Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Rätt av polisen att ta betalt
 • Allmänt 18.10.2011

  Polisen i Stockholm ska börja ta betalt av de klubbar som bedriver sin verksamhet i AB-form, meddelades det idag. Beskedet togs naturligtvis inte emot positivt från klubbarna, det vill säga bolagen, AIK hotar lägga ned.

  Fotbolls-, och hockeyklubbarna, ordnar tillställningar där risken för bråk är enorm. Verksamheten drivs i vinstsyfte, i bolagsform, därför är det inte mer än rätt att klubbarna får betala för den polisinsats som behövs.

  Klubbarna har varit mycket dåliga, närmast ovilliga, på att stävja fylla i samband med sina matcher. Att fylla kan leda till bråk är väl inget nytt.

  Klubbar har till och med ordnat barservering med starköl för säsongskortsinnehavare på arenorna. Hammarby fotboll skriver på sin hemsida att ” detta innebär att uppladdningen inför matcherna kan göras direkt på Söderstadion”.

  Alkoholserveringen har naturligtvis kritiserats av nykterhetsrörelsen. ” I Östergötland är hockeyarenan Cloetta center länets största alkoholserveringsställe, i Leksands kommun har Tegera Arena, tidigare Ejendals, blivit det självklara feststället” skriver IOGT/NTO:s tidning Accent och noterar att klubbarna tjänar miljoner på serveringen.

  Så länge klubbarna inte visar krafttag för att begränsa fylla och bråk i samband med matcherna är det helt rätt av polisen att ta betalt för sina kostnader när, klubbarna är kommersiella bolag. Som det ser ut idag vill jag inte att mina barn går på hockey eller fotboll.

  Uppdatering: Jag hade tydligen fel när jag trodde att beslutet att ta betalt var en markering från polisens sida. Enligt DN har beslutet tagits efter kritik från Riksrevisionen.

  Uppdatering: Regeringen ska se över reglerna för hur polisen får ta betalt av idrottsklubbar för extrainsatser, berättar Ekot som också refereras av TT.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:22

 • 18 Kommentarer

  • NeYoC skriver:

   Tycker du att 40 miljoner är lite pengar? Det är nämligen vad DIF la ner i rena pengar på säkerhetsarbete och förebyggande arbete för att motveka våld i samband med fotboll mellan 2005-2010. Ungefär hälften av dessa pengar var i förebyggande syfte.

   Du vet inte vad du pratar om.

  • Lasse skriver:

   Då anser du också att krogarna skall betala för den polisinsats som krävs på kvällar och nätter för att hantera drängfyllan på den lokala puben? Vart går gränsen för vem som skall betala? I dagsläget så är det ju bara de klubbar som drivs som AB som skall betala. Jag tror inte mängden alkohol som serveras gör skillnad på om det är en ideell förening eller AB som står som ansvarig.

   Om man nu skall betala för säkerhetsarbetet måste det ju vara ok att hyra in ett privat säkerhetsbolag istället för polisen om det är billigare, eller hur? I dagsläget ställer polisen krav på hur många säkerhetsvakter klubbarna skall betala samt hur många poliser som skall finnas utkommenderade och sedan är det bara att slanta upp. Finns ingen möjlighet att påverka hur insatsen skall se ut eller bedrivas.

   Oerhört ogenomtänkt inlägg och du visar bara hur illa insatt du är i frågan.

  • E-sson skriver:

   Och hur ställer du dig till de vinstdrivande krogarna, där det bara går ut på att sälja alkohol? Ska inte polisen säga till dom hur många poliser det behöver vara inne på och utanför krogen och vad det kommer kosta, utan att dom har nått att säga till om?

  • Roger skriver:

   vilken fruktansvärd okunnighet!
   Varför är det bra att AIK betalar polisens nota med motiveringen att det serveras alkohol i Leksand? Leksan kommer ju inte drabbas av några polisfakturor, då dom inte är ett AB.

