Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » april
  • De lockar med gratis ringsignaler och när du intet ont anande tackar ja anmäler du dig också till en betaltjänst. Anmälningarna mot de oseriösa mobilföretagen fortsätter strömma in till Konsumentverket, berättar den här gången DN.

    I mars stängde Etiska rådet för Betalteletjänster, ERB, ner företaget Bell Multimedias verksamhet. ERB fann efter utredning att Bell Multimedia på flera punkter bröt mot de av rådet utgivna etiska reglerna och därmed mot god etik på betalteletjänstområdet.

    Tio anmälningar hann komma in mot Bell Multimedia till Konsumentverket de tre knappa månaderna i år det var verksamt och en snabb google-sökning visar att det finns många fler som känner sig lurade i bloggar och på olika forum. Fortfarande finns flera mobilaktörer kvar på marknaden. Några som nämns på ERB:s webbsida är Jamba, Funmobile, M-Quest och R&D Media. Sammanlagt har de under det senaste året fått 51 anmälningar mot sig till Konsumentverket. Jamba leder ligan med 27 stycken, men är baserat utomlands vilket försvårar Konsumentverkets åtgärder, skriver tidningen.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • En 52-årig kvinna i Sundsvall fick ett mejl i somras – Grattis, du har vunnit 2,5 miljoner dollar, berättar TT i en artikel med stor spridning.

    För att få sin vinst mjölkades hon under åtta-nio månader på pengar som hon till största delar lånade av en bank. Till slut hade hon betalat 460 000 kronor för olika utländska konton, koder och annat som vinstbolaget i Nederländerna uppgav att hon behövde för att få sina dollarmiljoner, enligt TT.

    Själv är jag miljardär, vid det här laget. Jag har vunnit miljoner i olika lotterier, och blivit erbjuden att delta olika skojerier, i nigeriabrev. Men är det för bra att vara sant, så är det det!

    Andra bloggar om: ,

  • Konkurrensverket gjorde en oanmäld platsundersökning på Coop och Arla Foods kontor i Stockholm liksom på huvudkontoret i Danmark berättar DN. Även Sydsvenskan har en artikel om tillslaget.

    Konkurrensverket misstänker att Arla använt sin dominerande ställning till att dumpa priset på mjölk och andra mejeriprodukter när de slutit ett avtal med Coop. I februari slöt Coop och Arla ett avtal som innebär att mejerijätten blir huvudleverantör till dagligvarukedjan.

    I sin ansökan om en razzia till tingsrätten skriver Konkurrensverket att Arla ställt krav på Coop om exklusiva inköp med följden att marknaden begränsas. Enligt Konkurrensverket gäller avtalet Coops samtliga butiker, förutom norra Norrland och Värmland, vars kooperativa förening är fristående, berättar DN.

    Andra bloggar om: , ,

  • Nu är de uppe i ljuset. För 500 kronor kilot togs de första 55 kilona potatis upp på Bjärehalvön, berättar HD.

    Den första skörden går framförallt till Stockholm. Till kungen, Grand hotell, restaurang Pontus och tre grossister.

    – Hovet får nog fem kilo, jag är inte riktigt säker, säger Arnold Ebbesson som är en av de tre bönder som gemensamt jobbar för att bli först i landet med potatisen.

    – Hovet betalar aldrig, de lever gratis, tillägger Lars Grönkvist till HD.

    Att bönder hade att leverera gratis till kungens bord har ju urgamla traditioner. Annars kan det vara värt att notera att den första potatisen i år skördades 10 dagar tidigare än i fjol.

    Andra bloggar om: , ,

  • Massvis med fonder visar inaktuell och missvisande information i sina faktablad. Fonder som påstås ha haft en fantastisk historisk värdeutveckling har i själva verket backat. Robur med flera kör fortfarande med siffror för 2007, berättar SvD:s ekonomisajt E24.

    Alla fonder är enligt lag skyldiga att upprätta faktablad där den viktigaste informationen om fonden presenteras på ett kortfattat och lättbegripligt sätt. EU-regler styr det hela men det finns också svenska riktlinjer för information och marknadsföring utgivna av Fondbolagens förening.

    Enligt riktlinjerna är fondbolagen skyldiga att uppdatera faktabladen ”regelbundet och minst en gång per år”. På hemsidan för Fondbolagens förening står också att om det bara sker en årlig uppdatering ”bör den ske före den 1 april” men det ”kravet” har man nu backat ifrån.

