Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Extra avgift vid sms-betalning kan vara olaglig
 • Lagstiftning, Telekom, Trafik 03.05.2011

  Numera kan vi betala många olika tjänster via sms i mobilen. Ibland får man då betala en extra avgift vid sms-betalning. Men en extra avgift för ett visst betalningssätt är inte tillåten, anser både Finansinspektionen och Konsumentverket. De hänvisar till den nya Betaltjänstlagen, samma lag som förbjuder extra avgift vid kortbetalning.

  Selecta, som har varuautomater på många ställen, bland annat i Stockholms tunnelbana. Där erbjuder Selecta sina kunder att betala köpet via sms. Men då tillkommer en avgift på tre kronor för varje betalning.

  Betalning av p-biljetter via sms erbjuds av flera företag, till exempel Easypark och Mobill. Men för den tjänsten får den som betalar via Easypark ett påslag på 25 procent, hos Mobill 23 procent. Företagen har inga egna parkeringar, utan förmedlar bara p-avgifterna.

  – Det är inte rätt att ta extra betalt bara för att kunden betalar via sms, säger Anders Dölling, enhetschef på rättsavdelningen vid Konsumentverket, KoV. Han hänvisar till den nya Betaltjänstlagen, som kom i somras. Det är samma lag som förbjuder extra avgift vid kortbetalning.

  Han får medhåll från Finansinspektionen, FI, den övervakande myndigheten för den nya lagen.

  – Inget betalningssätt får diskrimineras kostnadsmässigt. Det innebär att betalningsmottagaren inte får ta ut en extra avgift bara för att ett visst betalningssätt används, förklarar Johan Terfelt, jurist vid FI.

  – Vi anlitar ett externt företag för att förmedla betalningar via sms, berättar Catherine Sahlgren, VD Selecta Norden. Det är ett extra säker och snabb form, som kallas premium-sms. De tre kronorna extra är kostnaden för den tjänsten. Det räknar vi som en trafikavgift, säger hon.

  – Det spelar ingen roll, anser Anders Dölling, KoV. Rent juridiskt är inköpet ett avtal mellan kunden och Selecta, och inget betalningssätt får diskrimineras. Väljer Selecta att anlita en mellanhand är det deras sak.

  Samma sak gäller p-avgifterna. En sms-betalning får inte ha en extra avgift som inte finns då man betalar på annat sätt. Men så är det, exempelvis i Stockholm.

  – Det här är en nyhet för mig, säger Jan Prestberg, projektledare vid Stockholms stads trafikkontor. Vi har detta som en extratjänst för våra kunder. Den används inte så mycket, kanske för att det upplevs som krångligt eller att kostnaden känns för hög. Våra jurister kommer att få titta på detta och vi anpassar oss naturligtvis till lagstiftningen, säger han.

  Liknande system för sms-betalning av p-avgifter finns på fler orter, bland andra Malmö, Gävle, Uppsala, Östersund och Norrköping.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:50

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.