Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Ny dieselblandning kan ge båtägare problem
 • Båt 11.05.2008

  En stor del av landets båtägare riskerar att få motorproblem i sommar på grund av oljebolagens inblandning av förnybart bränsle i dieseloljan. Upp till 250.000 båtar kan vara berörda av problemet, avslöjar DN.

  Oljebolagen började hösten 2006 att frivilligt blanda in Fame, fettsyrametylestrar baserade på olika oljeväxter, i dieselbränslet miljöklass 1. Det är motsvarigheten till etanolinblandningen i bensinen. Det blev alltså en förnybar komponent i den annars helt fossila dieseloljan. Den vanligaste Fameråvaran är rapsolja.

  Men i vår har det börjat sprida sig en oro i Båt-Sverige, sedan det visat sig att Fameinblandningen orsakat tillväxt av mikroorganismer i dieseltanken. Diesel med Fameinblandning är vattenkänsligare än den rena dieseloljan.

  – Det betyder att den Fameinblandade dieseln tar åt sig mer vatten än den vanliga, och det innebär att det kan bli en större mängd vatten i tanken, säger Ebba Tamm, teknisk expert på SPI.

  – De här organismerna använder bränslet som näring för att föröka sig och därför gäller det för båtägarna att ta bort vattnet ur tanken, säger hon.

  Mikroorganismerna som växer till i tanken kan sedan sätta igen dieselmotorns filter och då blir det snabbt motorstopp om maskinen inte får något bränsle, skriver DN.

  Bränslebranschen tycker att även båtägare måste ta miljöansvar medan båtorganisationer rasar.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 11:14

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.