    Hur efterlever då fondbolagen reglerna? Ganska dåligt, visar SvD:s granskning. Vi har gått igenom samtliga medlemsföretag och fram till i mitten av förra veckan var det sju fondbolag som inte uppdaterat sina faktablad med helårssiffror för 2008.

    Bland dessa återfinns bland annat Swedbanks Robur, det största av alla som dessutom säljer flera andra fondbolags fonder som därmed heller inte blivit uppdaterade. Även Länsförsäkringar säljer externa fonder och samma sak gäller där.

    Många av bladen är daterade i mars och april 2008. Börsen föll kraftigt ifjol varför just de historiska kursangivelserna blir tokiga. SEB:s Sverigefond påstås till exempel ha haft en genomsnittlig årsavkastning på 16 procent de tre senaste åren medan fonden fallit med cirka 25 procent när 2008 räknas in. Roburs Rysslandsfond skulle ha stigit med 42 procent de senaste fem åren medan uppgången i dagsläget ligger på några procent, skriver E24.

    Det går alltså, som vanligt, inte att lita på bankernas egna uppgifter. För dem är fonderna kassakor, oavsett om de går upp eller ner. För att få uppgifter om fondernas avkastning under det senaste året, har E24 tabeller.

    Andra bloggar om: , ,

  • Det kostar extra att ta taxi från landets största tågstationer. I både Göteborg och Stockholm är det nu dyrare att åka från tåget. En prishöjning är att vänta också i Malmö. Men prishöjningarna är lätta att undvika, läser jag i SvD.

    Sedan den 1 april är det är dyrare att åka taxi från Centralplan utanför Centralstationen i Stockholm än från andra platser. Påslaget är på 16 kronor per resa. Anledningen är att Jernhusen, som äger fastigheter och mark, tar mer betalt för att låta taxibolagen hämta kunder där.

    Det högre priset gäller bara om man tar en taxi precis utanför huvudingången i Stockholm. Väljer kunderna att själva stoppa en taxi på Vasagatan, ett 20-tal meter från taxistationen, slipper de påslag. Likaså om de istället går till Arlanda Express, 350 steg eller två minuter, bort, enligt SvD.

    Det gäller att vara om sig och kring sig. I sammanhanget kan det vara värt att tipsa om sajten Taxipriser.se, där man kan jämföra priserna hos olika taxibolag på olika orter. Jag kan dock inte garantera sajtens tillförlitlighet, men den verkar seriös. SvD:s ekonomisajt E24 har en artikel om taxisajten.
    Uppdatering: Sydsvenskan har en artikel om kommande prishöjningar i Malmö.

    Andra bloggar om: ,

  • ICA återkallar ett parti med 400 förpackningar blandfärs, av sitt eget märke, sedan företagets egenkontroll visat att partiet var smittat av salmonella, rapporterar TT.

    Återkallandet gäller blandfärs, 50 procent nötkött och 50 procent fläskkött, i 2,5-kilosförpackningar med sista förbrukningsdag den 29 april.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Båtsäsongen är här och försäljningsplatserna på nätet svämmas fullkomligen över av båtar. Det ligger exempelvis 40 procent fler båtar på Blocket nu jämfört med för ett år sedan. Det går att göra fynd, framför allt för den som har råd med de dyrare modellerna, läser jag på SvD:s ekonomisajt E24.

    – Antalet båtar till salu som ligger ute just nu är högre än föregående år. Vid samma tid förra året fanns det cirka 9 000 båtar till salu på Blocket, nu är det drygt 12 800. I år har vi haft en relativt sen vår och sett en stor annonsinströmning under april. Bara den senaste veckan har det lagts ut cirka 2 000 nya båtar till försäljning, säger Anna Björklund, marknadschef på Blocket, till E24.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Flera stora livsmedelsföretag fuskar med datummärkningen på köttprodukter. På etiketten står det att köttet är nyförpackat när det kommer ut i butiken, trots att det kan ha legat färdigpackat på ett lager i upp till tio dagar. Det visar Ekots granskning.

    Vi befinner oss på Schenker Coldspeds kyl- och fryslager i Örebro. Här packar och märker Schenker matvaror på uppdrag av regionens livsmedelsföretag.

    När Livsmedelsverkets veterinär kom till lagret i Örebro för en inspektion i november förra året fann han allvarliga brister.

    I kylen upptäckte han stora mängder färdigpackad falukorv, prinskorv och hackkorv, som låg i kylen och väntade på transport.

