Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dansk fettskatt väcker debatt i Sverige
  • Från den 1 oktober får danskarna betala extra för mättat fett, 16 danska kronor kilot. Den nyvalda danska regeringen har som ambition att fördubbla den. Syftet är att minska hälsoproblem, bland annat övervikt.

    Fettskatten har väckt debatt även i Sverige. Läkare är positiva till en fettskatt, men de svenska politiska debattörerna är skeptiska.

    – En fettskatt på mellan 20 och 30 procent skulle få positiv effekt i Sverige, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet, till TT.

    ”Det är inte aktuellt i Sverige. Skatteinstrumentet är ett trubbigt medel. Jag tror på upplysning, skolans viktiga roll och personligt ansvar”, skriver socialminister Göran Hägglund i en kommentar till TT.

    Fettskatten kommenteras på ledarsidor. Lotta Holm på HD tycker inte att fettet ska beskattas, däremot är hon positiv till en extra skatt på godis och läsk.

    I en intervju i GP tycker den liberale debattören och ledarskribenten Johan Ingerö att det inte är samhällets uppgift att få människor att äta rätt. Fettskatten är idiotisk och sådana lagar har en tendens att sprida sig, anser han och betonar det personliga ansvaret.

    – Samhällets ansvar handlar snarare om att via skolan till exempel, få barn att röra på sig mer, och sedan ta med sig den vanan, säger han till GP.

    Även matskribenten Henrik Ennart kommenterar fettskatten i SvD. ”Motorn bakom fetmaepidemin är snarare socker och andra snabba kolhydrater. Om staten vill styra matvanorna med priset så borde man premiera färska råvaror. I dag är det dyrare att köpa färska grönsaker än att handla chips.”

    Själv håller jag nog snarast med Henrik Ennart. Det liberala argumentet att staten inte har rätt att lägga sig i ger jag inte mycket för. Så länge det allmänna står för notan för följderna, till exempel sjukvård, har det allmänna också rätt att lägga sig i. Men jag tror inte på fettskatt, det är bättre att gynna sunda vanor än att beskatta dåliga.

    Uppdatering: DN inbjuder till en kommentars-diskussion om en svensk fettskatt.

    Uppdatering: Livsmedelsbutikerna i Danmark har höjt priserna på smör, ost och andra varor mer än den nya fettskatten berättigar till. Det visar en priskoll som tidningen Söndagsavisen har gjort, berättar TT-Ritzau.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 10:48

  • 2 Kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.