Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2012 » mars
  • Coop uppmanar alla kunder som köpt halogenlampor av varumärket Tero att lämna tillbaka lamporna till butik. Lamporna har visat sig kunna explodera, skriver Coop i ett pressmeddelande. Varningen vidarebefordras av TT i flera tidningar.

    Säkerhetsrisken gäller samtliga modeller, totalt tio artiklar, av halogenlampor under varumärket Tero, enligt Coop.

    Halogenlampor är en sorts lågenergilampa. Det får mig åter igen att fundera över om inte EU-beslutet att förbjuda den traditionella glödlampan var förhastat. Marknaden för ersättningar var inte mogen, det har varit problem med många typer av ersättningsprodukter, kvicksilver i vissa typer, störningar från lcd-lampor, med mera.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Att bäst-föredatum på livsmedel är snålt satt är ingen hemlighet. Själv brukar jag fynda varor till halva priset när varorna närmar sig datumet, det är jag inte ett dugg rädd för.

    Bäst-föredatum är lite godtyckligt satt, det utgår från att varorna har förvarats under ganska dåliga förhållanden. Det gör att många varor slängs i onödan, matsvinnet ökar.

    Nu berättar DN om en norsk uppfinning som kan ge en mer rättvisande hållbarhetstid. En termometer som appliceras på förpackningen ger en bättre indikation om hur varan försämras.

    – Det är en blå stapel som rör sig åt höger och räknar ned hur många dagar hållbarhet som återstår för produkten, säger Christian Salbu Aasland, som har lett arbete för att ta fram produkten vid universitetet i Ås, till NRK.

    Till skillnad från bäst före-datum, som bara utgår från hur gammal en produkt är, anpassar sig ”termometern” utifrån vilka yttre förutsättningar varan utsätts för, skriver DN.

    Det kanske är ett bra sätt att minska matsvinnet, men kanske minskar mina möjligheter att göra matfynd.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det blir billigare att använda el, visar den senaste veckorapporten från Energimarknadsinspektionen (EI).

    Att priserna faller beror på att fyllnadsgraden i de nordiska vattenmagasinen är bättre än normalt och att väderprognoserna för den närmaste tiden tyder på mer nederbörd och mildare väder än normalt. Dessutom minskar förbrukningen på grund av den ekonomiska instabiliteten i världsekonomin. Men problemen med driften i svenska kärnkraftverk, med framskjutna återstartsdatum för Ringhals 2 och Oskarshamn 1, medför att prissignalerna till marknaden är blandade, skriver EI i sitt pressmeddelande.

    Det ser ut som om ingen får den elprischock som förekom förra året, men jag kan fortfarande inte begripa varför kärnkraften ger så stora problem

    Andra bloggar om: , ,

  • Själv brukar jag varje sensommar köpa lingon och koka sylt för årets behov. Men senast hann jag inte med det, visserligen finns lite kvar från förra året, men jag lär nog få köpa färdig.

    Därför läser jag med intresse Ica-kurirens smaktest av lingonsylt. Men jag blir lite konfunderad, det visar sig för en gångs skull att dyrast är bäst.

    Vinnare i smaktestet var sylten från Torfolk Gård, men flera konkurrerande märken placerade sig snäppet under. Sämst var sylte under varumärket Ica.

    Läs hela testet på Ica-kuriren, länk ovan.

    Andra bloggar om: ,

  • Vi har flera gånger sett Anders Borg rikta kritik mot bankerna, för höga räntegap, höga bonusar och annat. Men det verkar som om han bara säger vad han tror att folk vill höra. Det är mycket prat och lite verkstad.

    Jag är fullständigt övertygad om att Borg har de verktyg som behövs för att sätta en verklig press på bankerna, om han skulle vilja. Det kan handla om beskattning, avgifter och annat. Allt för att sätta kraft bakom orden. Precis som när det gäller kampen mot kriminella nätverk gäller det att slå till där det känns mest – pengar. Minskade bonusar och aktieutdelningar ger resultat.

    Så länge finansministern bara pratar kan vi inte ta honom på allvar. Utan verkstad är han bara en populist.

    Andra bloggar om: , ,

  • Den senaste tiden har jag sett åtskilliga klagomål på dålig postservice, framför allt i glesbygd. Men problemet gäller även i storstäder som Stockholm.

