web analytics
 • Att maten blivit dyrare har nog alla upptäckt. TT reder ut vilka varor som blivit dyrare, och utgår från midsommarbordet.

  Midsommarhelgen, som är en av årets stora mathelger, brukar inledas med en sillunch och kanske en nubbe eller två, börjar TT.

  Sillen och nubben har visserligen bara blivit marginellt dyrare. Men knäckemackan med smör och ost har det senaste året stigit kraftigt i takt med de stigande världsmarknadspriserna.

  En bit Västerbottenost som förra året kostade 100 kronor kostar nu nästan 118 kronor och priset på Bregott har stigit med hela 25 procent, jämfört med för ett år sedan, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

  Den färska laxen har stigit med 23 procent och avocadon med ännu mer, medan både gravad och rökt lax har fallit marginellt i pris liksom potatis i lösvikt. Äggen har också stigit rejält, medan priset på kaviar har fallit något.

  Till middagen ska nöt- eller fläskköttet läggas på grillen. Men prisökningar på 18 respektive 7 procent börjar nu svida rejält. Och priserna på sallad och tomater har stigit ännu mer.

  De söndergrillade köttbitarna ska sköljas ner med vin eller öl. Vinet har bara stigit marginellt, medan starkölen har blivit 8 procent dyrare, enligt TT.

  Vi får väl vara lite andaktsfullare när vi äter och dricker från midsommarbordet. Men värt att notera är att en del livsmedel borde bli billigare. Motiven för vissa höjningar har fallit bort!

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 20:13

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.