Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Register
  • Det förekommer inte ofta, men är ett problem. En bedragare använder förfalskade köpehandlingar för att få en lagfart på en fastighet överförd från den rätte ägaren. Fastigheten säljs sedan vidare eller används som säkerhet för lån.

    Villaägarna har drivit en kampanj för att få till stånd en regeländring. De vill att den gamla ägaren ska underrättas innan den nya lagfarten träder i kraft.

    Nu kommer regeringen med en regeländring, berättar Svt Rapport och inslaget refereras av TT. Men Villaägarna verkar inte få igenom alla sina krav. Inslaget är något oklart, men det verkar som om den gamla ägaren ska underrättas efter det att lagfarten förts över, något som inte sker i dag.

    Andra bloggar om: , , ,

  • För fem månader sedan bloggade jag om Icas försök med riktad reklam. Ica registrerar de inköp som kunder med Ica-kort gör och riktar sedan erbjudanden till kunden, med varor som kunden brukar köpa. Nu har försöket blivit fullskaligt och tillämpas i herla landet.

    Nu kommer reaktioner från konsumenter, berättar flera tidningar. På Datainspektionen har man tagit emot flera klagomål, skriver Sydsvenskan.

    – Det finns de som vill att vi ska stoppa Icas erbjudande, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen till tidningen.

    Kunder har också hört av sig till Sveriges Konsumenter. Organisationen kräver att kunderna aktivt ska välja om de vill ha denna reklam. I dag måste de gå in på Icas hemsida eller ringa ett samtal för att avsäga sig reklamen. Organisationen ser en fara i utvecklingen där reklam alltmer bygger på personligt registrerade vanor.

    Ica menar mottagandet från kunderna varit positivt, vilket enligt företaget stämmer överens med resultatet av tidigare kundundersökningar, skriver SvD.

    – Vi vet att kunderna vill ha detta. Av hushållen som tillfrågades i Östergötland var det väldigt få som tackade nej. Och för den som inte vill ha erbjudanden har vi möjliggjort att det går att avregistrera sig enkelt, säger Ingrid Jonasson Blank, vice cd på Ica till Svenskan.

    Jag tycker hela saken känns obehaglig. Företagen kommer närmare och närmare oss, och registrerar våra vanor. Det blir Orwells 1984 över det hela.

    Själv har jag inget Ica-kort eftersom det, i likhet med andra kund- eller bonuskort knappast lönar sig. Och sådana här tilltag ökar knappast min vilja att skaffa något heller!

    Uppdatering: I Fri köpenskap spekulerar Stefan Melesko, docent vid Internationella handelshögskolan, Jönköping kring Icas motiv. Och det är inte för konsumenternas bästa!

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Har du Ica-kort? Grattis, då blir dina köp kartlagda! Ica gör kartläggningen för att kunna anpassa sin reklam. Nu sjösätts projektet på prov, läser jag i Råd&Rön.

    Ica satsar på personliga rabatterbjudande baserade på månadens registrerade inköp.

    75 000 trogna Ica-kunder i Östergötland ingår i ett försök med personliga rabatterbjudanden. Erbjudandena, som baseras på de personliga inköpen under den senaste månadens inköp, skickas ut med tidningen Buffé och ersätter de allmänna förmånserbjudandena i tidningen.

    Faller försöket väl planerar Ica att gå vidare i full skala, till alla bonuskunder, skriver tidningen.

    Tur att jag inte har något Ica-kort. Jag vill inte bli kartlagd!

    Andra bloggar om: , , , ,

  • Jag har tidigare bloggat om kronofogdens registrering av oskyldiga. Nu kommer en nyhet om detta, via DN.

    Finansminister Anders Borg medger att kronofogdens registrering av oskyldiga är ett ”problem”. Därför snabbereder nu finansdepartementet en ändring av lagstiftningen. Det förklarade han i interpellationsdebatten i riksdagen, skriver tidningen.

    Kronofogden, Registrering, Lagstiftning, Lagar

  • Jag har tidigare bloggat om konstiga uppgifter som inte kan ändras i kronofogdens register. Nu stäms den svenska staten för att kronofogdens register är så öppna, enligt en artikel i DN.

    Det är advokaten Tiburtius Förster som lämnat in stämningen på uppdrag av en klient. Denne har oskyldigt hamnat i registret. Saken lär hamna i EG-domstolen.

    – Staten tjänar pengar på att sälja ut uppgifter om svenskars privatliv till kreditupplysningsföretagen. Vem som helst kan utan annat skäl än ren nyfikenhet få uppgifter som kronofogdemyndigheten sprider. Det är ett klart brott mot EG-direktivet 95/46, säger Tiburtius Förster till DN.

    Andra bloggar om: , , , ,

  • I en serie artiklar berättar DN om en mardröm. Du kan oförskyllt hamna i kronofogdens register utan möjlighet att ta dig ur.

    DN utfår från ett exempel där en person hamnat i kronofogdens register på grund av obetald fordonsskatt. Vägverkets datorer klarade inte av att skriva ut adressen på ett korrekt sätt. Försändelsen kom tillbaka med uppgiften att adressaten var okänd. Samma sak hände med påminnelsen. Först när kronofogden skulle driva in skulden fick personen veta om vad som hänt. Kronofogdens datorer klarade nämligen av att skriva ut den korrekta adressen.

    Trots att flera myndigheter erkänt sina fel är det nu omöjligt för personen i exemplet att ta sig ur registret. Ett moment 22 i lagstiftningen gör det omöjligt.

    Kronofogdemyndigheten är medveten om problemet och säger sig ha påtalat det förr lagstiftarna. Men något arbete för att rätta till missförhållandet pågår inte.

    DN uppger att ungefär 250 personer har överklagat sin registrerar hos kronofogden.

    En registrering hos kronofogden kan ge svårigheter att få lån, teckna hyreskontrakt, telefonabonnemang med mera.

    Andra bloggar om: , , ,