Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2008 » juli
  • Elmarknad 31.07.2008 1 Kommentar

    Kraftigt höjda kolpriser de senaste åren och en torr sommar höjer elpriset. Det höga priset på över 50 öre per kilowattimme väntas dröja kvar under hösten, spår analytiker enligt DN.

    Elpriset har skjutit i höjden och noterade ett pris på runt 55 öre per kilowattimme, kWh, i genomsnitt under juli. Det är en dubblering jämfört med i fjol somras och även högre än mars i år, då medelpriset låg strax över 40 öre för en normal elkonsument.

    En torr sommar, som i år, minskar trycket på vattendragen och gör att den extra elenergin måste köpas från bland annat tyska kolkraftverk. Kolpriset har ökat med nästan 600 procent sedan 2004 och ligger i dag på 40 dollar per ton. Dessutom påverkar priset på utsläppsrätter, menar Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på branschföreningen Svensk energi.

    – Tumregeln är att för varje euro i utsläppsrätt ökar elpriset med 0,75 öre. Dagens pris på utsläppsrätter på 25 euro per ton höjer alltså elpriset med nästan 20 öre, säger han.

    Sedan 1997 har totalpriset på el, inklusive skatter och avgifter, för en typisk villakund närmast fördubblats till nästan 120 öre per kWh, enligt energimarknadsinspektionen och DN.

    Att Vattenfall samtidigt rapporterar en rekordvinst måste vara en ren händelse! Får kunderna bonus då?

    Andra bloggar om: ,

  • Matjätten Heinz har dragit tillbaka en uppmärksammad reklamfilm i Storbritannien där två män pussas. Företaget har även gått ut med en ursäkt till alla ”som har känt sig förnärmade”. Nu uppmanar den brittiska gayrörelsen till bojkott av Heinz produkter, läser jag i DN.

    Reklamfilmen för Heinz majonnäs hann knappt sändas i en vecka innan företaget kände sig manade att dra tillbaka den. Då hade man fått in drygt 200 klagomål från tittare som tyckte att reklamfilmen var stötande och olämplig för barn.

    I ett uttalande ber företagets Storbritannienchef Nigel Dickie tittarna om ursäkt.

    – Det är vår policy att lyssna på våra kunder. Vi har förstått att vissa kunder har känt obehag över innehållet och har därför beslutat oss för att dra tillbaka reklamen. Reklamen var meningen att vara humoristisk och vi ber om ursäkt till alla som har känt sig förnärmade, säger han enligt DN.

    Man tar sig för pannan! Men korkade homofober kommer nog alltid att finnas, inte minst i religiösa grupper. Fega företag likaså!

    Andra bloggar om: , , ,

  • Codex Alimentarius (se nedan) har antagit en ny standard för glutenfria livsmedel. Den nya standarden innebär till exempel att ett enda gränsvärde införs för begreppet glutenfritt – högst 20 mg gluten/kg saluhållen vara, meddelar Livsmedelsverket.

    Inom EU pågår nu arbete med att ta fram EU-reglerna på området. Tills de är klara gäller de gamla gränsvärdena på 20 respektive 200 mg per kg i Sverige.

    – EU-reglerna för livsmedel lämpliga för glutenintoleranta väntas vara klara senhösten 2008, och som det ser ut nu blir det en övergångstid på tre år, säger Kristina Sjölin, avdelningsdirektör vid Livsmedelsverket.
    Först då ändras de gränsvärden för glutenfritt som vi tillämpar i dag:

    • Ett för naturligt glutenfria livsmedel som är baserade på exempelvis majs, ris eller hirs där glutenhalten inte överstiger 20 mg/kg.
    • Ett för glutenfria livsmedel som är baserade på spannmål som reducerats i fråga om gluten, till exempel vetestärkelse, med en glutenhalt som inte överstiger 200 mg/kg.

    Den nya standarden innebär att ett enda gränsvärde införs för begreppet glutenfritt – högst 20 mg gluten/kg saluhållen vara. Gränsvärdet innebär en skärpning jämfört med standarden från 1981 och ska gälla både för produkter som är naturligt fria från gluten och produkter från vilka gluten avlägsnats.

    Fotnot: Codex Alimentarius är namnet på det regelverk för livsmedel som utarbetats inom FN:s ram under namnet Joint FAO/WHO Food Standards Programme.

    Andra bloggar om: , , ,

  • Åtta av tolv butiker i Södertälje sålde otillåtna produkter när miljökontoret kontrollerade sortimenten. Liknande resultat blev det i de övriga tretton kommuner i Stockholms län som deltar i ett landsomfattande projekt tillsammans med Kemikalieinspektionen, berättar DN.

    På svarta listan finns färghandlar som säljer båtbottenfärger och byggvaruhus som saluför träskyddsmedel. Järnaffärer och stormarknader med myggmedel och råttgift i butikshyllorna hör också till regelbrytarna, likaså djur- och zooaffärer med otillåtna halsband mot fästingar.

    – Det här visar helt klart att riskerna är större än vi trodde. Vi borde prioritera tillsynen på det här området mer än vi gör i dag, säger Erika Nygren, miljöinspektör i Södertälje.

    Efter semestrarna ska Kemikalieinspektionen sammanställa resultaten från kommunernas inspektioner och ta kontakt med tillverkare och leverantörer. En slutrapport blir färdig våren 2009.

    – Butikerna ska vara uppdaterade på vad som gäller, men det kommer hela tiden nya bekämpningsmedel och det är inte alltid de vet vilka som är godkända, säger Eva Orsmark, en av de projektansvariga på Kemikalieinspektionen, till DN.

    Det trista är att vi konsumenter inte har en chans att hålla reda på vad som är förbjudet eller inte. Vi måste lita på butikerna.

    Andra bloggar om: ,

  • Tandläkare Den som behöver gå till tandläkaren kan tjäna på att jämföra tandvårdspriser inte bara i Sverige utan också utomlands. Med den nya tandvårdsreformen ersätts patienten enligt ett referenspris för vad regeringen anser att olika typer av behandling ska kosta. Men hos svenska tandläkare kostar ingreppen ofta mer, hör jag på Ekot.

    Regeringen har i sin tandvårdsreform definierat ett referenspris, ett tak för hur mycket ingreppet ska kosta och också vad patienten subventioneras för.

    Men referenspriset motsvarar inte det verkliga priset, menar många tandläkare i Sverige och då får patienten betala mellanskillnaden om han eller hon inte hittar ett billigare alternativ.

    Med de ökande priserna stiger alltså intresset för billig tandvård utomlands. Av alla ingrepp genomförda utomlands som Försäkringskassan ersatte under 2005 och 2006 är nästan 60 procent just tandvård. Hälften av den tandvården har gjorts i Estland och Polen, berättar Ekot.

    Själv känner jag ett äldre par som valde att resa till Mallorca för att få sina tänder fixade. De tjänade in resan och fick en bra slant över. Dessutom en semester!

    Andra bloggar om: , ,

  • Moskva Moskva är för tredje året i rad världens dyraste stad. Även Köpenhamn finns med på topp tio. Det visar Mercers årliga undersökning som jämförs priser på bland annat boende, transport, mat, kläder och underhållning. Undersökningen refereras av Sydsvenskan.

    Västeuropeiska och asiatiska storstäder dominerar den 143 platser långa listan samtidigt som de amerikanska storstäderna blir allt billigare tack vare den svaga amerikanska dollarn. New York föll sex placeringar i år och parkerade på plats 22.

    Hela sju städer på topp tio ligger i Europa och den lägst placerade europeiska staden finner man först på plats 97, bulgariska Sofia.

    Två nordiska huvudstäder placerade sig på topp tio, Oslo och Köpenhamn, samtidigt som Stockholm har blivit billigare jämfört med i fjol.

    Stockholm tappade åtta placeringar och delar nu plats 31 med Barcelona och Rio de Janeiro – precis före Douala i Kamerun och precis efter nigerianska Laos, enligt Sydsvenskan.

