Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2013 » december
  • Nyligen köpte jag en stor, färsk, kyckling. Den kallades gårdskyckling och varumärket var Kronfågel. Kycklingen vägde ungefär två kilo och såldes i ett tråg som var stort som ett A4-ark.

    Jag kan visserligen laga mat, inklusive kyckling, men ville ändå läsa innehållsdeklarationen och tillagningsanvisningen. Men det var inte lätt. Efter letande hittade jag en liten etikett på förpackningens undersida.

    På hälften av etiketten återfanns tillagningsanvisning samt innehålls- och näringsdeklaration. Men texten var så liten att jag, som ser halvtaskigt, inte kunde läsa den. Att texten delvis var utplånad gjorde inte saken bättre. Etikettens text var antagligen utskriven på en bläckstråleskrivare och hade inte klarat påfrestningarna under resan till butiken.

    Då gick jag in på Kronfågels webbplats. Men det var inte lätt att hitta någon tillagningsanvisning. Genom att söka på Gårdskyckling och tillagning fick jag ett antal recept, men hela tiden rekommenderades jag att först tillaga kycklingen enligt anvisningen. Efter en hel del letande, med stigande irritation, hittade jag till slut en tillagningsanvisning.

    Man kan undra varför Kronfågel tycker att vi ska nöja oss med en liten etikett med minimal textstorlek. På undersidan finns ju plats för en etikett som kunde vara nästan lika stor som förpackningen. Då kunde man dessutom kosta på sig en textstorlek som även passar den som ser lite sämre. Dessutom kunde man göra tillagningsanvisningen lätt att hitta på webbplatsen.

    Uselt av Kronfågel, man kan undra om de har något att dölja?

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Det är små skillnader i kundnöjdhet mellan de olika dagligvarukedjorna i årets mätning från Svenskt kvalitetsindex, SKI. Skillnader visar sig dock när det gäller upplevd varukvalitet, med City Gross i topp medan Lidl får betydligt lägre betyg.

    Årets klättrare är Lidl där kunderna upplever en förbättrad servicekvalitet.

    Det är skillnad mellan stora och små butiker. Coop forum får högre betyg än Coop Konsum och detsamma gäller för Ica Maxi jämfört med Ica Supermarket.

    Hög lojalitet Det är intressant att lojaliteten till sin dagligvarubutik är hög. Även Lidl får relativt höga betyg på just lojalitet. Det är ett tecken på att kunderna i stor utsträckning gör väldigt medvetna val, skriver SKI.

    Jag vet inte om jag kan hålla med om det sista. Alla butiker är inte bra på allt. Själv handlar jag ost i en butik som är duktig på det, och ofta håller bra priser. Jag går till en annan butik när jag ska handla kött, där vet jag att jag kan få tag på andra köttbitar än de vanligaste och kan beställa mer udda detaljer. Medvetna kunder, tycker jag, skulle i större utsträckning vara otrogna.

    SKI-undersökningen uppmärksammas även av TT.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • Banker kan vägra en person att öppna ett bankkonto, utan motivering. Inom EU beräknas 25 miljoner personer sakna bankkonto trots att de skulle vilja ha ett och problemet existerar även i Sverige. Jag har tidigare berättat om ett EU-förslag för att rätta till problemet.

    Nu har förslaget klubbats i EU-parlamentet, läser jag i DN. Alla europeiska konsumenter ska ha rätt att öppna och använda ett grundläggande bankkonto som täcker de vanligaste vardagstjänsterna. Bankerna ska bara kunna säga nej om de misstänker att kontot ska användas till kriminella aktiviteter, enligt DN.

    Som vanligt tar det tid i EU-byråkratin, det lär dröja innan förslaget blir gällande. Förslaget går nu vidare för diskussion med rådet och kommissionen. Vi får väl hoppas att behandlingen inte tar alltför lång tid, att sakna bankkonto innebär ett oerhört handikapp.

    Andra bloggar om: , ,

  • Nyligen meddelade Livsmedelsverket att vi inte längre behövde koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten. Inga nya fall kopplade till utbrottet av hepatit hade rapporterats de senaste tre månaderna. Sannolikheten bedömdes vara mycket liten för att det fortfarande finns jordgubbar med hepatit A-virus i handeln, enligt verket, något som också blev en TT-notis.

    Men den bedömningen slog tydligen fel. Ica meddelar att de återkallar frysta jordgubbar av märkena ICA Basic och ICA, samt ICA Basic bärmix. Återkallelsen görs efter indikation om att jordgubbarna kan ha orsakat ett fall av Hepatit A. De aktuella produkterna har ursprung i Marocko och åtgärden gäller samtliga bäst-före-datum, skriver Ica i sitt pressmeddelande som i vanlig ordning även vidarebefordras av TT.

    Frågan är om hepatit-utbrottet verkligen är över.

    Andra bloggar om: , , , , ,

  • taxifilAtt det finns skojare som tar ut skyhöga priser för taxiresor är något som jag tidigare tagit upp. Det drabbar ofta turister som inte är medvetna om fenomenet.

    Att ta ut vilka priser som helst är konstigt nog helt tillåtet. Det hänger ihop med den avreglering av taximarknaden som skedde 1990. I sin sedvanliga övertro på marknadens välsignelser släppte politikerna då prissättningen helt fri. Det skulle leda till lägre priser, sa de.

    Men den fria prissättningen har inneburit att Sverige fått dåligt rykte i utlandet, när turister exempelvis fått betala tusentals kronor för en resa mellan Stockholm och Arlanda. Det har till exempel lett till en varning från BBC, berättar Svt:s regionalprogram ABC. Inslaget uppmärksammas även av TT.

    De svenska taxipriserna kan ge landet dåligt rykte som turistnation.

    – De flesta reportage om Stockholm som visas i Europa brukar visa Stockholm som ett fantastiskt och välordnat ställe. Detta är en negativ sak, och händer det många andra negativa saker kan det här bli en negativ spiral, säger Peter Lindqvist, vd på Stockholm Visitors Board, till ABC.

    Det finns absolut ingen anledning till att låta skojarna hållas. Sätt ett pristak – nu!

    Andra bloggar om: , , , ,

  • tjockisarEn sak som länge har fascinerat mig är alla dessa dieter som i sin propaganda verkar vara rena religioner men i botten vilar mer på tyckande än på fakta. Dessutom verkar anhängare till en viss diet vara frälsta; vi har rätt, alla andra har fel.

    Olika modedieter dyker upp med ojämna mellanrum. De kan ha namn som 5:2-metoden, LCHF, GI-metoden, Atkins, Stenålders- eller Medelhavskost. De bygger på mer eller mindre obskyra resonemang, ofta helt utan vetenskaplig grund, som styrks av personliga vittnesmål i kvällstidningar.

    Jag har länge funderat kring fenomenet, men ett inlägg på DN debatt från professor Stephan Rössner, känd överviktsexpert, får mig att ta upp saken.

    Vi måste ta en paus i den meningslösa kostdebatten. Svenskarna har en olycklig benägenhet att hoppa på varje ny kosttrend, skriver han blad annat och konstaterar att samma tendens inte finns i andra länder.

    Hans kärnpunkt är att det egentligen inte spelar någon roll vilka kostråd vi följer, eftersom följsamheten är låg. Han sammanfattar med att konstatera att vi är tillbaka på ruta ett: ät mindre, spring mer.

    Själv har jag sedan länge tröttnat på diet-tjafset och har tidigare sammanfattat hans slutsats med andra ord – det finns bara ett sätt att gå ner i vikt; ät mindre, motionera mer!

    Andra bloggar om: , , , , , , , ,

  • Många kommer att skuldsätta sig för att klara julklapparna. Det visar en undersökning som låneförmedlaren Advisa beställt från undersökningsföretaget ISS. Var tredje person i undersökningen uppger sig i år vara redo att handla julklappar på avbetalning och var femte är redo att gå till banken för att ta lån till julklappar. Det rapporterar både SvD och DN utifrån undersökningen.

    Det är numera vanligt att olika avbetalningsplaner marknadsförs som räntefria. Men det kan bli dyrt, som jag tidigare berättat. Även DN tar upp samma tema. Avbetalningsplanerna kan, trots att de är räntefria, innehålla både uppläggningsavgifter och aviavgifter.

    En julklapp som exempelvis kostar 2 000 kronor kan genom avbetalningsplan på 12 månader i slutändan kosta drygt 2 700 kronor om uppläggningsavgiften ligger på 395 kronor och aviavgiften är 29 kronor per avi. Detta trots att avbetalningen är räntefri, exemplifierar DN.

    Det gäller alltså att se upp, räntefritt är inte kostnadsfritt. Det bästa är nog att handla för pengar man redan har.

    Andra bloggar om: , , , , , ,