Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Nytt verktyg mot mäklarnas lockpriser
 • Lockpriser på bostäder har varit ett problem för bostadsköpare i storstäderna de senaste tio åren. Mäklarna sätter ett orealistiskt lågt pris i sina annonser för att locka så många spekulanter som möjligt, och vem vill väl inte göra ett fynd.

  Mäklarna ska inte få sätta sådana priser, men trots många klagomål har bara ett fåtal mäklare fällts för oskicket. Överträdelser är helt enkelt svåra att bevisa.

  Men även mäklarna tycker att detta är ett problem. Nu har de större mäklarföretagen under ledning av Mäklarsamfundet träffat en uppgörelse där ett nytt verktyg, jämförpriser, ska stoppa oskicket, berättar TT i en artikel. Även GP och SvD har artiklar om detta.

  Jämförelsepriset ska tas fram av ett företag utan koppling till mäklaren, utifrån statistik över genomförda försäljningar av motsvarande lägenheter. Förutom område ska man i beräkningen även ta hänsyn till faktorer som storlek, månadsavgift och i vilken förening bostaden ligger. Mäklarföretagen bakom uppgörelsen har förbundit sig att ange jämförpriset i annonsen eller vid visningen, enligt TT.

  Enligt Mäklarsamfundet deltar drygt 80 procent av mäklarna i centrala Stockholm i projektet, som pågår från april till slutet av året.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:05

 • 4 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.