    Schenker, som säger sig vara marknadsledande i Sverige på lagring av kylvaror, hade packat korvarna på uppdrag av ett lokalt charkföretag över en vecka tidigare, men det var det inte tänkt att konsumenterna skulle få veta.

    När korvarna har levererats ut till lokala Konsum- och Ica-handlare stod det att de var nypackade, alltså packade samma dag som de skickades till affären.

    I själva verket hade de legat färdigpackade i upp till tio dagar på lagret och väntat på transport.

    – Det kan låta konstigt, men vi har tolkat det som förpackningsdatum, det är en miss som vi har rättat till. Det är bara att beklaga, säger Patrik Renström, som är platschef på Schenker Coldsped i Örebro till Ekot.

    Förklaringen låter ganska ihålig. Ordet förpackningsdatum är väl ganska entydigt. Historien kommer antagligen att få ett rättsligt efterspel.

    Uppdatering: Sent omsider kommer nu DN och SvD med artiklar om avslöjandet. Men konstigt nog har jag inte sett någon TT-artikel!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Vid folkomröstningen om euron röstade jag nej, jag ville inte att Sverige skulle införa euro. Det var framför allt för att jag inte tyckte att Sverige skulle bli av med möjligheten att föra en egen penningpolitik. Om vi införde euro skulle till exempel räntor sättas av den europeiska centralbanken, ECB. Eftersom jag inte trodde, och fortfarande inte tror, att ekonomierna i de europeiska länderna går i takt, skulle ECB:s penningpolitik grundas på ett genomsnitt som passade alla lika dåligt.

    Dessutom ansåg jag att euron var ett industriprojekt, vilket visade sig i näringslivets enorma bidrag till ja-kampanjen. Näringslivet skulle tjäna stora pengar på en övergång, argumenterade de då, men det blev inte så. Tvärt om har exportindustrin tjänat miljardbelopp på att vi inte införde euron, säger Exportrådet.

    Dessutom såg jag en stor risk för prishöjningar vid övergången. Ja-sidan försäkrade att så inte skulle bli fallet, och redovisade undersökningar som bekräftade deras tes. Men det visade sig att undersökningarna gällde sällanköpsvaror, som kylskåp och bilar. Det fanns inga undersökningar som gällde matvaror, en lunch på stan eller en kaffe på fiket. Det är inte en ren slump att euron i tysk folkmun kallas för teuro (teuer=dyr).

    Det var också mycket snack om ekonomisk stabilitet, eftersom EMU hade hårda krav i sin så kallade stabilitetspakt. Den satte gränser för till exempel budgetunderskott. Men reglerna har urholkats eftersom flera länder har ett budgetunderskott som är större än den tidigare så ”bergfasta” treprocentsgränsen, så det argumentet är inte längre mycket värt.

    Jag hade sett dessa prisökningar på nära håll. Jag har ett sommarhus på Åland, och är ofta där. När Åland, tillsammans med Finland, införde euron gick priserna i mataffären upp. Ganska kraftigt, till och med. Som konsumentjournalist har jag järnkoll på matpriser, och kunde konstatera det.

    Nu har diskussionen om euron tagit fart igen. Folkpartiet har länge drivit en kampanj för att vi ska ha en ny folkomröstning. Och de anser sig ha fått vatten på sin kvarn, nu när den svenska kronan blivit svagare gentemot euron i krisens spår. Tillsammans med politiska argument, som ökat inflytande, anför de ofta ekonomiska argument för att vi ska gå med i EMU.

    Men Konjunkturrådets ekonomiforskare håller inte med.

    – Vi drog slutsatsen att det på ekonomiska grunder inte går att säga att Sverige ska gå med, säger rådets ordförande Harry Flam till Riksdag & Departement.

    Visserligen verkar opinionen ha vänt bland svenskarna. Ungefär lika många svenskar är positiva som negativa till att införa euron, berättar DN och TT.

    Det är troligtvis effekten av att de sett att utlandsresor, och kanske importvaror, blivit dyrare. Men det är ett kortsiktigt tänkande. Troligtvis har Sverige klarat sig bättre än resten av Europa, tack vare kronförsvagningen. Våra exportvaror har blivit billigare, relativt sett, och det kanske har räddat ett och annat jobb och gör att krisen inte blir lika djup här hemma.

    Trots att jag betalar mina åländska räkningar i en dyrare euro hoppas jag verkligen att vi slipper euron i fortsättningen också!

    Inlägget är pingat till intressant.

    Andra bloggar om: , , ,