Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Elexport driver priset
 • Elmarknad 16.11.2011

  Jag har länge funderat på hur exporten av el påverkar vårt elpris. Vi exporterar el till flera andra länder och elpriset är generellt högre på kontinenten. Mina tankar är då att de övriga länderna är beredda att betala ett högre pris vilket borde innebära att priset här hemma drivs upp.

  Mot bakgrund av det kraftigt högre elpriset i södra Sverige väcks nu en debatt kring elexporten, berättar Ekot.

  – När norska och svenska elföretag exporterar el till Polen, Tyskland och Danmark höjs priserna för konsumenter med tusentals kronor, för företag med miljonbelopp. Det är ett felaktigt system, säger den riksdagsledamoten Hans Hoff (S) till Ekot.

  Eftersom elledningarna från Norrland ner mot elområde fyra inte är tillräckligt stora så uppstår flaskhalsar innan strömmen når Skåne, Blekinge och delar av Halland och Kalmar län. Då drivs priset i området upp, enligt Ekot.

  Energiminister Anna-Karin Hatt är inte beredd att göra något åt uppdelningen i elområden eftersom det är ett krav från EU, enligt henne, och gränsen till Danmark måste vara öppen. Hennes recept är att bygga ut överföringskapaciteten inom landet och att satsa på förnyelsebar produktion.

  Om jag inte missminner mig har Regeringen drivit på för en kabel till Baltikum. Det lär väl öka exporten ytterligare.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 9:00

 • 2 Kommentarer

  • Jag förstår att Hans Hoff värnar om svenska intressen, men EU:s marknader fungerar inte på det sättet. Om våra grannländer hade resonerat på samma sätt som Hans Hoff, hade Sverige potentiellt varit illa ute vid flera tillfällen med ännu högre elpriser som följd. Till exempel i december 2010 då det var rekordkallt i Sverige och vi importerade över 2 TWh, varav över 800 GWh kom från Danmark.

   Om Sverige stänger för export för att hålla ner det egna priset, kallas detta för exportbegränsningar. Och det är precis det som Dansk Energi har anmält Svenska Kraftnät för, och som valt att lösa problematiken genom elområden.

   På en sund elmarknad ska el flöda från lågprisområden till högprisområde genom att utnyttja överföringar optimalt och därmed nå en samhällsekonomiskt lägre kostnad.

   I Norden är detta säkerställt genom att den gemensamma elbörsen Nordpool hanterar tillgänglig kapacitet som tilldelas av respektive lands stamnätsoperatör. När elen går från ett lågprisområde till ett högprisområde undviks körning av anläggningar med högre produktionskostnad om de ens finns att tillgå.

   Det är dessutom så att vid vissa tillfällen är det enda sättet att säkerställa att efterfrågan kan mötas och undvika bortkoppling. Detta synsätt är något som EU beslutat om sedan länge och är en naturlig del i en gemensam europeisk elmarknad med totalt sett lägre elkostnader för Europas medborgare då det behövs mindre kapacitet totalt sett än om varje land lämnas till att sköta sig själv.

   I ett gemensamt Nordiskt/Europeiskt perspektiv ger detta även den största klimat- och miljönyttan. I och med handel med utsläppsrätter prioriterar koldioxidsnål elproduktion uppstår den största nyttan, klimatfrågan som är global måste lösas med gemensamma åtgärder, inte med att var och en löser sina egna problem. Samhällsnyttan måste vara större än egennyttan.

   Torbjörn Larsson, presschef E.ON

  • Anders skriver:

   Det är väl bra att svensk el med låg klimatpåverkan ersätter smutsig kolkraftsel. elpriserna behöver i vilket fall bli avsevärt högre så vi slutar slösa med el utan tar den för den dyrbara nyttighet det är.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.