Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Platt-TV – Plasma slukar energi
  • Det är stora skillnader i energiförbrukning mellan nya tv-apparater med likvärdig bildkvalitet. Det visar ett test av fem tv-apparater med inbyggda digital-tv-mottagare, som Energimyndighetens Testlab utfört. Det berättar de i ett pressmeddelande.

    Testet visar en skillnad i energiförbrukning på mer än 60 procent mellan de olika tv-apparaterna, trots att de har likvärdig bildkvalitet. Den största skillnaden i energiförbrukning finns mellan plasma och LCD, där LCD-tv:n drar mindre än plasma. Skillnaden kvarstår även om man tar hänsyn till att de testade plasmamodellerna var 42 tum medan LCD var 40 tum.

    Som mest skiljer energikostnaden mellan de testade apparaterna 242 kronor per år. Det är baserat på uppmätt energiförbrukning och ett elpris på 1,25 kr per kilowattimme, samt att tv:n används fem timmar per dag och där emellan står i stand-by.

    – Testet visar att nu är det dags att synliggöra energiförbrukningen för konsumenterna. Det finns idag en frivillig energimärkning som baseras på tillverkarnas uppgifter. Det är ett bra initiativ, men märkningen finns bara i några butiker. En tydlig energimärkning på alla tv-apparater liknande den som finns på vitvaror skulle underlätta för konsumenterna, säger Anita Aspegren, enhetschef vid Energimyndighetens Testlab.

    TT och Gp har artiklar om energimyndighetens test

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 4:58

  • 2 Kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.