Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tjafs om fastighetsskatten igen
 • Nästa år höjs taket för fastighetsskatten, eller avgiften som det heter på regeringens nyspråk, till 6.180 kronor. I dag är taket 6.000 kronor.

  Turerna kring avskaffandet av fastighetsskatten har varit många, skriver SvD. Nyligen presenterade Villaägarnas riksförbund en rapport som visar att 58 procent av villaägarna får höjd fastighetsskatt efter nästa års taxering, på grund av stigande taxeringsvärden. Nu kommer svaret från den borgerliga majoriteten i skatteutskottet.

  – Den för småhusägaren relevanta jämförelsen är att se hur fastighetsavgiftsreformen slår i relation till det fastighetsskattesystem vi hade när den här regeringen tillträdde, säger skatteutskottets ordförande Lennart Hedquist (m).

  Med SCB:s preliminära taxeringsvärden för 2009 som grund har partierna jämfört de båda alternativen i samtliga kommuner. Rapporten, som offentliggörs i morgon, torsdag, visar att alla småhusägare får lägre fastighetsavgift, jämfört med den fastighetsskatt som skulle utgå med socialdemokraternas gamla system.

  – Alla kommer att ha råd att bo kvar, sammanfattar Gunnar Andrén (kd).

  – Socialdemokraterna säger att alla ska med, men vi gör alla till vinnare, säger Lennart Sacrédeus (kd).

  Det står också klart att dagens maxavgift på 6 000 kronor höjs. Den indexering regeringen fattat beslut om gör att alla med taxeringsvärden över 824 000 får en fastighetsavgift på 6 180 kronor för inkomståret 2009.

  Skatteutskottets vice ordförande, Lars Johansson (s), tycker att de borgerliga jämför ”äpplen och päron”. Han påminner om att det egna partiet i valrörelsen 2006 ville frysa taxeringsvärdena på 2005 års nivå.

  – De kan inte ta vårt gamla system och ställa mot det nuvarande, det är inte seriöst, säger han till SvD.

  Jag förstår inte varför man jämför med något som inte finns. Det är dock klart vem som tjänar på den ”avskaffade” fastighetsskatten. Är du husägare i Danderyd tjänar du 44 380 kronor, enligt SCB:s beräkningar. Vem betalar champagnen?

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 16:52

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.