    Det senaste exemplet gäller Stockholms södra förorter. SvD:s ekonomisajt E24 har gjort ett test efter kontakt med en drabbad. Varje dag undert en veckas tid skickades ett brev till honom.

    Resultatet var att de flesta breven inte kom fram dagen efter. Det kunde dröja fyra dagar innan brev kom fram. Posten skyller förseningarna på högt sjukläge bland brevbärarna i området.

    Jag har tidigare uppmärksammat att förseningar hos posten kan innebära juridiska problem. I första hand måste posten förbättra sin service, men olika regelverk måste också anpassas till att det ibland förekommer förseningar. I dag är de väldigt strikta på den punkten.

    Andra bloggar om: , ,

  • Att konsumera en portion rött kött om dagen ökar risken för tidig död i hjärt- kärlsjukdom eller cancer. Det visar en långtidsstudie av 121 000 personer, berättar TT i en artikel. Extra stor blev risken om köttet var processat, som i korv och bacon.

    Ett snitt av en portion rött kött per dag höjde risken att dö i hjärt-kärlsjukdom eller cancer med mellan 13 och 25 procent. Ersattes hälften aav portionerna med annat, som fisk, fågel och grönsaker, halverades risken, enligt studien.

    Man kan inte behandla den här typen av studier som absolut sanning. Det finns flera felkällor, bland annat kan det vara svårt att veta vad de studerade personerna verkligen åt. Men det är nog klart att hög konsumtion av rött kött höjer risken för hjärt-kärlsjukdom och cancer.

    Andra bloggar om: ,

  • Villaägarna konstaterar att svensk el är dyrast i Norden. Billigast el hittar man i Finland och prisskillnaden beror på skatter och avgifter, konstaterar organisationen i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av TT.

    – Prisskillnaderna är stora. En svensk småhusägare får betala 35 öre mer per kWh än en finländsk, vilket blir över 7 000 kronor om året vid en årlig användning om 20 000 kWh, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund i pressmeddelandet.

    Den största delen av prisskillnaden beror på elskatten. I Sverige betalar hushållskunder 29 öre per kWh i skatt, medan Finland har ungefär en tredjedel så hög elskatt, skriver Villaägarna.

    Andra bloggar om: ,

  • När den nya Konsumentkreditlagen trädde i kraft vid förra årsskiftet fick Konsumentverket tillsammans med Finansinspektionen tillsynsansvaret. Nu använder KoV för första gången sina nya muskler och varnar fem snabblåneföretag för bristande kreditprövning, berättar Svt. Deras avslöjande har uppmärksammats av TT i flera tidningar och Ekot samt i en GP-artikel.

    En varning som inte följs kan innebära förbud för fortsatt verksamhet. De företag som varnats är:

    Adacta Investment Group, med varumärkena Pengos och Smskontakter
    Risicum Capital AB, som driver sin verksamhet under varumärket OK Money.
    Meddelandelån Sverige AB.
    Nano Invest & Finans AB.
    Ferratum Sweden AB.

    Det är ingen hemlighet att jag anser att snabb- och sms-lån är en modern form av ocker. Därför hoppas jag att branschen dör, förhoppningsvis genom att kunderna uteblir.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Sedan 15 genomför Medieakademin en årlig undersökning, Förtroendebarometern, som ska visa vilket förtroende vi har för media, företag, myndigheter och politiker. De olika kategorierna är inte heltäckande, utan representeras av ett urval.

    Undersökningen uppmärksammas också i media. Exempelvis har SvD en allmän artikel om undersökningen, medan facktidningen Journalisten inriktar sig på medias förtroende.

    Högst förtroende bland alla kategorier har public service, SR har högt förtroende bland 78 procent och Svt når upp till 74 procent. Det kan jämföras med morgontidningarna som representeras av DN (50 procent), kommersiella Tv4 (37 procent) och slaskpressen (Aftonbladet, 14 procent).

    Förtroendet för de myndigheter som ska hjälpa oss i ett utsatt läge. Få svenskar litar på Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. Båda harvar i botten av förtroendeligan. Få verkar se kopplingen till statsmakten, Regeringen når 53 procent och Riksdagen 48 procent.

    Andra bloggar om: