Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Apoteksfiaskot rullar vidare
 • Läkemedel, Regeringen 13.07.2012

  ”Omregleringen” av apoteken, som i själva verket var en avreglering och tvångsförsäljning, blev inte den succé so Göran Hägglund (KD) utlovat. Han utlovade ökad tillgänglighet och lägre priser.

  I stället blev det tvärt om. Visserligen har vi fått fler apotek, antalet har ökat från 929 till 1 244. Men ökningen har skett i städerna, där har det blivit överetablering, landsbygden har samma tillgänglighet som tidigare. Priderna har ite heller blivit lägre På receptfria varor, som apoteken kan konkurrera med, har många priser gått upp.

  Men tillgänglighet handlar också om möjligheten att få tag på läkemedel. På den punkten har det definitivt blivit ssämre. Kunderna kan få jaga runt för att få tag på sina läkemedel.

  I en debattartikel i SvD kritiserar den kände läkare Sven Britton nyordningen och svårigheten att få tag på läkemedel. Konkurrensen har lett till att lagerhållningen har minskat till ett minimum, konstaterar han.

  Visserligen har apoteken skyldighet att kunna leverera ett läkemedel inom 24 timmar. Men i dag är det endast ett fåtal av alla apotek som klarar av det och mer än 100 000 patienter drabbas varje månad, skriver SvD som hänvisar till uppgifter från Sveriges Apoteksförening.

  Apotek som inte klarar av att leverera medicin inom 24 timmar kan, enligt lagen från 2009, bli tvingade att betala böter eller bli av med sitt tillstånd. Men inget apotek har fått någon påföljd sedan lagen trädde i kraft, uppger tidningen.

  Situationen har alltså blivit sämre. För det första borde Göran Hägglund (KD) erkänna fiaskot, för det andra borde regeringen göra om – och göra rätt. Regeringens naiva tro på marknadens frälsande förmåga håller inte.

  Andra bloggar om: , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 10:25

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.