Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Närproducerat = Klimatsmart?
 • Att köpa närproducerad mat i tron att det alltid är bättre för klimatet kan vara en tankevurpa. Närproducerat är ett så luddigt begrepp att det i värsta fall kan vara sämre ur miljösynpunkt, berättar TT i en artikel..

  En lurighet med uttrycket ”närproducerat” är att det inte är definierat. Därmed finns det inget som hindrar producenter och handlare från att kalla sina produkter närproducerade, oavsett om de är tillverkade runt knuten, 100 mil bort eller någonstans i Europa, skriver tidningen.

  Även transportsätt kan inverka på hur klimatsmart det är. En långväga transport kan vara klimatsmartare än en kort. Men det är åter igen inte hela sanningen, produktionsmetoden inverkar stort.

  – Närproducerat sätter fokus på transportsträckan, men när det gäller total miljöpåverkan är det bättre att köpa ekologiskt långt bortifrån än att köpa något som är konventionellt odlat i Sverige, säger Emelie Hansson, agronom och jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen, till GP.

  Det finns dock andra anledningar än klimatpåverkan för att välja ”närproducerat”. Ett är att man vill gynna lokal produktion, en annan är att man vill ha varor som skördats så sent som möjligt.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:30

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.