Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Livsmedelsverket varnar för murklor
 • Det är murkelår i år. Det är gott om läckerheten i våra skogar, enligt flera rapporter. Livsmedelsverket vill dock varna oss, skriver SvD. Trots att stenmurklor inte får säljas färska dyker de ofta upp på torg och saluhallar, även i blandsvamp.

  – Vi avråder helt från att äta stenmurklor, men eftersom en del ändå vill ta risken så rekommenderar vi dessa att först förvälla svampen två gånger. Använd mycket vatten som hälls bort efter varje kok, och alltså inte blandas i såsen. Gör man så försvinner 90 procent av giftet, säger Christer Andersson, toxikolog på Livsmedelsverket. Ungefär lika mycket försvinner när murklorna konserveras.

  Tidigare trodde forskarna att giftet försvann när svampen torkades men nu vet man att ungefär hälften blir kvar. Även dessa måste därför förvällas, enligt SvD.

  Okej, jag vet hur stenmurklor ser ut, och att de är farliga. Men de är också förbaskat goda. Själv brukar jag både torka och förvälla dem. Man kanske skulle ta en skogstur i helgen! Har jag tur hittar jag andra murklor, men ratar inte stenmurklor.

  Visste ni förresten att murklor innehåller ämnen som tillsammans med rödvin kan ge allergiska reaktioner hos vissa människor?

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:25

 • En Kommentar

  • Agneta Jernberg skriver:

   Det finns hur mycket murklor som helst, undrar vad det är för dagspris på murklorna? Plockade 10 kg på mindre än 30 min. Mvh Agneta

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.