Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fondbolagen trixar med statistiken
 • Massvis med fonder visar inaktuell och missvisande information i sina faktablad. Fonder som påstås ha haft en fantastisk historisk värdeutveckling har i själva verket backat. Robur med flera kör fortfarande med siffror för 2007, berättar SvD:s ekonomisajt E24.

  Alla fonder är enligt lag skyldiga att upprätta faktablad där den viktigaste informationen om fonden presenteras på ett kortfattat och lättbegripligt sätt. EU-regler styr det hela men det finns också svenska riktlinjer för information och marknadsföring utgivna av Fondbolagens förening.

  Enligt riktlinjerna är fondbolagen skyldiga att uppdatera faktabladen ”regelbundet och minst en gång per år”. På hemsidan för Fondbolagens förening står också att om det bara sker en årlig uppdatering ”bör den ske före den 1 april” men det ”kravet” har man nu backat ifrån.

  Hur efterlever då fondbolagen reglerna? Ganska dåligt, visar SvD:s granskning. Vi har gått igenom samtliga medlemsföretag och fram till i mitten av förra veckan var det sju fondbolag som inte uppdaterat sina faktablad med helårssiffror för 2008.

  Bland dessa återfinns bland annat Swedbanks Robur, det största av alla som dessutom säljer flera andra fondbolags fonder som därmed heller inte blivit uppdaterade. Även Länsförsäkringar säljer externa fonder och samma sak gäller där.

  Många av bladen är daterade i mars och april 2008. Börsen föll kraftigt ifjol varför just de historiska kursangivelserna blir tokiga. SEB:s Sverigefond påstås till exempel ha haft en genomsnittlig årsavkastning på 16 procent de tre senaste åren medan fonden fallit med cirka 25 procent när 2008 räknas in. Roburs Rysslandsfond skulle ha stigit med 42 procent de senaste fem åren medan uppgången i dagsläget ligger på några procent, skriver E24.

  Det går alltså, som vanligt, inte att lita på bankernas egna uppgifter. För dem är fonderna kassakor, oavsett om de går upp eller ner. För att få uppgifter om fondernas avkastning under det senaste året, har E24 tabeller.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:10

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.