   Polisbevakning kostar pengar, så är det naturligtvis, men elitidrotten står också för vädigt stora inkomster för samhället.
   Över 300 000 000 miljoner bara i kringförsäljningar kring elitseriens matcher, alltså biljetter och annat direkt kopplat till matcherna oräknat, enligt svenska hockeyligan.
   När samhällets inkomster från ett större idrottsevenemang räknats ihop i form av moms på biljetter och skatter från idrottsklubbarna själva och dessa ”turistekonomiska” inkomster så är polisens nota betalda massor med gånger om.
   Lägg till att även varenda besökare på evenemangen också betalar skatt och därmed redan betalt för polisens arbete.

  • Anton skriver:

   Men hur ofta är du på en allsvensk match i fotboll eller en elitseriematch i hockey då? Jag ser majoriteten av AIK:s matcher på Råsunda och på Hovet varje år och det är inte en massa fylla överallt. Visst finns det alltid några enstaka som är lite överförfriskade kanske men det är knappast något vanligt inslag på läktaren. På Råsunda kan du i princip bara köpa lättöl. I Stockholm är i alla fall alkoholservering på arenorna inte så vanligt men det är nog annorlunda i mindre städer typ Karlstad och Gävle, även i Göteborg vet jag att de säljer mycket öl i Scandinavium.

   Vidare kan vi konstatera att det inte är fyllan som orsakar bråk runt matcherna för då skulle det nog vara stökigt varje gång Färjestad spelar i Löfbergs Lila Arena. Det är det inte. Stöket sker mycket sällan på arenorna ändå, utan oftare på stan under matchdag.

   Krogarna kring Stureplan, Kornhamnstorg och Medborgarplatsen anordnar varje helg (och ibland vardagar!) tillställningar där risken för bråk är enorm. varje helg står det poliser stationerade på Medis och Stureplan. Nästan varje helg är det bråkigt i Gamla Stan. Restaurangerna och krogarna drivs uppenbarligen i vinstsyfte, varför finns det ingen tickande polisnota där för?

   Det är ju helt orimligt att en samhällsservice ska avgiftsbeläggas på det här sättet. En utförsåkare behöver inte betala mer än någon annan för att han eller hon utsätter sig för mycket större risk att åka ambulans och få akutvård än andra. Likväl tjänar ju Anja Pärsson en massa pengar på det! Idrottsklubbarna har dessutom redan betalt en massa skatter, deras spelare betalar skatt, supportrarnas biljetter är det moms på. Ett hockeyderby är redan en vinstaffär för samhället oavsett polisbevakningen eftersom det genererar så mycket skatteintäkter genom krog- och restaurangbesök, souvenirshopping, någon kanske köper godis på Pressbyrån i globengallerian etc. För att inte tala om den samhällsinsats som klubbarnas breddidrott står för, där tusentals ungdomar ingår.

   Polisens tolkning av lagen är precis som Hells Angels tar ut beskyddarpengar. Du behöver skydd, så här mycket ska du betala, det här kommer vi då ge dig. Inte nöjd? Jaha, vad ska du göra åt det då? Polisen gör som dom vill. Det är inte som om klubbarna är beställare av en tjänst och kan styra över den. Då är det också orimligt att ta betalt på det här sättet. Dessutom bestämmer redan polisen ett minimum av ordningsvakter, publikvärdar o.s.v. som klubbarna ska ha för varje arrangemang. Och i alla fall AIK väljer att i princip alltid ha fler än så. Storklubbarnas arrangemang är det väldigt sällan polisen har några synpunkter på,utan oftast så ligger ordningsstörningar i samband med match utanför klubbarnas kontroll. Om vi ska tro polisen själva. Annars hade man ju prickat arrangemanget.

   Polisen bestämmer polisinsatsen. Ett av de mest uppmärksammade incidenterna på en fotbollsarena var efter AIK:s möte med Levski Sofia i fjol, i kvalet till UEFA-cupen. Då blev Levskis spelarbuss sönderslagen och UEFA-delegater attackerade (man förstörde bl.a. vissa av deras tillhörigheter). AIK ville klassa matchen som en högriskmatch, men det ville inte polisen göra och då blev det inte så. vad gör klubbarna när polisen inte gjort sitt jobb? Kan man kräva pengarna tillbaka?

   Tycker du att det här känns rättssäkert?

  • D skriver:

   Vilken smörja… Skall krogar börja betala för polisinsatser?

   Polis skall inte kosta punkt. Det är ett skattefinansierat våldsmonopol och då kan de inte börja ta betalt för sina tjänster!

   Ska klubbarna/föreningarna kunna avstå polisinsatser? Skall man kunna välja att detta sköts av ett annat ”företag”?

   Detta är ett totalt ogenomtänkt populistiskt beslut.

   Ska ambulansen också börja ta betalt vid utryckning? Eller varför inte brandkåren?

  • Daniel Hultman skriver:

   Denna artikel bevisar ju bara hur otrlolig dum och opåläst du är. Vad händer när detta sprider sig tilla andra verksamheter?

   Ska restauranger bomma igen? Ska vi inte få ha någon stor utländsk artist i sthlm? Inga mer stora cermonier? Ska mässorna läggas ner nu?

   Tänk efter!

   Klubbarna betalar redan skatt så det räcker gått till polisinsatser.

   Sthlmsklubbarnas skatt de betalade i mitten av 2000talet var TIO gånger större än vad samtliga polisinsater var den perioden, FAKTA!

  • Martin skriver:

   Det är tragiskt att så sjukt oinsatta människor kan få publicera sin åsikt.

   Eftersom det är solklart att du inte går på matcher idag eller har gjort det de senaste 10 åren vare sig med dina barn eller utan så varför ska du uttala dig. Jag går regelbundet själv och med mina barn och har aldrig aldrig upplevt det du verkar vara rädd för.

   Det finns inte en krog som inte drivs i vinstintresse. Tycker du även de ska betala för polisinsatser runt om deras närhet?

  • Martin skriver:

   Carl,
   Har du någon gång funderat på vilka fler som då borde faktureras enligt ditt resonemang?
   Hela bar och restaurangbranchen kanske?
   Alla arrangörer av musikkonserter kanske? (och isåfall bara Rock eller gäller det också pop?)
   Demonstrationer, festivaler och mässor?

   Vad skiljer enligt dig AIK och DIFs verksamhet mot IFK Göteborg eller Helsingborg och Malmö FF?

   Eller är det just fyllan du reserverar dig emot? Hur blir det då med tex SL som envisas med att köra hem fulla ungdommar på nätterna i sina natt bussar? Jag könner mig 100 gånger osäkrare på en nattbuss än på en fotbollsmatch.

   Som det ser ut idag låter jag mina barn inte ta nattbussen hem på kvällarna…..

  • Johan skriver:

   Beslutet är fel på så många sätt att jag skulle kunna skriva en roman om det här men eftersom ditt inlägg framförallt fokuserar på alkoholen väljer jag att fokusera på det jag med.

   Du tror alltså att alkoholen är största boven i den är frågan och du tycker att klubbarna inte tar tillräckligt med ansvar. Med det resonemanget bör du även tycka att krogarna i innerstaden ska betala polisnotan för fredag/lördag kvällarna som allt som oftast blir stökiga. Ska musikfestivaler också faktureras? Systembolaget?
   //Johan

  • Victor skriver:

   Hej Carl.

   Du har uppenbarligen mindre bra koll på hur det funkar kring idrottsarenor och vilka som driver alkholserveringar samt vad det finns för ”vilja” att stjävja problem. Så jag tänkte berätta det för dig.

   ”Fotbolls-, och hockeyklubbarna, ordnar tillställningar där risken för bråk är enorm”

   Det stämmer inte. 99% av alla matcher i de två högsta serierna i fotboll och hockey förlöper utan några publikincidenter. Antalet gripna på en hel fotbollsäsong i Stockholm understiger antalet gripna på en helg på medborgarplatsen och stureplan. Risken för bråk är alltså tvärt om väldigt liten.

