Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Dödade av alternativ medicin
 • I veckan har vi fått flera exempel på vad övertro på så kallad alternativ medicin kan leda till. Apples ena grundare, Steve Jobs, vägrade under lång tid att behandla sin cancer i bukspottkörteln på konventionellt sätt och förlitade sig i stället på alternativmedicin. Han dog i förtid i en sjukdom som förvisso är svår, men behandlingsbar med på konventionella sätt.

  Det senaste exemplet är en treåring, vars far var homeopat. Pojken hade lunginflammation, magsmärtor och tappade håret, ändå behandlades han av fadern på homeopatiskt sätt. Det slutade inte bättre än att pojken dog, rapporterar TT/AFP i flera tidningar.

  Det finns, tyvärr, en enorm övertro på alternativ medicin, även här i Sverige. Jag har själv stött på den. När jag hade fick inflammations på synnerven, något som gör att jag ser halvtaskigt idag, fick jag flera hokus-pokus-förslag.

  En kvinnlig vän, med övertro på både det ena och det andra, föreslog att jag skulle satsa på healing. En kille, tokreligiös pingstvän som då var anställd hos ett företag jag jobbade med, erbjöd sig att ordna förbön i sin församling. Jag avböjde båda förslagen och genomgick konventionell behandling med herre-jösses-doser med kortison i stället, annars hade jag nog varit blind idag.

  Jag har inga invändningar mot att vuxna människor väljer att begå själmord genom tro på alternativ medicin. Men det gäller inte barn, eller djur, som inte kan välja själva.

  Här i Sverige är det förbjudet att behandla barn, och vissa sjukdomar som cancer, med alternativ medicin. Men ingen kan förbjuda människor självvalda självmord.

  Den konventionella vården har redan många inslag som ursprungligen kommer från vad vi idag skulle kalla alternativ medicin. Det som har visat sig fungera har småningom fått en plats i den konventionella medicinen, som salicylsyra (magnecyl) och kinin. Det som inte visat sig fungera, som homeopati och böner, lämnas utanför. Men når det drabbar barn eller djur borde det vara straffbart, det är mord genom religion eller alternativ medicin.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 19:50

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.