Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Mer kemikalierester i maten
 • I hälften av 77 000 prover från mer än 500 livsmedel finns rester av kemiska bekämpningsmedel, visar en EU-rapport, som DN Berättar om. Men bara i ett fåtal fall anser EU:s livsmedelsmyndighet, Efsa, att halterna kan vara farliga. Artikeln refereras också av TT.

  Olika livsmedel väljs varje gång ut för den årliga rapporten och de är därför inte jämförbara. I år testades äpplen, vitkål, purjolök, sallad, mjölk, persikor, päron, spannmål, jordgubbar, fläskkött och tomater.

  Havre, vindruvor, jordgubbar, citrusfrukter och lever ligger högt upp på listan, både vad gäller mängder och antalet bekämpningsmedelsrester i samma prov.

  För första gången testades också förekomsten av stråförkortningsmedlet chlormequat i spannmålsprodukter. Det misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor.

  I flera av EU-proverna överskreds gränsvärdet. Men i Sverige är stråförkortningsmedel bara godkänt för råg. Eftersom Sverige är i stort sett självförsörjande på spannmål kan man anta att de överskridna värdena kommer från övriga EU, skriver DN.

  Importeras produkter framställda av dessa spannmål, funderar jag. Hälsa tycks vara mindre intressant för EU, den heliga handeln går först.

  Uppdatering: I en uppföljande artikel verkar DN försöka minska den oro som ursprungsartikeln kan orsaka. DN konstaterar att de gränsvärden som omtalas oftast är mycket lågt satta. ”Att gränsvärdena för förbjudna kemikalier överskridits, behöver inte nödvändigtvis innebära en omedelbar risk för konsumenten. För förbjudna ämnen sätts ofta gränsvärdet vid den minsta mängd som går att uppmäta, och inte vid den gräns som är farlig för människor”, skriver DN.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 12:02

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.