via en gemensam webbplats.

    – Vi handlar mer via nätet och vi handlar mer via andra länder. Det här ger också ett bättre konsumentskydd på nätet, enklare och smidigare, säger konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) till Ekot, som berättar om de nya reglerna..

    Jag betraktar det här som ett framsteg, åtminstone när det gäller e-handel inom EU. Vid handel med övriga länder kvarstår problemen, det kan vara oerhört svårt att klaga och få rättelse. Vad man kan göra åt det återstår att se.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Vi handlar allt mer via nätet och i takt med ökningen ökar också antalet ärenden hos Konsumentverket, berättar Ekot.

    För avdelningen Konsument Europa, som hanterar ärenden där säljaren befinner sig utanför Sverige, är ökningen stark. År 2009 fick avdelningen in 829 ärenden, år 2012 var antalet 2059.

    – Den stora ökningen under 2012 har varit att man hamnat i ett abonnemang eller liknande där man inte har lyckats häva köpet, säger Erik Mattsson, juridisk rådgivare på Konsument Europa, till Ekot.

    Dessa företag raggar kunder på sociala medier. Han råder till försiktighet vid internetköp om man inte känner till företag sedan tidigare, framförallt om de finns i utlandet.

    – Är det ett oseriöst bolag, så kan vi inte assistera, för de är inte beredda att följa lagstiftningen, säger Erik Mattsson till Ekot.

    Det går att söka på utländska e-handlare via en webbtjänst hos Konsument Europa. De har också en checklista för e-handel.

    Glöm inte den främsta regeln: Är det för bra för att vara sant – avstå!

    Andra bloggar om: , ,

  • Det har varit mycket prat om färdiga matkassar och allt fler aktörer erbjuder sådana, direkt hem. Men en ny undersökning visar att de färdiga kassarna inte är så populära som man kan tro och de flesta kunder som provat kommer inte tillbaka, skriver nättidningen Market i en artikel som jag hittar via DN.

    Näthandel med dagligvaror har fortfarande en blygsam marknadsandel, cirka fem procent. Bara sex procent av deltagarna i undersökningen har köpt en matkasse på nätet med färdigt recept.

    De som ändå handlat är därtill mycket otrogna. Bara en av tre återkommer som kund efter sitt första köp. Hälften hoppar av Matkasse-trenden med hänvisning till att sådana inköp är för dyra och tidskrävande.

    Vad som enligt kunderna i undersökningen krävs för mera återkommande köp är i första hand lägre priser, därefter bättre leveranstider, säkrare kvalitetsgarantier, ett större mått av tidsbesparing och därtill bättre garantier för att sortimentet håller fast, skriver Market.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Vill man köpa en vinterjacka av känt märke gäller det att se upp, åtminstone om man köper den på nätet. Dåliga kopior av kända märken, som Fjällräven, är mycket vanliga, varnar TT.

    – Det är en enorm bluffindustri, säger IT-experten Peter Forsman, som kartlagt sajterna och hittat hundratals som vänder sig till svenska konsumenter.

    Det är nog säkrast att handla i en vanlig affär, då vet man (oftast) vad man får.

    Andra bloggar om:

  • Konsumentverket har granskat totalt 713 webbsidor på den svenska marknaden. Syftet med granskningen har varit att undersöka hur företagen följer informationskraven i e-handelslagen, skriver verket i ett pressmeddelande.

    Resultatet av granskningen är nedslående. Endast 32 procent av företagen följer helt informationskraven i e-handelslagen. Vanligast är att inte organisationsnummer anges.

    Enligt lagen ska det alltid finnas tydlig information som gör det möjligt för konsumenten att komma i kontakt med företaget som driver sidan. Dit hör bolagets namn, adress och e-postadress, samt organisationsnummer om bolaget har ett sådant. Informationen ska inte bara finnas någonstans på webbsidan utan ska dessutom vara enkel att hitta, skriver KoV.

    Andra bloggar om: , ,