Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Stora licens-tjafset
 • Det går fram och tillbaka när det gäller för vad man är skyldig att betala tv-avgift för. Allt sedan Svt började sända strömmande tv, via Svt play, och det blev klart att även internet-anslutna enheter skulle omfattas av avgiften har beskeden varierat.

  Till att börja med uppgav Radiotjänst att smarta mbiler inte skulle omfattas av avgiften, men nu verkar de bytt fot. Antalet betalda tv-avgifter har också ökat under årets första månader, berättar TT i en vida spridd artikel.

  Men Raadiotjänst tolkning av lagen har också ifrågasatts. I en debattartikel i SvD hävdar KTH-professorn Gunnar Karlsson att varken datorer, datorplattor eller mobiler ska omfattas av avgiften. De är inte tv-mottagare, hävdar han.

  Om arbetsgivaren äger utrustningen omfattas den inte av avgiften även om den används hemma, uppges i en artikel i SvD.

  Läget är alltså oklart. Men jag tycker fortfarande att den gammaldags tv-avgiften, eller licensen som den fortfarande ofta kallas, borde skrotas. Systemet borde i stället skattefinansieras, men public service-pengarna skulle i så fall behöva isoleras från politisk påverkan på samma sätt som begravningsavgiften. Då skulle vi slippa allt tjafs och Radiotjänst kunde läggas ner.

  Uppdatering: Enligt en DN-artikel vill Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna att tv-avgiften nu ska snabbutredas. Finansminister Anders Borg (M) har enligt uppgift till DN stoppat en ändring av tv-avgiften av skatteskäl.

  Uppdatering: ”Lagstiftarens intentioner under många år har varit att inte knyta fast sig till tekniska definitioner” svarar Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson på debattinlägget från professor Gunnar Carlsson. SvD har i en annan artikel med rubriken ”Tv-licensens dagar är räknade” där tidningen försöker reda ut olika frågor kring licensen.

  Uppdatering: Professor Gunnar Carlsson har gett ett svar på inlägget från Radiotjänst. ”Den tolkning som Radiotjänst AB gör leder till godtycke. Varje utländsk besökare till Sverige blir skyldig att betala radio- och tv-avgift om de har med sig en internet-ansluten enhet. Om besökare inte avkrävs avgiften, varför ska då andra betala den?” skriver han bland annat.

  Uppdatering: Det finns en betydande enighet bland riksdagspartierna om att Radiotjänsts rutiner att ta ut tv-avgifter för läsplattor och mobiltelefoner inte är bra. Däremot råder oenighet om vad som ska komma i stället, enligt en DN-artikel.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:58

 • 3 Kommentarer

  • bo skriver:

   Bra gjort Anders Borg. En Skattehöjning är inte bra. Många skulle fatta att de skulle få betala mer i skatt än de betalar i licens. Principen borde vara att ha en fungerande Tv eller annan apparat inom hemmets väggar som är avsedd att ta emot utsändningar som fungerar skulle vara licenspliktig.Datorer, surfplattor, och smartphones borde vara det om det används för att titta på TV annars inte. I och med att utbudet är sämre på SVTplay så borde avgiften vara lägre. I storbrittanien har man ett bra system.De som tittar på tv oavsett teknik betalar. De som inte gör det slipper. Jag anser att man skall ha möjlighet att slippa betala om man slutar titta på TV så vi får ett system där denna verksamhet får självdö när det inte finns behov längre.

  • Carl skriver:

   Bo: Du skriver slälv i din kommentar om apparatur ”avsedd att ta emot utsändningar”. Det är väl en springande punkt i sammanhanget. Jag anser inte att varken datorer, datorplattor och ännu mindre mobiler uppfyller deet kravet. Det är också en viktig poäng i professor Gunnar Karlssons debattinlägg. Jag envisas – ta finansieringen av public service över skattsedeln! /Carl

  • MaskinJunior skriver:

   En viktig del i debatten som ingen verkar våga ifrågasätta är vad vi får för de åtta miljarder som tas in. SVT påstår att de har en nyhetstimme, men hittills har jag som bor i ABC-området aldrig fått en hel timme nyheter. Till en början så dras en kvart till ”Kulturnyheterna” vilket jag likställer med en blog om vad journalisterna tycker är kul att få fribiljetter till. Men även om man räknar in det i nyhetsrapporteringen så är det mer regel än undantag att något av inslagen i lokalnyheterna går i repris som rixnyhet.
   Utöver att de då inte sköter sitt uppdrag speciellt bra, ska man även ha i åtanke att Public Service drar in mer pengar än resten av branschen omsätter i Sverige. Där resten av branschen inkluderar alla reklamkanaler inklusive TV4 som många tror får pengar från Rånartjänst i Kiruna.

   Kan man upphandla hemtjänst, kollektivtrafik och skola från privata aktörer, varför kan man då inte konkurrensutsätta TV?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.