    Andra bloggar om: ,

  • Kalvar Konsumtionen av nötkött minskar för första gången sedan galna ko-sjukan, skriver DN.

    – Det är ett trendbrott och beror på att priserna har gått upp, säger Åke Rutegård, vd för Kött- och charkföretagen. Klimathänsyn är en bubblare.

    – Det är en inbromsning på en extremt hög nivå. Sverige ligger i topp i Europa tillsammans med Frankrike och Danmark. Vi äter dubbelt så mycket nötkött per person och år som i Tyskland, säger han till DN.

    Enligt de livsmedelskedjor DN talat med är förklaringen de höga priserna. Kedjorna skyller på höjda olje- och spannmålspriser samt importstoppet på kött från Brasilien.

    – Priset på nötkött har gått upp 12-13 procent på ett år, de fina styckdetaljerna har gått upp 20-25 procent, säger Torbjörn Lithell, affärsområdeschef för kött på Axfood, till DN.

    Men handelns förklaring till prisökningarna haltar. Det är onekligen så att en stor del av prisökningarna har hamnat i handlarnas fickor. Dessutom har priserna på spannmål gått ned under våren. När det syns i form av lägre priser återstår att se.

    Andra bloggar om: , ,

  • Post- och telestyrelsen (PTS) får in allt fler anmälningar som gäller marknadsföring av telefonitjänster, berättar Råd & Rön.

    – Vi ser problemen och att de växer. Vi får många klagomål, så det är viktigt att titta på frågan, menar Olof Bjurö, chef för enheten för konsumenttillsyn.

    Gatuförsäljningen av både fast och mobil telefoni har blivit aggressivare. Nya kunder som nappat på erbjudanden har blivit anslutna till en operatör utan att ha gett sitt medgivande.

    – Gatuförsäljning är en pressad situation, försäljarna är envisa. Och så tror många att ångerrätten gäller, spekulerar Olof Bjurö.

    Men vid gatuförsäljning gäller inte den ångerrätt som finns i distansavtalslagen. Detta vill PTS nu ändra på, och har därför ställt sig bakom Konsumentverkets krav på att ångerrätten bör utvidgas, skriver tidningen.

    För mig är det obegripligt att den ansvariga ministern, konsumentminister Nyamko Sabuni, ännu inte gjort något åt dessa missförhållanden. ”Vi arbetar med saken”, är det enda besked hon gett. Å andra sidan verkar hon inte speciellt intresserad av konsumentfrågor!

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Inflationstakten är den högsta på flera år. Men i höst avtar prisökningarna. Den bedömningen gör Swedbank, läser jag i DN.

    – I september börjar inflationen dala nedåt. I oktober är inflationstakten under 4,0 procent förutsatt att Riksbanken inte höjer reporäntan flera gånger, säger Per Selldén, analytiker hos Swedbank.

    I juni var inflationstakten 4,3 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Det är den högsta prisökningstakten under 2000-talet.

    Höjda bensin-, el- och matpriser det senaste året har ätit upp svenskarnas löneökningar. Hushållen har märkt av detta och förväntar sig mer inflation.

    Swedbank gör en annan bedömning än hushållen. I höst börjar inflationstakten avta och nästa vår kommer inflationen vara nere under 3,0 procent, är bankens bedömning.

    Banken grundar detta på bedömningar av utvecklingen hos oljepris, elpris, räntor och matpriserna. Krav på löneökningar hålls också tillbaka när arbetsmarknaden blir sämre.

    Andra bloggar om:

  • Nu kan skåningarna köpa jordgubbar även i september. En odlare i Sjöbo smygstartade redan i fjol, berättar Sydsvenskan.

    Ny teknik gör det möjligt att få jordgubbsskörd även på hösten. Plantorna hålls nedfrusna tills de planteras på senvåren, sommaren. Då kan de få bär i september.

    Anna-Karin Nilsson, odlare i Sjöbo, provade förra året och fick då runt 18 000 liter svenska jordgubbar att skörda i september, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad.

    Andra bloggar om: