Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » 2009 » november
 • Under tredje kvartalet i år ökade kostnaderna för socialbidrag, eller försörjningsstöd som det numera heter, kraftigt enligt en rapport från Socialstyrelsen. Exklusive ersättningar till flyktingar låg ökningen på 23 procent jämfört, rapporterar TT i flera tidningar.

  Hittills i år ligger ökningen av socialbidragsutbetalningarna, exklusive flyktingstöd, på 20 procent. Utbetalningarna ökade i stort sett i alla kommuner. I 125 kommuner ökade bidragen med 30 procent eller mer. 276 kommuner redovisar ökade utbetalningar medan endast 13 av landets totalt 289 kommuner har haft minskade utbetalningar under den tidsperioden, skriver TT.

  Regeringen kan väl inte skyllas för lågkonjunkturen. Men väl för fiaskot med a-kassepolitiken, som medfört att många lämnat a-kassan. Det har i sin tur inneburit att många människor blivit beroende av socialbidrag. Det är kommunerna som fått ta den stöten.

  Andra bloggar om: , , ,

 • Uppskattningsvis 20 400 personer fick förra året söka vård efter att ha utfört gör-det-själv-arbete i hemmet, berättar TT.

  Majoriteten av dem gjorde illa sig i samband med reparation och underhåll. Fingrarna var den kroppsdel som skadades oftast, visar uppgifter från Socialstyrelsen.

  Vanligt är olycksfall i samband med vedklyvning och fällning av träd.

  Andra bloggar om: ,

 • Regeringen planerar för en radikal förändring av regelverket för sjukpenning, läser jag i DN och TT sammanfattar DN:s artikel.

  Det ska inte längre vara den förväntade inkomsten som avgör hur mycket Försäkringskassan betalar ut, skriver DN. Det nya är att ersättningen bygger på personens inkomst under den senaste tiden.

  Hur långt tillbaka denna så kallade historiska inkomst ska sträcka sig är inte bestämt, men troliga alternativ är 3, 6, 9 eller 12 månader. Hur ofta ersättningsnivåerna sedan ska uppdateras är inte heller fastställt, enligt DN.

  De nya reglerna kommer naturligtvis att slå mot studenter och andra som är nya på arbetsmarknaden. Det kan bli lång väntan innan man kan få ”rätt” sjukpenning.

  Uppdatering: De nya föreslagna reglerna för sjukersättning skulle kunna bli förödande för studenter som ska ta sig ut på arbetsmarknaden. Den frågan måste lösas, säger Klas-Herman Lundgren, ordförande för Sveriges förenade studentkårer i en intervju med DN.

  Andra bloggar om: , ,

 • Livsmedelsverket anmäler Findus för att ha släppt ut felmärkta livsmedel på marknaden. Anmälan lämnas till åklagarmyndigheten i Helsingborg, berättar verket i ett pressmeddelande. TT har en artikel om anmälan.

  Findus i Sverige AB har vid flera tillfällen släppt ut livsmedel på marknaden som marknadsförs med uttrycket ”Allemansrätter – mat som alla kan äta. Varken gluten, ägg-, mjölk- eller sojaprotein” trots att gluten har funnits i produkterna, uppger verket.

  Andra bloggar om: , ,

 • Nyligen bloggade jag om energidrycken med extra högt koffeininnehåll och med det kontroversiella namnet Cocaine. Nu verkar försäljningen stoppas, avslöjar HD.

  De stora butikskedjorna vill inte sälja drycken, berättar HD. I en annan artikel berättar HD att Miljönämnden i Höganäs beslutat att förbjuda företaget AO Blommor att släppa ut drycken på marknaden. Motiveringen är att den inte är märkt med varningstext för den höga koffeinhalten. Namnet är dessutom vilseledande. De nyheten kom ursprungligen från TT och publicerades i många tidningar.

  Det ser alltså ut som att importören, en blomsterhandlare, får svårt att sälja energidrycken.

  Andra bloggar om: , ,

 • Att kränga krediter till utsatta, heter en rapport (pdf) som Sveriges Konsumenter presenterat. I en studie mellan mars och oktober har sms-låneföretag och deras marknadsföring granskats och överskuldsatta personer intervjuats.

  Intervjuer med 17 låntagare visade att nästan alla hade sms-lånat för att lösa någon form av krissituation och att pengarna gått till vardagliga utgifter, skriver DN och SvD har också en artikel om rapporten. Så här säger en av de intervjuade:

  ”De här lånen har förstört mitt liv. De har begravt mig. Jag har förlorat allt, min fru och mina barn. Jag vet inte vad som hände, jag vaknade upp efter ett halvår och hade hur mycket skulder som helst. Nu ser jag klart men när det snurrade på var det som om min hjärna inte fungerade.”

  – Resultatet är skrämmande. Det är obegripligt att flera år har gått utan att regeringen tagit krafttag mot den här oseriösa verksamheten. Här behövs omfattande och genomgripande åtgärder, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges Konsumenter.

  Själv har jag länge tyckt att regeringen borde sätta stopp för ockrarna, som ofta marknadsför sin oseriösa verksamhet under beteckningen mikrolån. Men regeringen vill väl inte göra ännu fler arbetslösa. Någon annan anledning till passiviteten kan jag inte se.

  Andra bloggar om: , , , ,

 • Ett vettlöst agerande mot personalen är ett bra sätt att förstöra ett varumärke. Ett exempel är att vägra teckna kollektivavtal.

  Det finne exempel i historien. Den amerikanska kedjan Toys-R-Us tillsattsatte en engelsk vd som hade en negativ inställning till svenska kollektivavtal. Striden och publiciteten gjorde nog att många fortfarande inte handlar där.

  Det senaste exemplet är Urban Outfitters. När de 48 anställda vid den amerikanska klädbutiken i Stockholm vände sig till facket för att få ett kollektivavtal ställdes de inför ultimatum. Antingen skulle de sägas upp ”på grund av arbetsbrist” eller säga upp sig själva och gå över till ett bemanningsföretag för att sedan hyras ut till sin förra arbetsgivare, berättar DN.

  – De anställda fick ett kollektivavtal bakvägen. Men osäkerheten de får betala med är att de är anställda i ett bemanningsföretag som har till uppgift att hyra ut personal. Vad händer om butiken lägger ner i Sverige? Då måste personalen bli uthyrd någon annanstans, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels förbundskontor, till facktidningen Handelsnytt.

  Handels och Unionen bekräftar att butiken Urban Outfitters vägrat skriva under kollektivavtal, skriver SvD.

  Vad företaget vunnit på det begriper jag inte. Dålig publicitet ger deras varumärke har fått en negativ klang.

  Andra bloggar om: , , ,

 • En deltidssjukskriven är någon som har ett jobb, men inte kan jobba heltid på grund av sjukdom. För denna grupp ger fort-och-fel-regeringens nya sjukskrivningsregler märkliga effekter, avslöjar Ekot och TT har en artikel om avslöjandet.

  Många av dem som utförsäkras från sjukförsäkringen nästa år är deltidssjukskriva. Trots att de har ett arbete uppmanas de nu att gå på Arbetsförmedlingens introduktionsprogram för att få ersättning, skriver Ekot.

  Samtidigt kräver Arbetsförmedlingen att den deltidssjukrivne skriver in sig som arbetssökande fastän den har ett jobb. Detta för att få gå introduktionskursen och då också få aktivitetsstödet. Dessutom måste den sjukskrivne på deltid begära tjänstledigt från arbetsgivaren istället för sjukskrivningen.

  Det är bara en hake. Det finns ingen arbetsrättslig grund för att begära tjänstledigt för att vara sjuk, berättar Ekot.

  Det här är bara ytterligare ett tecken på att regeringen inte förstår vad de ställer till med. Dessutom har de en märklig syn på sjukskrivna. Fort och fel, är mottot.

  Andra bloggar om: ,

 • Hygien 26.11.2009 1 Kommentar

  Tvätttrumma Resistenta bakterier trivs i smutstvätt, den behöver tvättas vid högre temperatur än 40 grader eller torktumlas vid hög temperatur för att ta död på dem. Det är SvD som larmar med anledning av en undersökning som presenteras på läkarstämman och TT som refererar larmet.

  Undersökningen är viktig för sjukhushygienen. Men frågan är om det berör oss andra, förutsatt att man inte ha bakterieskräck.

  Resistenta bakterier finns visserligen ute i samhället, men så vitt jag vet inte i någon större omfattning. Jag tror inte det finns någon anledning för oss att köra all tvätt i minst 60 grader!

  Andra bloggar om: , ,

 • laddaggregat Det skulle dröja fram till 2012 innan de flesta mobiltelefoner skulle ha en standardiserad laddare. Men redan ett halvår efter överenskommelsen finns många mobiltelefoner som använder den nya standarden, läser jag i Computer Sweden.

  LGs produktspecialist, Erik Andersson, berättar att företaget genomfört övergången i stor skala.

  – Det finns egentligen bara fördelar med detta eftersom det blir enklare och billigare för konsumenten. Dessutom har det stora positiva effekter för miljön eftersom betydligt färre laddare behöver tillverkas. En annan konsumentfördel är också att det inte kommer vara några problem att låna andras laddare, säger Erik Andersson till CS.

  Andra mobiltillverkare som infört standarden är Sony Ericsson och Samsung.

  Frågan är om man kommer att köpa sin mobiltelefon utan laddare framöver. Man kan ju använda den gamla.

  Andra bloggar om: , , ,