   ”Klubbarna har varit mycket dåliga, närmast ovilliga, på att stävja fylla i samband med sina matcher. Att fylla kan leda till bråk är väl inget nytt.”

   För det första kan vi konstatera att i Stockholm (för det är det inlägget handlar om, inte sant?) så serveras hockeypubliken inte av AIK eller Djurgården, utan av AEG som driver arenorna Hovet, Globen och Söderstadion. AEG gör detta på entreprenad åt Stockholms Stad och AIK och DIF tjänar lite eller mycket lite pengar på detta.

   För det andra kan vi konstatera att även om jag aldrig skulle hävda annat än att fylla lätt leder till bråk (för det har du rätt i) så är ändå en väl fungerande alkoholservering en säkerhetsresurs, inte en säkerhetsrisk. UEFA, det europeiska fotbollsförbundet, har en fungerande alkoholservering som en av huvudpunkterna för hur man undviker oroligheter vid större evenemang. Detsamma gäller Bundesliga, den tyska fotbollsligaorganisationen.

   Med en fungerande alkoholservering får man en extra kontrollinstans på eller i direkt anslutning till arenan. Problemet i exempelvis Linköping och Leksand är att alkoholserveringarna inte sköts. Har själv sett hur man utan att bry sig släpper in minderåriga, hur man låter folk få supa sig dyngraka utan att sluta servera dom osv. Det är ett problem. Dock mest ett moraliskt problem, snarare än ett säkerhetsmässigt. Varken Leksand eller Linköping har några större problem med våld på och kring arenan. I Leksand är det väl i princip obefintligt.

   För att understryka min poäng ovan så är problemen trots allt mycket mindre på Ishockey än på Fotboll. Hockeyn serverar mycket, mycket mer alkohol än fotbollen gör på sina arenor.

   På en fotbollsmatch serveras ingenting starkare än lättöl till 90% av publiken, starköl (och ännu starkare saker) dricks företrädelsevis av VIP-segmentet på arenan och dom ställer väl inte till med sådär jättemycket bråk vid matcherna.

   Folk dricker ju alkohol innan och efter match, det stämmer. Jag gör det också. På krogen. Som klubbarna inte har någon som helst kontroll över. Ansvaret ligger på kommunerna här, eftersom det är dom som står som tillståndsgivare för alkoholserveringen på krogarna. Tycker man att det är för mycket fylla, kan man helt enkelt stänga krogarna kring arenorna på matchdag. Klubbarna har däremot varken möjlighet eller ansvar att göra något åt andra privata näringsidkares verksamhet.

  • Carl skriver:

   Martin, Martin, Daniel Hultman, D, Alexander, Roger, E-sson, Lasse: Era jämförelser med krogarna haltar. En krog med mycket bråk av med sitt tillstånd och får slå igen, ska samma sak ske med klubbarna? Ska de förlora sitt tillstånd att vara med? Det är inte alkoholen som är det stora problemet egentligen, utan dålig supporterkultur som inte blir bättre av alkohol. Bandymatcher är trevliga tillställningar, trots den berömda portföljen. /Carl

  • Carl skriver:

   Anton: Nej jag, eller mina barn, går inte på fotbolls- eller ishockeymatcher, det känns osäkert på grund av stöket. Men vi ser effekterna av det då vi bor nära Globen i Stockholm. När det är match är det ofta ganska stökigt på tunnel- och tvärbanan.

   Grunden till problemet är dålig läktarkultur, som inte blir bättre av all alkohol. Jag kan ju jämföra med bandyn, som brukar vara trivsamma tillställningar, trots innehållet i portföljer och termosar.

