Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dyr alkylatbensin ingen succé
 • Energimarknad, Skatter 06.10.2011

  Det miljövänligare drivmedlet för tvåtaktsmotorer, alkylatbensin, ratas av de flesta, enligt en artikel i GP. Jag kan förstå varför, en femlitersdunk kostar cirka 180 kronor, mer än dubbelt så mycket som för vanlig bensin. Dessutom kan den vara svår att få tag i.

  Det höga priset beror, enligt GP, på att den säljs dunkvis i stället för via pump.

  – Det är för sorgligt. Försäljningen skulle kunna vara jättestor om den såldes i pump, säger Mats Björsell, expert på frågan hos Naturvårdsverket, till GP.

  Dessutom är det en skattefråga. Visserligen har skatten på detta alternativ sänkts men man skulle kunna tänka sig att alkylatbensinen gynnades så att fler använde den. Men det går tydligen inte. Ebba Tamm är produktspecialist på branschorganet Svenska petroleuminstitutet.

  – Det finns miniminivåer på skatter inom EU. Finansdepartementet vill inte att priset går under vanlig bensin, för då börjar man använda det här i bilar och då blir det ett stort bortfall av skatteintäkter. Dessutom uppfyller inte alkylat kraven för fordonsbränsle, säger hon till GP.

  Det kan bli dyrt att vara miljövänlig.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 9:00

 • 2 Kommentarer

  • Flood skriver:

   Det heter alkylatbensin – inte akrylatbensin. Akrylat är en sorts plast. GP-journalisten skriver rätt i sin artikel, men rubriksättaren är inte lika duktig…

  • Carl skriver:

   Flood: Tack för påpekandet, rättas omedelbart! /Carl

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.