   Mitt intryck är fortfarande att klubbarna, och olika supportergrupper, inte tar tillräckliga krafttag mot stöket. Idrottsevenemang ska vara trevliga tillställningar, för alla. Att polisen vill ta betalt är nog snarast en markering i det sammanhanget och har knappast något med samhällsekonomi att göra./Carl

  • Carl skriver:

   NeYoC: Det verkar i varje fall inte räcka. Det är inte vakter som behövs, utan en förändring av läktarkulturen. /Carl

  • Carl skriver:

   Victor: Tack för en intressant kommentar. Nej jag tror inte att risken för bråk är enorm vid alla matcher, men det som är, framför allt vid derbyn, är nog.

   Grunden är en dålig läktarkultur som inte blir bättre av all alkohol. Jag ser polisens beslut om att ta betalt som en klar markering i det sammanhanget. Jag vet att klubbarna försöker göra mycket, men det räcker uppenbarligen inte. Som icke-supporter tycker jag att situationen är förfärlig, och vill inte gå på matcher. I och med att jag bor i närheten av Globen, ser jag en hel del stök i samband med matcherna. /Carl

  • Martin skriver:

   Hej Carl, vilket problem är det du adresserar egentligen? Är det problemet inne på arenorna eller problemen utanför? Det du beskriver som problem i dina komentarer är i alla fall utanför arenorna. Om vi tar diskussionen utanför arenan så tappar väl inte någon krog sitt tillståmd för att det blir bråk i tunnelbanan på nätterna? Så på vilket sätt tycker du att jämförelsen haltar?

   Nu till inne på arenan: Under allsvenskan 2011 har det varit 3 allvarliga händelser där man kännt sig tvungen att avbryta matcher. Vid ett tillfälle var det en person som puttade på en målvakt (inga personskador). Vid ett annat tillfälle kastades det smällare i eller runt planen (inga personskador). I södertälje kastades det också smällare av besökare, med en känd personskada som följd. Dock var det ytterligare en person som uppgav att han blivit skadad, kunde dock ej styrkas. Ingen person har rapporterats knivskuren eller försvunnen eller allvarligt misshandlad.

   Låt oss antaga att en match i snitt lockar 7 000 besökare. Detta motsvarar kanske ca 30 grogar och nattklubbar. Under 2011 spelar 16 lag mot varandra 2 gånger.

   Lägg till lite mindre insidenter och ett par interna slagsmål på läktaren så har du ”hotbilden” framför dig. Nu till jämförelsen 30 krogar vid 30 tillfällen eller en krog vid 900 tillfällen, dvs 8 års helgaktivitet. Vilken krog blir av med ett tillstånd eller tvingas betala polisinsattser vid tre allvarliga händelser och några småförseelser utöver det under denna tid?

   Det finns två saker till att tänka på. På vilket sätt skulle detta hjälpa den situation som vi har idag att klubbar som har AB som bolagsform får större utgifter? Kommer det på något sätt att påverka din situation i fönstret av din lägenhet i Enskede?

   På vilket sätt skiljer sig situationen i Stockholm mot situationen i Göteborg eller Malmö? För där skall man INTE behöva betala för oroligeterna. Hur motiverar du det?

  • Carl skriver:

   Martin: Jag tycker du förringar problemet genom att bara hänvisa till de matcher som blivit avbrutna. För övrigt var det inte frågan om att ”putta” på en målvakt i den omtalade matchen mellan MFF och HIF. Mannen, som inför domstolen berättade att han inte kom ihåg vad som hände för att han var så full, dömdes till dagsböter för ringa misshandel (knappast att ha puttat) och att ha slängt ett knallskott.

   För övrigt, se mitt svar till Victor. /Carl

  • M skriver:

   En bankverksamhet eller annan verksamhet som hanterar pengar och värdesaker borde givetvis betala efter de polisiära resurser denna kräver. Glasklart. Det är bara att hitta en betalningsmodell.
   Flygplatser och flygbolag bör givetvis faktureras för de polisiära resurser dessa ger upphov till. Tunnelbana likaså, kommunala driftmedel bedrivs ju i bolagiserad form.
   Listan blir lång. Skatt kan avskaffas. Det är bara att skaffa autogiro.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.